Темната страна на кинеската храна: Страшната вистина за фалсификуваното говедско месо, пластичниот ориз и лажните нудли (ВИДЕО)

Фото: Freepik
211

Примери на лажни прехранбени производи кои се наоѓаат на кинескиот пазар за храна вклучуваат лажно говедско месо, лажни јагнешки котлети, пластичен ориз, лажни нудли, лажно тофу, лажни печива, лажни јајца, лажен мед, па дури и фалсификувани кошници со пчели.

Ако го погледнете видеото кое се врти на социјалните мрежи, а во кое се разобличуваат едно чудо лажни прехранбени производи на кинескиот пазар, можете само да резимирате дека, кинескиот пазар на храна е преплавен од мноштво фалсификувани прехранбени производи, почнувајќи од лажно говедско и јагнешко месо до пластичен ориз и алуминиумски кнедли.

Овие фалсификувани производи претставуваат сериозни здравствени ризици за потрошувачите и ги истакнуваат безбедносните предизвици на храната во Кина.
Во видеото се опфатени следните моменти
Лажното говедско месо се произведува со користење на поевтини видови месо како пилешко или свинско, измешано со адитиви и желатин за да се имитира текстурата и изгледот на вистинското говедско месо.
Монголското месо, често продавано како говедско месо, содржи различни видови месо измешано со адитиви, што претставува ризик по здравјето на потрошувачите.
Пластичниот ориз се произведува со истиснување на супстанции слични на тесто од машините, што претставува ризик по здравјето поради губење на хранливи материи за време на производството.
Самозагревачките производи од ориз се направени од реконституиран ориз измешан со скроб и адитиви, без хранлива вредност.
Природниот зелен ориз, рекламиран како без адитиви, содржи различни состојки кои не се оризови, што предизвикува загриженост за неговиот квалитет.
Лажните нудли често содржат штетни материи како боракс и сулфур диоксид, што претставува ризик по здравјето на потрошувачите.
Лажните јајца се произведуваат со користење на различни соединенија и згуснувачи, без хранлива вредност и потенцијално се штетни за здравјето.
Миризливите листови чај често се фалсификувани со вештачки бои и шеќери, што го загрозува нивниот квалитет.
Лажниот мед се произведува со мешање сирупи и адитиви, што претставува ризик по здравјето поради додавањето на штетни материи како стипса и бел шеќер.
Фалсификуваните морски плодови, вклучително и лажни морски краставици и полнети краци од ракови, предизвикуваат загриженост за безбедноста на храната и транспарентноста на пазарот.

Примери на лажни прехранбени производи пронајдени на кинескиот пазар за храна

Примери на лажни прехранбени производи кои се наоѓаат на кинескиот пазар за храна вклучуваат лажно говедско месо, лажни јагнешки котлети, пластичен ориз, лажни нудли, лажно тофу, лажни печива, лажни јајца, лажен мед, па дури и фалсификувани кошници со пчели.

Како се произведува лажно говедско месо во Кина?
Лажното говедско месо во Кина често се произведува со користење на поевтино месо како пилешко, паткино или свинско месо, заедно со адитиви и бои за да се имитира изгледот и текстурата на вистинското говедско месо. Некои производители користат дури и остатоци од говедско месо или од починати крави за да ги намалат трошоците, додека други создаваат композитно месо користејќи растителни протеини и разни адитиви.

Кои се здравствените ризици поврзани со конзумирање на лажни прехранбени производи?
Конзумирањето лажни прехранбени производи носи различни здравствени ризици, вклучително и изложување на канцерогени супстанции, внесување на индустриски хемикалии и потенцијална контаминација со патогени. На лажните прехранбени производи може да им недостасува хранлива вредност и може да доведат до долгорочни здравствени проблеми како што се неповратно губење на меморијата, труење и дигестивни проблеми.
Како производството на лажни прехранбени производи придонесува за ерозија на довербата во кинеското општество?
Производството на лажни прехранбени производи ја поткопува довербата во кинеското општество со залажување на потрошувачите, што доведува до скептицизам и несигурност во однос на безбедноста и автентичноста на прехранбените производи.

Оваа ерозија на довербата се влошува со несоодветни регулативи, недостаток на транспарентност на информации и опаѓање на социјалната доверба, што ги истакнува пошироките општествени предизвици во Кина.