За една растителна плескавица се користат дури 99 отсто помалку вода и 93 отсто помалку обработливо земјиште и се користи 46 отсто помалку енергија отколку за една плескавица од месо. Растителните бургери обезбедуваат еднаква и поголема количина на протеини и други хранливи материи, без холестерол и без кланици
Неслучајно на 5 јуни, Светскиот ден на животната средина, во последните години се одбележува и Денот на растителните плескавици.
На овој ден се привлекува вниманието на фактот дека сите намирници од животинско потекло можеме лесно да ги замениме со алтернативи од растително потекло, вклучувајќи го и хамбургерот како симбол на нееколошкиот начин на избор на храна, чија консумација придонесува за епидемија на дебелина во светот.
Плескавиците од растително потекло го преплавуваат светот и полека, но сигурно стануваат редовна понуда во сите ресторани.
Да го прославиме Денот на плескавицата од растително потекло на многу едноставен начин – да
најдат готов растителен бургер што ќе им се допадне или да ја направат омилената плескавица од
растително потекло според еден од многуте рецепти кои ги има на социјалните мрежи.
А дека плескавиците од растително потекло го заслужуваат својот ден, како и место во нашите
менија, покажуваат неверојатните податоци според кои за една растителна плескавица се
користат дури 99 отсто помалку вода и 93 отсто помалку обработливо земјиште и се користи 46
отсто помалку енергија отколку за една плескавица од месо.
Исто така, плескавицата од растително потекло предизвикува 90 проценти помалку глобално
затоплување, а обезбедува еднаква и поголема количина на протеини и други хранливи материи,
без холестерол и без кланици. Тоа се нарекува подобар избор за секого.
Најдобрите рецепти за вегетаријански ќофтиња ќе ги најдете ТУКА.