Сок од грав? Да, постои – и добар е за бубрезите!

Фото: Pixabay
61

Во традиционалната кинеска и јапонска медицина, азуки гравот се користи како природно средство за поддршка на здравјето на бубрезите. Се верува дека го стимулира излачувањето на вишок течности, го намалува воспалението и ја подобрува функцијата на уринарниот систем.

Гравот е општ назив за повеќе родови растенија од семејството на мешунките. Често се користи во различни јадења ширум светот и има значајно влијание врз здравјето.

Не толку познат кај нас, азуки гравот (Vigna angularis) е едногодишно лековито растение, култивиран вид кој е широко распространет во Источна Азија и Хималаите поради неговите ситни, хранливи зрна. Зрелите зрна се најчесто темноцрвени, но постојат и сорти со бела, црна, сива и други нијанси.

Богатството на хранливи материи и бројните здравствени придобивки го прават вредна храна што треба да ја вклучиме во нашата исхрана.

Есенцијални нутриенти

Азуки гравот е извор на корисни хранливи материи како што се протеини, растителни влакна, витамини и минерали. Богат е со железо, магнезиум, фосфор, калиум, фолна киселина и витамин Б6. Овие состојки се важни за правилно функционирање на организмот и одржување на општото здравје.

Влакна за здраво варење

Растителните влакна од азуки гравот помагаат во регулирањето на варењето, го спречуваат запекот и го поттикнуваат растот на здравата цревна флора. Исто така, тие можат да помогнат во одржувањето на здрава телесна тежина, да го стабилизираат нивото на шеќер во крвта и да го намалат ризикот од одредени болести на цревата.

Протеини за мускулна и клеточна поддршка

Протеините се клучни за градење и обнова на мускулите, одржување на здрава кожа и коса и создавање чувство на ситост. Затоа, зрната азуки се особено корисни за вегетаријанци, вегани и сите кои сакаат да го намалат внесот на животински протеини.

Антиоксиданти за заштита на телото

Азуки гравот содржи флавоноиди и фенолни соединенија – природни антиоксиданти кои помагаат во заштита на организмот од штетното дејство на слободните радикали. На тој начин, тие можат да го намалат ризикот од воспаленија, срцеви заболувања, некои видови рак и други хронични болести.

Регулирање на шеќерот во крвта

Зрната азуки имаат релативно низок гликемиски индекс, што значи дека побавно го ослободуваат шеќерот во крвотокот. Ова е важно за одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, спречување на дијабетес и одржување на енергетскиот баланс.

Природна поддршка за бубрезите

Во традиционалната кинеска и јапонска медицина, азуки гравот се користи како природно средство за поддршка на здравјето на бубрезите. Се верува дека го стимулира излачувањето на вишок течности, го намалува воспалението и ја подобрува функцијата на уринарниот систем. Во макробиотичката исхрана, чајот или „сокот“ од варен азуки грав се користи за благотворно дејство врз бубрезите, како и за поттикнување на производството на мајчино млеко.

Иако научните истражувања за овие ефекти се ограничени, постојат индикации дека одредени соединенија во азуки гравот имаат диуретичко и антиинфламаторно дејство, што може индиректно да влијае позитивно врз бубрежното здравје.

Како да го користите азуки гравот?

Азуки гравот најчесто се користи за подготовка на слатки јадења, особено во Источна Азија – десерти, пудинзи и сладоледи. Варените зрна може да се пасираат и да се користат како полнење (на пр. во јапонскиот анко – слатка паста од грав).

Иако сокот од варени зрна не е вообичаен во западната кујна, во источната медицина постои традиција на користење на течноста од варење грав како природен напиток.

Рецепт за сок/чај од азуки грав:

Потопете една шолја азуки грав во пет шолји вода.

Варете на тивко околу еден час.

Исцедете ја водата – таа е всушност сокот/чајот од гравот.

Пијте по половина чаша 30 минути пред оброк.

Овој напиток традиционално се користи за поддршка на бубрезите и елиминација на вишокот течности, особено во источноазијските практики. Иако нема доволно клинички докази, многумина веруваат во неговата позитивна улога како дел од избалансиран и природен пристап кон здравјето.