И покрај широко распространетата загриженост, присуството на црвена дамка не е доказ за расипано јајце, присуство на ембрион или знак на бактериска инфекција.
Јајцата се основа на секоја кујна: идеални за појадок, неопходни во печењето и составен дел од традиционалните рецепти.
Повеќето од нас многу ги сакаат јајцата, но понекогаш можат да нè збунат.
Сигурно и вие некогаш сте биле изненадени, откако ќе ја скршите лушпата од јајцето и ќе го ставите во тава, да видите црвена дамка на жолчката. Судејќи според реакциите на социјалните мрежи, многумина веднаш помислуваат дека ова е знак на расипано јајце, присуство на ембрион или едноставно, лош квалитет на самото јајце.
Што значи црвената дамка?
Веќе кружат митови околу црвената дамка. Техничкото име за црвената дамка што понекогаш можеме да ја видиме на жолчката е „хеморагија“ или мало крварење. Едноставно кажано, тоа се пукнати крвни садови кои биле оштетени за време на формирањето на жолчката во јајникот на кокошката. Појавата на такво мало крварење е поврзана со физиолошкиот циклус на положување јајца, а не со последователно расипување на производот.
Зошто се случува?
Ваквото мало крварење може да се случи од неколку причини. Една е механичко оштетување, на пример, мал удар или ненадејна контракција на мускулите на јајцеводите. Друга причина може да биде стресот кај животното, предизвикан од ненадејни промени во јатото, условите за размножување или оброкот на храна.
Некои птици се генетски склони кон пукање на крвните садови, а ова е индивидуална карактеристика, независна од специфичната фарма или брендот на производот. Поретко, дамката може да биде знак за недостаток на одредени витамини, на пример, витамин К, кој е одговорен за правилно згрутчување на крвта, а неговиот недостаток може да го олесни појавувањето на крварења.
Дали можат да се јадат?
И покрај широко распространетата загриженост, присуството на црвена дамка не е доказ за расипано јајце, присуство на ембрион или знак на бактериска инфекција. Иако може да го расипе естетскиот впечаток и да ве одврати од јадење, од гледна точка на безбедноста на храната, таквото јајце се смета за неутрално, под услов да ги исполнува вообичаените знаци за свежина.
Што да се прави?
Ако црвената точка е визуелно вознемирувачка, едноставно внимателно отстранете ја со лажичка, чепкалка за заби или чист агол од хартиена салфета. Откако ќе се отстрани, јајцето може да се користи во секое јадење, од едноставни кајгани до печење или панирање. Ова не влијае на вкусот или хранливата вредност. Јајце со мала количина крв останува целосно свежо, под услов лушпата да не е оштетена, а жолчката и белката да изгледаат и мирисаат нормално.
Ризница на хранливи материи
И покрај ваквите мали крварења, јајцата се вистинска ризница на хранливи материи. Тие содржат витамини растворливи во масти (А, Д, Е), важни витамини од групата Б (особено Б12, неопходни за правилно функционирање на нервниот систем), како и минерали како цинк, железо и селен.
Благодарение на овој состав, јајцата се една од најсложените намирници во исхраната, а малата црвена точка не треба да биде причина да се откажете од овие вредни придобивки.