Супер бобинки кои штитат од рак: Само 5 лажици дневно за подобро здравје

Фото: Freepik
169

Само пет лажици незасладени сушени гоџи бобинки содржат 3,6 грама влакна и дури 7.500 единици витамин А – комбинација што го намалува системското воспаление и оксидативниот стрес, два фактори кои често се поврзуваат со развојот на рак.


Според достапните податоци, во Македонија годишно се дијагностицираат околу 6.000 нови случаи на рак, што ја прави оваа болест втора водечка причина за смртност во земјата, по кардиоваскуларните заболувања .

Сепак, утешна вест е дека бројот на преживеани се зголемува и дека напредокот во дијагностицирањето и лекувањето на малигните заболувања доведе до намалување на смртноста.

Изборот на храна е половина здравје

Исто така, охрабрувачка е веста дека исхраната може да игра важна улога во превенцијата на болести, особено ако посегнете по таканаречената функционална храна. Една таква моќна суперхрана е гоџи бобинката, мала црвена бобинка по потекло од Азија, која не само што е богата со антиоксиданти, туку помага и во борбата против несоница.

Пет лажици незасладени сушени гоџи бобинки содржат многу растителни влакна и витамин А.

Гоџи бобинки

Иако не е лесно да се најдат свежи, сушени гоџи бобинки сега се широко достапни во продавниците за здрава храна. И покрај тоа што се мали, овие бобинки се полни со хранливи материи кои се поврзани со превенција од рак.

Само пет лажички незасладени сушени гоџи бобинки содржат 3,6 грама влакна и дури 7.500 единици витамин А – комбинација што го намалува системското воспаление и оксидативниот стрес, два фактори кои често се поврзуваат со развојот на рак.

Влакната од гоџи бобинките можат да имаат значително влијание врз здравјето на желудникот и цревата. Истражување објавено во 2023 година во списанието „Nutrients“ покажало дека зголемениот внес на растителни влакна може да го намали ризикот од рак на желудникот и дебелото црево, два вообичаени видови на рак. Но тоа не е сè, бидејќи гоџи бобинките се исто така моќен извор на антиоксиданти. Научниците велат дека одредени биоактивни соединенија во нив имаат силен антиоксидативен ефект, што може да го намали оштетувањето на клетките и да ја поддржи одбраната на телото од развој на малигни заболувања.

Во лабораториски услови, екстрактите од гоџи бобинки покажаа потенцијал во забавување на растот на клетките на ракот. На пример, една студија од 2022 година ги испитувала ефектите од екстрактот од гоџи бобинки врз клетките на оралниот карцином и заклучила дека одредени деривати на бобинките имаат потенцијал да го контролираат растот на постојните туморски клетки. Една година претходно, научниците изјавија дека гоџи бобинките можат да имаат превентивно дејство против рак на дојка, особено кај агресивни форми.

Сушените бобинки може да се додадат во овесна каша и во смути
Гоџи бобинките се исто така многу вредни за вклучување во вашата дневна исхрана. Сушените бобинки може да се додаваат во овесна каша, смути, салати, домашни мешавини од јаткасти плодови, јогурт или да се користат како самостојно. Една шака дневно е доволна за да се добие доза на хранливи материи кои го поддржуваат здравјето.

Внимание

Единственото предупредување се однесува на луѓе кои земаат разредувачи на крвта, лекови за дијабетес или лекови за висок крвен притисок. Имено, гоџи бобинките можат да влијаат на ефектите на овие лекови, па затоа е важно да се консултирате со лекар пред да ги вклучите во вашата исхрана.