Што никогаш не треба да правите со лимоните?

Фото: Unsplash
44

Kолку и да е здрав и колку различни примени и да има, сепак постојат работи што едноставно не треба да ги правите со лимоните


Лимонот е една од најкористените состојки во кујната – го додаваме во вода, преливи, колачи, риба, чај… Но, колку и да е здрав и колку различни примени и да има, постојат работи што едноставно не треба да ги правите со лимон, и тоа со добри причини.

Еве што не треба да правите никогаш со лимоните.

Не цедете лимон директно врз храната на високи температури.
Сокот од лимон е богат со витамин Ц, но е исто така чувствителен на топлина. Ако го исцедите директно во врелoто јадење, високата температура може да уништи голем дел од неговите хранливи материи. Исто така, може да му го промени вкусот, па јадењето би можело да добие горчина.

Секогаш додавајте сок од лимон кон крајот на готвењето или по готвењето, кога јадењето малку ќе се олади.

Не ги оставајте лимоните во вода со часови (особено со кора)
Популарен тренд е да се ставаат парчиња лимон во бокал со вода во текот на целиот ден. Но, ако користите лимон со кора и тој остане во водата повеќе од неколку часа, горчливите масла и пестицидите од кората можат да навлезат во водата – особено ако лимонот не е органски.

Користете излупени лимони или исцедете го сокот и чувајте го во фрижидер. Најдобро е да ја испиете водата со лимон во рок од еден или два часа.

Не нанесувајте лимон на кожата пред да излезете на сонце.
Сокот од лимон е природно средство за избелување и често се користи во домашните рецепти за лице, раце или нокти. Но, лимоните содржат фуранокумарини, соединенија кои можат да предизвикаат сериозна реакција на УВ зрачење – позната како фитофотодерматитис.

Резултатот може да биде црвенило, дамки, па дури и изгореници ако излезете на сонце откако ќе нанесете лимон. Ако користите лимон за вашата кожа, правете го тоа само навечер и исплакнете го темелно пред да излезете од дома.

Не ставајте лимони во садови направени од алуминиум или несоодветни метали
Сокот од лимон е многу кисел (pH вредност околу 2) и може да реагира со алуминиум, железо и бакар, ослободувајќи метален вкус во храната, па дури и штетни супстанции од садовите.

Користете стаклени, керамички или садови од не’рѓосувачки челик кога цедите сок или маринирате лимони.

Не го оставајте месото предолго во маринадата од лимон.
Лимонската киселина ги разградува протеините, па затоа е одлична за омекнување на месото – но само за кратко време. Ако го оставите месото (особено пилешкото или рибата) во маринада од лимон предолго, тоа може да стане кашесто и гумено. Идеалното време на маринирање е од 30 минути до 2 часа, во зависност од видот на месото.