Тригонелинот во кафето и тилчецот поттикнува зачувување на мускулите за време на стареењето

Фото: Pixabay
155

Откриено е дека соединението што се наоѓа во кафето и во билката тилчец, но исто така произведено во микробиомот на цревата, може да ја подобри мускулната функција при стареењето на луѓето, глувците и црвите.

Тригонелинот е ендоген метаболит и кај жените и кај мажите, а се произведува во цревата поради дејството на микробиомот. Природни извори на ова соединение се кафето и билката тилчец. Саркопенијата е губење на скелетните мускули што се јавува природно како што старееме. Се верува дека оваа состојба погодува околу 10-16 проценти од луѓето постари од 65 години во светот, а преваленцата е поголема кај луѓето со други болести, на пример, рак и дијабетес.

Тоа е природен дел од стареењето, а просечниот возрасен човек губи околу 250 грама мускул секоја година на возраст од 30 до 60 години, а тоа се забрзува по 70-тата година. Ова може да доведе до проблеми со подвижноста, падови и изнемоштеност, а сето тоа претставува значителен товар на болеста кај постарата популација.

Една неодамнешна студија користејќи црви, машки глувци и примероци од ткиво земени од машки учесници погодени од саркопенија ги истражувала молекуларните механизми кои ја поткрепуваат оваа состојба.

Тие откриле дека соединението што се наоѓа во кафето и во тилчец, но исто така произведено во микробиомот на цревата, може да ја подобри мускулната функција при стареењето на луѓето, глувците и црвите.

Дали може да се запре саркопенијата?

Д-р Кубаних Такирбашев, советник за здравје, кој претходно работел како лекар специјализиран за интензивна нега на постари возрасни лица, објаснил како саркопенијата влијае на стареењето на луѓето.

„Една од загрижувачките импликации на саркопенијата е зголемениот ризик од падови и фрактури. Намалената мускулна маса и сила придонесуваат за намалена подвижност, што ги прави луѓето поподложни на несреќи. Дополнително, саркопенијата често води до функционално опаѓање и инвалидитет, попречувајќи ги активностите на секојдневниот живот и намалувајќи ја независноста. „На многу луѓе со саркопенија им е потребна помош за рутински задачи, што може значително да влијае на квалитетот на нивниот живот“, вели д-р Такирбашев.

Претходните истражувања покажале дека луѓето кои се физички активни имаат помала веројатност да развијат саркопенија. Лошата исхрана, вклучително и недоволното внесување на протеини, е исто така поврзана со саркопенија. Сепак, постојат неколку други интервенции освен овие што може да се препорачаат за засегнатите луѓе.

Состојбата, исто така, ги погодува мажите почесто отколку жените, а се смета дека се должи на губењето на тестостерон како што стареат.

„Иако саркопенијата може да влијае и на мажите и на жените, моите набљудувања сугерираат дека мажите може да имаат поголема преваленца на саркопенија поради фактори како што се хормоналните промени и намалената физичка активност. Саркопенијата обично станува проблем по 50-тата година од животот, но раните знаци на мускулна слабост може да се откријат уште порано. Возраста дефинитивно е примарен фактор на ризик за саркопенија“, вели докторот.

Како метаболизмот влијае на саркопенијата и стареењето на мускулите

Во оваа студија, меѓународен тим на истражувачи конкретно ја разгледале улогата на нивоата на оксидиран никотинамид аденин динуклеотид (NAD +) врз саркопенијата.

NAD+ е коензим вклучен во метаболизмот во сите клетки на еукариотските организми. Тој е вклучен во редокс реакции во Кребсовиот циклус и гликолизата. Присутен е во митохондриите каде што игра важна улога во енергетската хомеостаза. Претходните истражувања на овие научници покажале дека неговите ниски нивоа, заедно со пониското производство на митохондријална енергија, се поврзани со поголемо стареење на скелетните мускули и саркопенија.

Истражувачите ги анализирале серумските нивоа на 20 мажи на возраст од 65 до 79 години со саркопенија и откриле дека пациентите со оваа состојба имале пониски циркулирачки концентрации на тригонелин, хемикалија која се наоѓа во растенијата и животните.

По понатамошна анализа, истражувачите откриле дека нивоата на тригонелин биле позитивно поврзани со мускулната маса, силата на стисокот и брзината на одењето, како и повисоките нивоа на NAD + во скелетните мускули.

Примероците од ткиво биле изложени на тригонелин ин витро, а истражувачите откриле дека миоцевките, еден вид ткиво пронајдено во мускулите, ги зголемуваат нивоата на NAD+ кога се третираат со тригонелин, но другите мускулни клетки, клетките на црниот дроб и клетките на бубрезите – не.

Третманот на примероци од мускулно ткиво од учесници и здрави постари лица со тригонелин ги зголемило нивоата на NAD+ во двата случаи. Црвите потоа биле третирани со тригонелин на првиот ден од зрелоста и доживеале зголемен животен век во споредба со контролните црви. Тие исто така покажале зголемено митохондријално дишење.

Истражувачите им дале на постарите машки глувци додаток на исхраната со тригонелин, а петдневен курс ја подобрил митохондријалната активност кај глувците. 12-неделен курс на суплементација ги зголемил нивоата на тригонелин во плазмата, црниот дроб и мускулите во споредба со контролната популација.

Како да се зголеми нивото на тригонелин во телото?

Авторите истакнуваат дека тригонелинот е присутен во кафето и во тилчец. Тие навеле истражување кое покажува дека повисоките нивоа на кофеин се поврзани со пониски нивоа на саркопенија, но рекле дека нивната сопствена анализа покажала дека оваа поврзаност не е пронајдена на Блискиот Исток. Тие сугерираат дека тоа може да се должи на малата потрошувачка на кафе таму.

Тригонелинот е ендоген метаболит и кај жените и кај мажите. Во гореспоменатата студија, работата главно се фокусирала на машки субјекти поради технички и клинички причини за изводливост, иако некои женски субјекти исто така биле вклучени во мала подгрупа од експериментите. Затоа, заклучоците од студијата најверојатно се применливи и за мажи и за жени.

Истражувачите откриле и дека диеталните влакна и фолната киселина се поврзани со повисоки нивоа на тригонелин во телото и објасниле дека ова соединение може да се произведе и во цревата поради дејството на микробиомот.

Како што е објавено во трудот, анализата на клиничко моделирање на исхраната идентификувала врски помеѓу диеталните влакна и внесот на фолати и нивоата на тригонелин во човечкото тело. Додека овие сигнали отвораат нови можности за модулирање на производството на ендоген тригонелин, работата е фокусирана на обезбедување на тригонелин орално со оглед на неговото високо изобилство во одредени видови храна како што се тилчец и кафе.