Што му дава на скромниот грав толкава моќ за да влијае на холестеролот?
Возрасните кои учествувале во студија од 2021 година и јаделе една шолја грав во текот на четири недели, успеале да го намалат нивото на холестерол.
Гравот не само што доаѓа во светли и темни бои – секоја со по малку единствен вкус – туку е и сестрана и прифатлива состојка за готвење. Најдобро од сè, јадењето грав секој ден може да го подобри вашето здравје повеќе отколку што би очекувале, особено вашиот холестерол.
Што му дава на скромниот грав таква моќ за намалување на холестеролот? Според регистрираната диететичарка Анет Снајдер, гравот е полн со висококвалитетни хранливи материи. Тие содржат малку помалку масти и заситени масти од другите мешунки, но слични количини на влакна и протеини, објаснува диететичарката. „Поголемиот дел од влакната се растворливи, што може да ја намали количината на холестерол апсорбиран во дигестивниот тракт“, вели Снајдер за Health Digest.
Влакна за борба против висок холестерол
Шолја варен црвен грав содржи 13,1 грама влакна. Препорачаниот дневен внес за жени под 50 години е 25 грама, а за жени над 50 години е 21 грам. За мажи под 50 години, 38 грама, за оние над 50 години, 30 грама. Тоа значи дека една порција грав може многу да помогне за постигнување на таа цел. И тоа е добро, особено ако ви е тешко да го држите холестеролот под контрола.
Возрасните кои учествувале во студија од 2021 година и јаделе една шолја грав во текот на четири недели, успеале да го намалат нивото на холестерол. Студијата, објавена во The Journal of Nutrition, обезбедила убедливи докази за да ја поддржи теоријата дека дневната консумација на грав може ефикасно да го намали и „лошиот“ холестерол (липопротеин со ниска густина или LDL) и вкупниот холестерол.
За најголем ефект, можеби ќе ви треба најтемната сорта грав. Друга студија од 2021 година, објавена во Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, ги разгледала релативно непосредните кардиоваскуларни ефекти кај луѓето кои јаделе три четвртини од шолја црн грав, пинто грав, темносин грав или мешунки во споредба со јадењето иста количина ориз. Авторите откриле дека колку е потемен гравот, толку е попозитивен неговиот ефект врз васкуларните реакции.
Кој е најлесниот начин да го вклучите гравот во вашата исхрана, особено ако не сте навикнати да јадете многу грав секој ден?
Анет Снајдер е голем застапник на замената на месото со грав.
„Гравот може да се користи наместо животински протеини кои се богати со заситени масти и холестерол. Гравот е добар во чорби и супи, како што е чилито. Исто така, одлично функционира во ладни салати со други мешунки, пченка и друг сечкан зеленчук во комбинација со медитерански или мексикански вкусов“, вели таа.
Единствениот недостаток на сировиот грав е што треба да се кисне долго време, но секогаш можете да користите конзервиран грав. Сепак, Снајдер предлага прво да се проверат состојките на конзервираниот грав. Некоји конзервиран грав се потопува во саламура на база на сол. Наместо да внесувате многу дополнителен натриум, темелно исплакнете го гравот пред да го додадете во вашиот оброк.