Сите го имаат во дворовите, а помага за холестерол и шеќер

Фото: Unsplash
176

Глуварчето е веројатно најхранливиот зелен зеленчук што можете да го јадете – дури и повеќе од кељот или спанаќот

Глуварчето не е само плевел што ги расипува тревниците и цвеќињата, туку е богат и со хранливи материи и може да помогне да се спречат здравствени проблеми.

Наместо да го фрлите, можеби можете да го користите во кујната.

„Глуварчето е билка, а билките имаат многу здравствени и хранливи придобивки“, вели за Cleveland Clinic диететичарката Ненси Геиб.

Намалување на холестеролот
Намалувањето на холестеролот е клучен чекор за намалување на ризикот од срцеви заболувања. Студиите врз животни откриле дека екстрактите од корените и листовите на глуварчето природно го намалуваат нивото на холестерол.

Како да јадете глуварче?
„Одлична работа кај глуварчињата е тоа што може да се јаде секој дел од растението“, вели Геиб, која споделила и совети за подготовка на оваа билка. Листовите од глуварче имаат малку горчлив вкус, но со пикантна арома која потсетува на рукола. Можете да додадете свежо измиени листови во салатата за свежина и богатство на вкус. Доколку сакате да ја ублажите горчливата нота, можете да ги сварите. Потопете ги во ладна, солена вода 10 до 15 минути, а потоа варете ги во врела вода додека не омекнат, но не подолго од пет минути. Потоа сварените листови продинстајте ги на маслиново масло со кромид или лук и послужете ги со пармезан.

Цветовите од глуварче додаваат живописна жолта боја на салатите и може да се користат и за правење чај од глуварче. Сувите цветови се исто така совршени за правење вино од глуварче, а можете да ги натопите во масло или оцет. Маслото натопено со глуварче може да се користи за да се направи маст што е ефикасна против болки во мускулите.

Коренот од глуварче, кога е печен, може да се користи за да се подготви напиток што наликува на кафе. Оваа замена за кафе стана популарна и може да се најде во продавниците за здрава храна.

Можете ли да ги добиете придобивките од глуварчето од додатоци и екстракти?

Можеби, иако научните податоци не се јасни, вели Геиб. И бидејќи не се спроведени многу истражувања за додатоците од глуварче, нема јасни упатства за дозирање.

Повеќето намирници обезбедуваат најголеми нутритивни придобивки кога се јадат свежи – а глуварчето веројатно не е исклучок, додава таа.

Но, ако не сте љубител на нивниот вкус (или растенијата не се во сезона), разговарајте со вашиот лекар за тоа дали додатоците од глуварче може да бидат корисни.

Погрижете се да разговарате со вашиот здравствен работник ако земате одредени лекови. Додатоците од глуварче може да имаат интеракција со некои лекови, вклучувајќи литиум, разредувачи на крв, одредени антибиотици, диуретици (исто така познати како апчиња за исфрлање вода), како и некои лекови за срце и крвен притисок.

Глуварчето има многу придобивки, но има неколку работи што треба да ги знаете пред да го послужите на трпеза. Можете да ги соберете цвеќињата од вашиот двор, „но – ако берете диви глуварчиња – погрижете се да ги берете од област за која знаете дека не е третирана со пестициди или други хемикалии“, предупредува Геиб.

Не мора да го јадете секој ден за да уживате во неговите благодети (иако можете, доколку ви одговара). Геиб предлага да ја третирате како и секоја друга билка и да ја додадете во вашата исхрана како дел од разновидна и шарена исхрана.

„Глуварчињата се навистина неверојатни по нивната хранлива и лековита вредност“, вели Геиб.

Глуварчињата содржат многу витамини и минерали.

„Тие се веројатно најхранливиот зелен зеленчук што можете да го јадете – дури и повеќе од кељот или спанаќот“, вели Геиб.

Особено, зелените листови се одличен извор на витамини и минерали како што се витамините А, Ц и К, фолна киселина, калциум и калиум.

Покрај тоа што е богато со хранливи материи, глуварчето содржи соединенија кои можат да помогнат да се спречат многу здравствени проблеми. За жал, научниците не обрнуваат многу внимание на дивите билки и растенија. Потребни се повеќе истражувања за да се потврди се што може да направи глуварчето, забележува Геиб. „Сепак, некои истражувања сугерираат неколку придобивки од глуварчето“, вели таа.

Обезбедуваат антиоксиданти
Глуварчињата содржат неколку различни видови на антиоксиданти во нивните корени, лисја и цветови, вели Геиб. Антиоксидантите го штитат вашето тело од слободните радикали – злонамерни молекули кои можат да ги оштетат клетките на вашето тело и да го забрзаат стареењето.

Го намалува воспалението
Хроничното воспаление во телото игра улога во долгата листа на сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи рак и срцеви заболувања. Еден начин да останете здрави е да консумирате храна која се бори против воспаленијата. Додадете глуварче во вашата антиинфламаторна исхрана: лабораториските студии покажале дека соединенијата во овие растенија можат да го намалат воспалението.

Управување со крвниот притисок
Глуварчињата се богати со калиум, што ги прави природни диуретици. Диуретиците често се користат за да помогнат во контролата на високиот крвен притисок.

Контрола на шеќер во крвта
Глуварчето се користи ширум светот како природен начин за контрола на дијабетес тип 2. Истражувачите сè уште ја проучуваат оваа врска, но студиите на животни сугерираат дека соединенијата во глуварчињата може да помогнат во намалувањето на нивото на шеќер во крвта.