Топ 5 колачи без кои нема новогодишни празници

Фото: Pexels
31

На врвот на листата на најпопуларни празнични колачи се претежно малите, ситни колачи, но во топ 5 е и традиционалниот милиброд со мак и со ореви

Празниците се незамисливи без колачи, а за Божиќ се подготвуваат најмногу видови десерти, од мали и суви колачи и бисквити, до традиционални колачи од тесто со квасец, куглоф, бомбици без печење, сè до кремасти и раскошни колачи и десерти.

Еве без кои колачи повеќето семејства не можат да го замислат Божиќ, а на самиот врв на листата се најдоа малите колачи, но и најпознатите традиционални десерти направени од тесто со квасец.

Топ 5 колачи без кои нема Божиќ

Линзери
Ванилини кифлички
Мак со афион и ореви
Медењаци
Колачи – шепи

Празничните бисквити, сувите и малите колачи почнуваат да се подготвуваат дури еден месец пред Божиќ, бидејќи за разлика од крем колачите и колачите од тесто со квасец, можат да траат многу подолго ако се чуваат во затворени кутии, па не е ни чудо што се најпопуларни меѓу домаќинките. Но и ролатите со афион и ореви имаат посебно место на празничните трпези.

Линзери
Состојки:

    300 гр брашно
    200 гр путер или маргарин
    50 гр шеќер во прав
    џем или мармалад (кајсија, слива… вкус по желба)
    шеќер во прав за посипување

    Подготовка:

    Во просеаното брашно додадете путер или маргарин на собна температура. Додадете шеќер и замесете мазно тесто. Расукајте до дебелина која ја сакате и направете ги формите што ги сакате, ѕвездички, срциња, …

    Печете на 160 степени околу 10 минути, во зависност од рерната.
    Кога ќе се изладат, долниот дел намачкајте го со џем и поврзете го со горниот, можете да ги посипете со шеќер во прав. Да се ​​чуваат во метална кутија.

    Ванилини кифлички
    Состојки:

      250 гр мазно брашно
      прстофат сол
      230 гр путер
      90 гр шеќер во прав
      100 гр мелени ореви (може да користите и лешници или бадеми)
      2 лажички екстракт од ванила
      80 гр шеќер во прав
      1 мешунка од ванила

      Подготовка:

      Измешајте брашно, сол, ладен путер исечен на коцки, шеќер во прав, мелени бадеми и екстракт од ванила. Се меша со додатокот за тесто на миксерот додека не се формира ронлива смеса, околу две минути. Ако тестото е премногу ронливо, додадете една до две лажици млеко.

      Се разбира, можете брзо да направите сè и само со раце.

      Завиткајте го тестото во пластична фолија и ставете го во фрижидер најмалку еден час.

      Загрејте ја рерната на 180 степени и подгответе две поголеми тепсии обложени со хартија за печење. Од тестото одвојте топче со тежина од 15 г, расукајте го со дланки и обликувајте кифлички. Постапката повторете ја со преостанатото тесто и ставете ги сите кифлички на плех.

      Печете 12 до 15 минути, во зависност од големината на кифличките, додека рабовите не поруменат. Изгребете ја мешунката од ванила; наместо тоа, можете да користите ванилин шеќер.

      Во повеќенаменски миксер измешајте ги ванилата и шеќерот во прав. Врз топлите кифлички посипете шеќер во прав. Почекајте да се изладат, па повторно посипете ги со шеќер.

      Милиброд со афион и ореви
      Состојки за тестото:

        500 гр мазно брашно
        1 кесичка сув квасец
        1 јајце + 2 жолчки
        150 мл млако млеко
        80 гр шеќер
        50 гр путер
        Прстофат сол

        Состојки за филот:

        300 гр семе од афион (или ореви)
        150 гр шеќер
        1 лажичка екстракт од ванила
        200 мл врело млеко
        2 лажици рум

        Подготовка:

        Измешајте ги сите состојки за тестото и месете додека тестото не почне да се одвојува од рабовите. Потоа префрлете го на набрашнета површина и месете енергично додека не добиете мазно и сјајно тесто.

        Топчето тесто ставете го во сад подмачкан со масло, покријте го со крпа и почекајте да се удвои во големина.
        За тоа време измешајте семе од афион со шеќер и екстракт од ванила и прелијте го со врело млеко и рум.

        Расукајте го тестото во правоаголник, премачкајте го со афион и завиткајте го во ролна.

        Префрлете го во намрсено тавче за леб, покријте го со крпа и оставете го да нарасне уште половина час.

        Пред печењето премачкајте го со жолчка и печете го во рерна загреана на 180 степени околу 50 минути.

        Доколку забележите дека милибродот прерано почнал да добива боја, покријте го со алуминиумска фолија. Оставете да се излади целосно пред да исечете.

        Колачи со мед

        Состојки:

          300 гр брашно
          100 гр путер
          100 гр мед
          1 јајце
          1 лажичка сода бикарбона
          1 лажичка цимет или мешани зачини за медењаци (ѓумбир во прав, цимет, каранфилче, морско оревче)

          Подготовка:
          Растопете го путерот, додадете ги јајцето и медот и измешајте.

          Додадете брашно, сода бикарбона и измешајте.

          Направете топка од тестото, завиткајте ја во проѕирна фолија и оставете ја во фрижидер половина до еден час.

          После тоа направете топчиња со раце или со калапи по желба.
          Наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Печете на 180 степени околу 10 минути.

          Можете да ги украсите по желба.

          Колачиња-шепи
          Состојки:

          200 гр маст
          2 јајца
          150-200 гр шеќер
          400-500 гр брашно
          200 гр мелени ореви
          ванилин шеќер
          шеќер во прав за посипување

          Подготовка:

          Се матат пенесто маста и шеќерот, па се додаваат јајцата, ванилиниот шеќер и повторно добро се меша.

          Додадете брашно и замесете тесто.

          Калапите за печење намачкајте ги со масло или маст и посипете ги со брашно.

          Истиснете го тестото во секој калап, ставете ги во тавче и печете 30 минути на 180 степени. Печените извалкајте ги во шеќер во прав.