Скакулци, штурци и црви во прав збогатени со витамин Д: Еве во кои производи ќе ги најдеме

Фото: Pexels
35

Во Европската Унија за исхрана се дозволени четири типа на инсекти како извор на протеини, а веројатно ќе се додадат и други

Европската унија неодамна дозволи продажба на леб и млеко со додавање на прашок од ларвите на големиот жолт брашнест црв третиран со УВ зраци, т.е. збогатен со витамин Д. Исто така, во ЕУ веќе две години е дозволена продажба на прав од домашен штурец (Acheta domesticus, домашен штурец), одредени видови скакулци (Locusta migratory), мелени црви (Alphitobius diaperinus) и жолти црви (Tenebrio molitor). Сите тие претходно беа вклучени во листата на нови намирници во ЕУ.

Еве пет факти што треба да ги знаете за инсектите во храната?

  • Колку се хранливи инсектите?

Организацијата на ОН за храна и земјоделство (ФАО) во студиите откри дека тие се многу хранливи, со висока содржина на протеини (слична на онаа на говедско, свинско или мисиркино месо), витамини, незаситени масни киселини, влакна и минерали. Повеќе од 1.900 видови инсекти се користат во исхраната и се дел од вообичаената кујна во многу земји.

Јадливите инсекти доаѓаат исклучиво од контролирано одгледување. Тие исто така придонесуваат за одржлива исхрана бидејќи можат да се одгледуваат такашто релативно ги штедат ресурсите.

За да се произведе иста количина на протеини, штурците консумираат 12 пати помалку храна од добитокот. Одгледувањето инсекти испушта помалку штетни гасови и бара значително помалку земјоделско земјиште во споредба со сточарството.

  • Дали постои ризик од алергии?

Инсектите можат да предизвикаат алергиски реакции, особено хитинот во егзоскелетот на инсектите. Луѓето кои веќе се алергични на ракови и грини од домашна прашина се изложени на поголем ризик. Европската унија има строги барања за означување на храната, а регулативите за безбедност на храната на ЕУ се меѓу најстрогите во светот. Затоа, состојките и сите адитиви мора да бидат наведени, како и информации за алергените.

  • Во кои производи ќе можеме да најдеме прашок од инсекти?

Нивниот прав може да се најде, меѓу другото, во леб и колачи, бисквити и крекери, готови мешавини за леб и колачи, тестенини, сосови и супи, замени за месо и млеко, производи од компири и чоколади. Покрај постојните, сега во храната може да се користи и прашок од цели ларви од брашнасти црви (Tenebrio molitor) третирани со УВ зрачење во количина до четири проценти. Ова може да вклучува леб, колачи, тестенини, компири и производи од сирење или овошен компот. Тие се сметаат за извори на протеини, а наскоро најверојатно ќе им се придружат и прав од муви, трутови и брашнасти молци, бидејќи и за нив се побарани одобренија.

  • Како знаеме дека некои производи содржат прав од инсекти?

Доколку се користат инсекти во храната, тоа мора да биде наведено на пакувањето. Потрошувачите можат да ги препознаат по етикетата на производот „Прашок од ларви третирани со УВ“, „Acheta domesticus (куќен штурец), замрзнат“ или „Кекси од инсекти“, „Тестенини од инсекти“.

  • Дали сме подготвени да јадеме инсекти?

Според репрезентативната анкета на интернет нарачана од производител на храна и храна за домашни миленици, особено постарите испитаници имаат големи резерви. Според извештајот (2020) на Европската организација на потрошувачи (делумно финансиран од ЕУ), огромното мнозинство луѓе во ЕУ не сакаат да го заменат конвенционалното месо со инсекти (три четвртини од испитаниците воопшто не го сакаат, а дополнителни 13 проценти не се сигурни).

Но, студиите покажуваат дека луѓето се поподготвени да јадат инсекти откако ќе им се објаснат еколошките придобивки.