Намалување на отпадот во кујната или уште една лудост? Популарниот италијански тиктокер Алесандро Витале, попознат како SpicyMustache, користи лушпи од банана за да направи вкусен џем. Ви го донесуваме рецептот, но исто така истражуваме и дали овој џем е безбеден за јадење.
Бананите се нашето омилено овошје, а откако ќе ги изедеме, обично веднаш ја фрламе кората. Понекогаш ги премачкуваме со неа билките затоа што некаде сме прочитале дека е добра за листовите, и дефинитивно се обидуваме да фрламе лушпи од банана во компост или во градината.
Но, што ако ви кажеме дека и лушпите од банана се јадат?! И дека од нив може да се направи вкусен џем?!
Тик-токер прави вкусен џем од лушпи од банана
Италијанскиот тик-токер Алесандро Витале, попознат како SpicyMustache, објавува видеа на својот Тик-Ток профил со совети за одржлив начин на живот, и тоа не само во кујната. Токму овој симпатично луд Италијанец неодамна објави видео во кое подготвува густ џем од фрлени лушпи од банана, кој го послужи со – банана леб.
Веруваме дека неговиот џем е многу вкусен и полн со хранливи материи кои инаку би завршиле во ѓубре, но дали е навистина безбедно да се јадат лушпи од банана?
Сите предности и недостатоци на кората од банана
Кората од банана сочинува приближно 35% од зрелиот плод, но најчесто се фрла наместо да се користи. Затоа, употребата на лушпи од банана се смета за одличен начин за намалување на отпадот од храна, а воедно и внесување дополнителни витамини и минерали во телото.
Кората од банана не само што е јадлива, туку е богата и со важни хранливи материи, како што се калиум, диететски влакна, полинезаситени масти, есенцијални аминокиселини, антиоксиданти… Но, дали консумирањето кора од банана може да има и негативни последици?
При конвенционалното одгледување банани, обично се користат пестициди, што не е голем проблем ако го јадете само овошјето, но дефинитивно треба да биде одлучувачки фактор ако сакате да ја консумирате и кората од банана.
Изложеноста на пестициди е поврзана со неколку негативни здравствени ефекти и може да го зголеми ризикот од разни болести, поради што се препорачува употреба на лушпи од банана од органско производство. Исто така, лушпите од банана треба темелно да се измијат пред консумирање.
Оние кои пробале сирова кора од банана се жалат на нејзината горчина и тврда текстура, и затоа се препорачува да се консумира кората од зрели банани и да се обработи темелноте термички, исто како во овој рецепт за џем од кора од банана подолу.
Џем од кора од банана
Состојки:
Кора од банана 3 парчиња
Шеќер 2 чаши
Вода 1 чаша
Крем од кокос 0,75 шолјичка
Екстракт од ванила 1 лажичка
Путер од кикиритки 1 лажичка
Постапка:
Добро измијте ги корите од бананите, отсечете ги врвовите и исечкајте ги на мали парчиња. Потоа претворете ги во паста толчејќи ги во аван.
Ставете ја пастата од кора од банана во тава заедно со шеќерот, кокосовиот крем, водата, путерот од кикиритки и екстрактот од ванила. Варете и мешајте постојано со жица за матење додека не добиете густ, темен џем.
Испечете банана леб и послужете го со џем од кора од банана, јагоди и ореви.