Што се случува кога од исхраната ќе ги исфрлите црвеното месо, рибата или млечните производи?

Фото: Pexels
803

Диетите без месо, без глутен, јајца и риба се сè попопуларни, и поради лични убедувања и поради здравствени причини. При ограничување на внесот на одредени намирници ретко се поставува прашањето што губиме и кои се последиците по здравјето на организмот.

Нутриционистката Сузи Бурел на својот блог објасни што се случува ако од исхраната целосно се елиминираат некои од најпопуларните намирници. Освен што ги опишува клучните хранливи материи на секоја намирница, таа дава и алтернатива со која е можно да се одржи рамнотежата на телото и да се обезбеди потребното ниво на хранливи материи како што се железото од месото или селенот од јајцата.

Сузи ја градела својата кариера како нутриционистка 20 години и стекнала корисно искуство работејќи во детската болница Westmead, како и во приватната клиника што самата ја води.

Млечни производи
Првата група на намирници кои луѓето често ги исклучуваат од исхраната се млечните производи. „Калциумот е првото нешто што ми паѓа на ум кога ќе се спомене млекото и другите млечни производи, но тие се и богат природен извор на магнезиум, витамин Б12, фосфор, протеини, витамин Д и витамин А“, објаснува Сузи. Нивното ниво во телото, исто така, може да се промени со текот на времето ако се избегнуваат млечни производи.

„Бидејќи млечните производи се толку богат природен извор на калциум, на возрасните им е многу тешко да ги добијат потребните 800 до 1.000 мг калциум секој ден за здрави коски без никакви млечни производи во нивната исхрана. Додека пијалаците од јаткасти плодови и производите од соја можат да бидат збогатени со калциум, тој ретко се додава во количини што може да се најдат во потребните три порции млечни производи секој ден“, додава таа.
Потенцијален несакан ефект од таквата диета се кршливите коски, а ќе биде тешко да се забележи години подоцна, додека не биде предоцна.

„Ако сакате целосно да ги исфрлите млечните производи од вашата исхрана, погрижете се да изберете пијалак на база на јаткасти плодови или житарки збогатен со калциум или редовно земајте додаток на калциум за да ги добиете потребните 800 до 1.000 мг калциум секој ден“, вели нутриционистката.

Црвено месо
Друга популарна храна што луѓето често ја избегнуваат е црвеното месо. Најмногу го избегнуваат веганите и вегетаријанците, но има и такви кои го избегнуваат бидејќи го сметаат за нездраво. „Нутриционистички, од клучно значење е тоа што елиминирате еден од најбогатите природни извори на железо од вашата исхрана. Додека белото месо, јајцата, интегралните житарки и лиснатиот зелен зеленчук содржат малку железо, таквото железо е релативно слабо апсорбирано од телото во споредба со она во црвеното месо“, пишува Бурел. Ниското ниво на железо во организмот е чест проблем, а може да предизвика дополнителен замор, отежнато дишење и да го ослаби имунитетот.
„Додека вегетаријанците се прилагодуваат со текот на времето и стануваат поефикасни во апсорпцијата на железото од растителната храна, оние кои повремено консумираат црвено месо или сè уште вклучуваат риба или пилешко во нивната исхрана се изложени на поголем ризик од можен дефицит на железо бидејќи нивното тело е навикнато дека ќе добие железо од животински извори“, забележува Сузи и советува дека ако го исфрлите црвеното месо од вашата исхрана, треба да јадете храна богата со железо секој ден на секој оброк и ужина за да обезбедите вредност што е можно поблиска до потребните 15 мг железо.

Живина
Белото месо, вклучувајќи ги пилешкото и мисиркиното, иако е релативно посно и богато со протеини, не ја нуди разновидноста и густината на хранливите состојки на некои други намирници богати со протеини. Заедно со некои витамини од групата Б, се што треба да внимавате ако одлучите да престанете да јадете живина е дека вашите оброци и натаму содржат квалитетни протеини.

Јајца
Нутриционистката објаснува дека јајцата се особено хранливи бидејќи содржат повеќе од 20 есенцијални витамини и минерали, како и значителна количина на протеини, добри масти и витамини А и Е. Повеќето од овие хранливи материи се наоѓаат и во друга храна и лесно може да се заменет, но јајцата содржат и селен што не е така лесно да се најде во друга храна. Едно јајце содржи најмалку четвртина од дневната потреба за селен, а друга храна што го содржи се бразилските ореви, забележува Сузи. Јајцата се и добар извор на витамин Д, а доколку ги исфрлите јајцата од исхраната, добро е да најдете алтернативен извор на добри масти.

Риба и морска храна
Оваа група на намирници е исклучително корисна за здравјето на организмот. „Со висока содржина на протеини и релативно ниска калорична вредност, рибата и морските плодови се хранлив богат додаток на секоја диета“, заклучува нутриционистката. Две клучни хранливи материи што ги пропуштате ако не јадете риба и морски плодови се омега-3 масните киселини и цинкот. „Додека омега-3 масните киселини се наоѓаат само во мал број масни риби, вклучувајќи лосос, сардина и свежа туна, масната риба е една од ретките природни намирници што ја нуди оваа важна хранлива материја. Тоа значи дека со избегнување на масни риби, ќе биде речиси невозможно да се добијат потребните количини на омега-3 масни киселини без употреба на додатоци“, предупредува Сузи. Додека омега-3 масните киселини се наоѓаат во масните риби, школките, особено камениците и дагњите, се богати со цинк“, објаснува Сузи. Бидејќи цинкот е клучен за производство на хормони, правилна функција на имунолошкиот систем и одржување на здрава кожа овие хранливи материи, советува таа, треба да се надополнат со суплементи.