Постојат неколку работи на кои треба да обрнете внимание пред да нарачате храна. Меѓу нив, експертот предупредува дека нарачувањето риба во ресторан што не е блиску до брегот е веќе ризично, но треба да бидете особено внимателни во врска со школките.
Кога посетуваме ресторан, обично не размислуваме премногу за тоа што се случува зад вратата од кујната. Претпоставуваме дека храната што ја нарачуваме е безбедна, свежа и правилно подготвена. Сепак, тоа не е секогаш случај. Начинот на кој се складира храната, хигиенските услови и практиките за подготовка на храната можат значително да влијаат на нејзиниот квалитет и безбедност. Затоа постојат одредени јадења и состојки што е подобро да се избегнуваат во рестораните, а една жена на Тик-Ток, благодарение на нејзиниот пријател сопственик на ресторан, сподели специфични работи што ниту еден гостин не треба да ги нарачува или консумира додека јаде надвор ако сака да биде поштедена од болки во стомакот.
Во описот на видеото, кое собра над стотици илјади прегледи, Јулија Беш детално ги објасни ставовите на нејзиниот пријател угостител. Без разлика дали јадете во синџир ресторани или на фенси место, први на листата се „специјалните понуди“ кои не се врзани за јасна сезонска состојка, пишува New York Post.
„Звучи безопасно, но во угостителската индустрија тоа често значи „работи што мора да ги употребиме пред да се расипат“. Сосот ја прикрива староста, декорацијата го одвлекува вниманието, а кога ќе завршите со јадење, всушност плаќате многу пари за вчерашните остатоци“, објасни Беш.
Нарачувањето риба во ресторан што не е блиску до брегот е веќе ризично, но експертот советувал особено да внимавате во врска со школките.
„Освен ако не знаете дека имаат дневна достава и беспрекорно складирање, се коцкате со вашиот желудник. Погрешното ракување го претвора фенси послужавникот со морска храна во темпирана бомба од труење со храна“, напишала таа во описот на видеото. Можеби ќе треба двапати да размислите следниот пат кога ќе посетите шведска маса.
„Пилешкото во шведските маси или рестораните каде што можете да јадете колку што сакате е наводно совршено место за размножување на бактерии ако температурата не е совршена, а верувајте ми, местата со голема посетеност не ја проверуваат секоја чинија како што треба“, се вели во описот на видеото.
Покрај храната, треба да обрнете внимание и на вашите пијалаци.
„Ако апаратот за мраз не е правилно исчистен, всушност пиете изладен Петриев сад“, открива Бес. За жал, ова не се единствените начини на кој рестораните се обидуваат да ги измамат гостите. „Повеќето луѓе одлучуваат што да нарачаат за помалку од 90 секунди. Рестораните го знаат ова и ги дизајнирале своите менија така за да можат да го искористат тоа брзо донесување одлуки“, рекол Фред Харингтон, извршен директор на Proxy Coupons.