Сушени домати – рецепти, употребa и совети за сушење домати

5.893

Сувите домати се деликатес кој се добива со сушење на свежи домати на сонце или во рерна, а омилен производ на повеќето луѓе се сувите домати во маслиново масло.

Ако имате повеќе домати, не дозволувајте да пропаднат. Особено кога станува збор за шери доматчиња кои на овој начин можете да ги зачувате за во зима кога нема свеж.

Точното потекло на овој деликатес не е познато, но најверојатно потекнува од Италија, каде што ги сушеле на летното сонце, на ќерамидите.

Во продолжение на текстот можете да прочитате како се прават суви домати, која е најдобрата постапка за сушење домати и рецепти за суви домати во масло.

Сушени домати: употреба и калориска вредност

Дехидрираните или сушените домати во масло се вистинска мала ризница на хранливи материи!

Важно е да се знае дека сувите домати ја задржуваат својата хранлива вредност и се богати со ликопен, кој е неопходен за здравјето на коските и кардиоваскуларниот систем, антиоксиданtи, витамин Ц, витамин А, К, ниацин, тиамин, рибофлавин, железо, магнезиум, калиум, како и влакна.

Сувите домати ја задржуваат својата сладост и добиваат интензивен, концентриран вкус на домати. Една чаша сушени домати содржи 140 калории.

Овој медитерански специјалитет стана многу популарен во другите делови на светот во осумдесеттите и деведесетите години на минатиот век, а можностите за негово користење во исхраната се бесконечни.

Често се служи со мезе, се става во салати, сендвичи, омлети, тестенини, рижото, ќофтиња, песто…

Од него може да се направат различни намази и сосови, додека на пирето, на пример, му дава многу специфичен вкус.

За да се добие еден килограм од овој гастрономски деликатес, потребни се и до десет килограми свежи плодови, бидејќи при преработката доматите губат вода, дури 93% од тежината.

Доматите кои сами ги сушиме се поевтини и веројатно повкусни. Уште повеќе и ако сте си ги одгледале сами.

Како што знаеме, доматите доаѓаат во различни големини, форми и бои и сите може да се сушат, со тоа што сортите што имаат повеќе месо и помалку вода, даваат пополн и помесест сушен производ.

Без разлика дали претпочитате обично масло или сушени домати во маслиново масло – рецептот за медитеранскиот специјалитет се наоѓа во следните редови.


Сушени домати – рецепт за сушење домати на сонце

Доматите за сушење мора да бидат зрели.

Се избираат и плодовите со слична големина така што времето на сушење е исто за сите. Пред процесот на сушење, плодовите се мијат и се сечат на половини.

Половините од доматот се редат на мрежа (сечената страна на доматот се става нагоре) која е развлечена во рамка. Се поставува врз некоја потпора или врз цигли или блокови, така што воздухот може слободно да циркулира.

Пред да започнете со процесот на сушење, доматите малку се посолуваат и по желба се посипуваат со суви билки.

Многу е важно да не се пресолат (бидејќи кога ќе се исушат ќе станат многу солени), односно само малку да се посипат со сол (процентот на сол може да биде од 2 до 6 проценти).

Сушењето домати на сонце е техника која се користи со векови, но може да биде непредвидлива, бидејќи времето зависи од природата, па може да се примени таму каде што времето е топло и предвидливо, а температурите се релативно константни – на места кои се сончеви и суви.

Во влажни области, речиси е невозможно да се добијат сушени домати. Во секој случај, доматите мора да се внесуваат ноќе и да се покриваат со газа преку ден поради инсекти.

Во зависност од температурата, сушењето може да трае од неколку дена до две недели.

Сушење домати во рерна – како до совршени сушени домати во рерна?

Доматите може да се сушат и во рерна.

Овој процес е многу полесен, бидејќи го контролираме „времето“, ја прилагодуваме температурата, нема страв од инсекти, а доматите се сушат за неколку часа.

