ТикТокер прави џем од кора од банана, дали е безбеден за јадење?

Фото: Pexels
23

Намалување на отпадот во кујната или уште една лудост? Популарниот италијански тиктокер Алесандро Витале, попознат како SpicyMustache, користи лушпи од банана за да направи вкусен џем. Ви го донесуваме рецептот, но исто така истражуваме и дали овој џем е безбеден за јадење.

Бананите се нашето омилено овошје, а откако ќе ги изедеме, обично веднаш ја фрламе кората. Понекогаш ги премачкуваме со неа билките затоа што некаде сме прочитале дека е добра за листовите, и дефинитивно се обидуваме да фрламе лушпи од банана во компост или во градината.

Но, што ако ви кажеме дека и лушпите од банана се јадат?! И дека од нив може да се направи вкусен џем?!

Тик-токер прави вкусен џем од лушпи од банана

Италијанскиот тик-токер Алесандро Витале, попознат како SpicyMustache, објавува видеа на својот Тик-Ток профил со совети за одржлив начин на живот, и тоа не само во кујната. Токму овој симпатично луд Италијанец неодамна објави видео во кое подготвува густ џем од фрлени лушпи од банана, кој го послужи со – банана леб.

Веруваме дека неговиот џем е многу вкусен и полн со хранливи материи кои инаку би завршиле во ѓубре, но дали е навистина безбедно да се јадат лушпи од банана?

Сите предности и недостатоци на кората од банана

Кората од банана сочинува приближно 35% од зрелиот плод, но најчесто се фрла наместо да се користи. Затоа, употребата на лушпи од банана се смета за одличен начин за намалување на отпадот од храна, а воедно и внесување дополнителни витамини и минерали во телото.

Кората од банана не само што е јадлива, туку е богата и со важни хранливи материи, како што се калиум, диететски влакна, полинезаситени масти, есенцијални аминокиселини, антиоксиданти… Но, дали консумирањето кора од банана може да има и негативни последици?

При конвенционалното одгледување банани, обично се користат пестициди, што не е голем проблем ако го јадете само овошјето, но дефинитивно треба да биде одлучувачки фактор ако сакате да ја консумирате и кората од банана.

Изложеноста на пестициди е поврзана со неколку негативни здравствени ефекти и може да го зголеми ризикот од разни болести, поради што се препорачува употреба на лушпи од банана од органско производство. Исто така, лушпите од банана треба темелно да се измијат пред консумирање.

Оние кои пробале сирова кора од банана се жалат на нејзината горчина и тврда текстура, и затоа се препорачува да се консумира кората од зрели банани и да се обработи темелноте термички, исто како во овој рецепт за џем од кора од банана подолу.

Џем од кора од банана

Состојки:
Кора од банана 3 парчиња
Шеќер 2 чаши
Вода 1 чаша
Крем од кокос 0,75 шолјичка
Екстракт од ванила 1 лажичка
Путер од кикиритки 1 лажичка
Постапка:
Добро измијте ги корите од бананите, отсечете ги врвовите и исечкајте ги на мали парчиња. Потоа претворете ги во паста толчејќи ги во аван.

Ставете ја пастата од кора од банана во тава заедно со шеќерот, кокосовиот крем, водата, путерот од кикиритки и екстрактот од ванила. Варете и мешајте постојано со жица за матење додека не добиете густ, темен џем.

Испечете банана леб и послужете го со џем од кора од банана, јагоди и ореви.

@spicymoustache

Banana bread and banana jam 🍌 @albert_cancook 🍌🫙BANANA PEEL JAM Ingredients 3 banana skin blended in to paste 2 cups caster sugar 1 cup water 2 bananas, washed, top and tailed ¾ cup coconut cream or thickened cream 1 tsp vanilla extract 1teasp peanut butteri + serve with peanut bits and fresh strawberries or cinnamon and banana 🍌🎂 BANANA BREAD RECIPE Ingredients: * 3 bananas (with peels) + 1 for decoration * 190 grams flour (all-purpose or whole wheat) *60 g almond flour * 100 grams sugar or 60 ml maple syrup/agave * 1 teaspoon baking soda (approximately 5 grams) * 1 teaspoon vanilla extract (approximately 5 ml) * ¼ teaspoon salt (approximately 1.5 grams) * 120 ml plant-based milk (almond, soy, or oat milk) * 60 ml vegetable oil or melted coconut oil * Optional mix-ins: 60 grams nuts, dried fruit, or vegan chocolate chips Instructions: 1. Prepare the Bananas: * Wash the bananas thoroughly. * Cut off the head and bottom parts. * Poke through each banana with a stick and cook them directly on the coals until the peels are soft and blackened. * Allow the bananas to cool slightly, then blend them (with peels) until smooth. 2. Mix Wet Ingredients: * In a large bowl, combine the blended bananas, sugar or sweetener, plant-based milk, vanilla extract, and oil. 3. Mix Dry Ingredients: * In a separate bowl, mix the flours,baking soda, and salt. 4. Combine Ingredients: * Gradually add the dry ingredients to the wet mixture, stirring until just combined. * Fold in any optional mix-ins (nuts, dried fruit, vegan chocolate chips). 5. Prepare the Skillet: * Pour the batter into the bread mould * Place it inside the skillet on top ofa grill that fits in the skillet so that the bottom won’t burn and cover with the lid 6. Bake Over Open Fire: * Place some charcoal on top of lid to create a oven like environment * Bake for 5 /10 min keep an eye * Take off the fire and let cool without taking the lid off so that the result will be crunchy outside and moist inside #banana #bananabread #bananapeel #bananas #zerowaste #easyrecipe #fyp

♬ original sound – SpicyMoustache