Трикот со синиот мафин ќе ја открие вистинската состојба на вашето варење

Фото: Pexels
58

Храната како киви, ‘рж и псилиум исто така може да помогнат во нормализирање на варењето.

Дали трчате во тоалет после оброк или тој процес трае и трае? Не грижете се, не постои оној подобар одговор бидејќи ниту едно од наведените сценарија не е добро.

Патувањето на храната низ телото е сложен процес кој, меѓу другото, може да биде и одличен показател за здравјето.

Бавно варење
Така, бавното варење на храната може да биде поврзано со ризикот од рак на дебелото црево, бидејќи ја продолжува изложеноста на цревниот ѕид на потенцијални канцерогени материи во столицата.

Покрај тоа, побавниот проток на храна низ телото може негативно да влијае и на здравјето на цревниот микробиом.

Покрај тоа, според истражувањето на научничката и диететичарка Емили Лиминг, откриено е дека бавното време на минување на храната (повеќе од 59 часа) е поврзано со повисоки нивоа на лоши цревни бактерии кои претходно биле поврзани со маркери за лошо здравје на срцето и воспаление.

Микробите во цревата се излачуваат со столицата, но кога целокупниот процес (од моментот кога храната се јаде до нејзиното излачување во столицата) е бавен, тие продолжуваат да се размножуваат, додека во исто време нивниот извор на храна, првенствено влакна, станува сè посиромашен бидејќи е потребно повеќе време за да дојде до нив.

Микробите, објаснува Лиминг, потоа може да завршат со производство на штетни нуспроизводи поврзани со воспаление, кое често е претходник на болеста. Ова е причината зошто професионалните совети за јадење повеќе храна богата со растителни влакна и генерално консумирање на препорачаните 30 грама дневно со вода имаат совршена смисла.

Брзо варење

Другата крајност е краткото време на транзит на храната низ цревата, што исто така може да има негативни реперкусии врз здравјето.

Имено, храната која пребрзо патува низ цревата може да доведе до послаба апсорпција на хранливите материи, што резултира со пад на енергијата и брзо нè прави гладни. Дополнително, вкупниот број на микроби кои живеат во вашето црево, од кои некои играат витална улога во заштитата од инфекции или се поврзани со расположението, може да се намали.

Идеално сценарио

Оптималниот процес на варење, посочува диететичарката, се смета дека времето помеѓу 14 и 58 часа. Тоа е доволно долго за да се апсорбираат хранливите материи, а сепак не премногу долго за на цревните микроби да почне да им снемува посакуваниот извор на храна. Но, како ќе го забележите тоа?

Трикот со сини мафини

Покрај очигледните симптоми на побавен дигестивен процес, кои вклучуваат надуеност, напрегање и тврда столица, како и одење во тоалет помалку од три пати неделно, постојат и други методи со кои можете да го измерите времетраењето на процесот што се случува во цревата.

Потребна е само малку креативност и многу забава во кујната, а тоа вклучува мафини кои ќе ги обоите со прехранбена боја, како сина. Ако не сте љубители на колачи, наместо тоа, можете да јадете слатка пченка, која лесно се открива во столицата, или цвекло, кое ѝ дава црвеникава нота на столицата.

Топ намирници

Разбирливо е дека оние кои се борат со брзо или со бавно варење би дале сè за златната средина. Добрата вест е дека тоа е остварливо, а тоа вклучува квалитетен избор на намирници. Лиминг ги препорачува следниве:

Киви – ја зголемува водата и волуменот во цревата благодарение на влакната кои ја задржуваат водата и помагаат во омекнување на столицата и подобрување на функцијата на цревата. Јадењето две киви на ден во текот на еден месец помага при запек, покажа големото истражување објавено во The American Journal of Gastroenterology.
Псилиумот содржи многу влакна кои природно го регулираат варењето, го поттикнуваат излачувањето на отпадните производи и придонесуваат за чувство на ситост.
‘Рж – побогат е со диетални влакна од другите житарки. Дополнително, една студија https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20089780/ објавена во Journal of Nutrition докажала дека ‘ржаниот леб го забрзува бавното време на минување на храната низ цревата за 23 проценти во споредба со белиот леб.
Три суви сливи имаат три грама влакна, а содржат и фенолна супстанца која ги стимулира цревните контракции и предизвикува нагон за дефекација.

Од сувото овошје, сувите смокви се одличен избор, бидејќи тие имаат предност затоа што предизвикуваат помалку надуеност од сувите сливи.
Ништо без вода. Соодветната хидратација помага да се омекне столицата и поттикнува редовно празнење на дебелото црево. Покрај тоа, хидратацијата ја поддржува целокупната функција на дигестивниот систем, го олеснува движењето на храната низ гастроинтестиналниот тракт и ја намалува веројатноста за акумулација на гасови.