Топ 5 јаткасти плодови препорачани од нутриционистите: Кои се добри за диета, а кои за имунитет?

Фото: Pexels
42

Бадемите имаат најмалку калории меѓу јаткастите плодови и се богати со витамин Е, еден од најмоќните антиоксиданти кој помага во борбата против воспалението, ракот на белите дробови и падот на когнитивните способности.

Јаткастите плодови поради содржината на маснотии предизвикуваат подолго чувство на ситост и на тој начин можат да помогнат при слабеење.

Пожелно е да се јадат помеѓу оброците, со овошје, за да го издржите гладот ​​помеѓу главните оброци и да спречите прејадување.

Не се сите за диета
Макадамијата и пеканот имаат најголема содржина на масти и калории, па затоа се препорачува да се консумираат во помали количини за време на диета или да се изберат јаткасти плодови со помала калориска вредност. Најдобар избор за диета се бадемите.

Јаткастите плодови го зајакнуваат имунитетот
Бадемите имаат најмалку калории меѓу јаткастите плодови и се богати со витамин Е, еден од најмоќните антиоксиданти кој помага во борбата против воспалението, ракот на белите дробови и падот на когнитивните способности. Бадемите придонесуваат за здравјето на коските, ја подобруваат меморијата и помагаат во регулирањето на варењето.

Оревите се најбогат извор на алфа-линоленска киселина, вид на омега-3 масни киселини, што ги прави одлични за здравјето на срцето и правилната функција на мозокот.

Бразилските ореви се богати со селен, минерал со антиинфламаторни својства што го штитат срцето од оксидативно оштетување и го намалуваат ризикот од рак на простата. Особено се корисни за мажите бидејќи содржат селен, минерал кој помага во заштитата од рак на простата. Но, важно е да се консумираат умерено.

Кикиритките се одличен извор на витамини Б, кои го поддржуваат метаболизмот и ослободувањето на енергија. Особено се корисни за трудниците бидејќи помагаат да се заштити нероденото бебе од разни оштетувања.

Лешниците содржат магнезиум и фосфор, кои придонесуваат за релаксација на мускулите и зајакнување на коските, како и бакар и манган, есенцијални минерали за здравјето на коските.