Подготовката за овој тип на сушење е иста како и за сушење на сонце. Половините се редат во поголем, плиток плех обложен со хартија за печење.

Рерната треба да се загрее на 110 степени Целзиусови.

Околу два и пол часа од почетокот на сушењето, доматите треба нежно да се притиснат со шпатула за да се исцедат преостанатите сокови. Треба да се остават во рерна минимум 2 часа.

Потоа може да се попрскаат со маслиново масло и да се остават во рерна со подотворена врата.

Можете исто така да додадете лук во прав и други зачини по вкус.

Доматите обично се сушат додека не се збрчкаат, но сепак се еластични, како да се пластични.

Ако се ронат значи дека се премногу суви, а ако не се доволно исушени брзо се буѓосуваат и потоа мора да се фрлат.

Сушењето во рерна е поедноставно и побрзо отколку на сонце, но целиот процес сепак бара цело попладне.

Сушените и оладени плодови се ставаат во добро затворени кутии и може да се чуваат неколку месеци во фрижидер.

Пред употреба, потребно е да се потопат во вода околу 30 минути, по што се сушат со крпа.

Сувите домати може да се стават и во тегли; при редењето секој слој се попрскува со суви билки и лук, а потоа целосно се прелива со маслиново масло.

Вака подготвени може да се чуваат на собна температура, а кога ќе се отворат теглите мора да се чуваат во фрижидер.

Вака подготвените суви домати не треба да се натопуваат во вода пред употреба. За дополнително да се спречи растот на бактерии и габи, доматите може да се потопат во оцет или сок од лимон пред да почнете да ги ставате во теглата.

Рецепти кои ќе ги заскокоткаат сите ваши сетила

Конечно, време е да се зафатиме со готвење и да ги споделиме со вас нашите најомилени гастрономски јадења кои можете да ги подготвите за ваше задоволство.

Ролни од тиквички со сушени домати

Дали сте љубител на медитерански гастрономски јадења?

Ако е така, следниот специјалитет е непогрешлив избор за вкусна вечера или предјадење, бидејќи вклучува едноставни состојки и, се разбира, „тајната состојка“ која ќе го направи јадењето совршено.

Имајте на ум дека овој вид домати е многу концентриран и има посилен вкус, па затоа се користи во помали количини за да му даде на јадењето ароматичен шмек.

Состојки:

2 големи тиквички исечени на листови, кои треба да се попрскаат со маслиново масло
100 гр суви домати исечени на поголеми парчиња
150 гр постаро козјо сирење
чепкалки за заби
Од оваа количина можете да добиете 6 порции, а целиот процес нема да ви одземе повеќе од 30 минути.

Подготовка:

Исечете ги листовите тиквички во рерна.

Потоа ставете врз нив намаз направен со мешање на сувите домати и сирењето.

Завиткајте ги листовите тиквички и секоја ролна прицврстете ја со чепкалка за заби.

И вашето јадење е подготвено за сервирање и дегустација!

Салата со рукола и сушени домати

Ова јадење лесно се подготвува, а повеќето состојки веројатно ги имате во вашиот фрижидер.

Тоа е одличен избор доколку сакате да прифатите здрава исхрана и да го збогатите вашето мени со витамини и минерали.
Состојки:

3 до 4 грста свежа рукола
50 гр суви домати
Половина свежа краставица
1 рака свежи шери домати
Маслинки по ваш избор
150 гр моцарела
3 лажици пињоли, индиски оревчиња или потпечени семки од сончоглед и тиква (по ваш избор)
4 супени лажици маслиново масло
4 лажици балсамико оцет
Сол и бибер по вкус

Начин на подготовка:

Во длабок сад се ставаат руколата, пињолите, сечканата краставица, сечканите доматчиња, маслинките без семки и моцарелата (претходно исцедена и исечена на парчиња).

Измешајте ги состојките, додадете маслиново масло, балсамико и зачините, па повторно измешајте. Додадете суви домати при крај и послужете со чаша од вашето омилено вино.