Варен или свеж сок од домати: Што е поздраво и зошто?

Фото: Pexels
130

Доматите содржат соединение кое спречува оштетување на човечките клетки, а особено е важно за мажите, бидејќи ги штити од рак на простата

Варен сок од домати или сок од свеж домат – изборот може да го отежне фактот дека колку повеќе ја готвиме храната, толку повеќе ги уништуваме нејзините хранливи материи, додека сè свежо е секогаш најдобро.

Меѓутоа, во случајот со доматите, ситуацијата е малку обратна. Имено, количината на некои хранливи материи се зголемува кога ги готвиме доматите, додека другите се намалуваат.

Варениот сок од домати содржи многу ликопен

Истражувачите од Универзитетот Корнел во својата студија вареле домати и откриле дека содржината на витамин Ц се намалува како што се зголемува времето на готвење.

Доматите варени 2 минути имале 10 отсто помалку витамин Ц од неварениот, свеж сок од домати, додека доматите варени 30 минути имале 29 отсто помалку витамин Ц.

Но, ситуацијата била обратна со содржината на ликопен во доматите.

По 2 минути, варениот сок од домати имал 54 отсто повеќе ликопен, а по 30 минути – дури 164 отсто повеќе.

Истражувачите известуваат дека во овие студии, никогаш немало информации што укажуваат на хранлива состојка која станува посилна кога храната се готви.

Се разбира, готвењето не е единствениот можен фактор што влијае на хранливите материи.

Исто така, витаминот Ц во доматите може да се уништи и при подготовката на пире или со сечкање.

За да се намали овој ефект врз витаминот Ц, најдобро е да додадете домати кон крајот на процесот на готвење.

Нутриционистите велат дека не треба многу да се потресуваме за ова, бидејќи ако мораме да пасираме, исечкаме или зготвиме домати и натаму ќе добиеме „тони“ антиоксидант ликопен, кој научните истражувања го поврзуваат со намалување на ризикот од рак, срцеви заболувања. и влошување на видот.

Сокот од домати може да го намали нивото на ЛДЛ или лошиот холестерол

Д-р Мајкл Мозли во својата книга Just One Thing проучувал зошто одредени овошја имаат таква моќ да го одржуваат човековото здравје и виталност.

Според него, доматите спаѓаат во категоријата овошје поради нивните семки, полни се со хранливи материи и нивните придобивки се уште поголеми кога се варат.

Помага во намалување на нивото на маснотии во крвта, го скратува времето на опоравување после вежбање, придонесува за поздрава кожа и намален ризик од рак.

Д-р Мозли истакнува дека истражувањата покажале дека пиењето сок од домати помага за обновување на мускулите после вежбање.

Освен витамин Ц и ликопен, доматите се богати со калиум и фолна киселина.

Во 6 одделни студии, било откриено дека пиењето една до една и пол шолја сок од домати дневно во текот на 6 недели го намалува нивото на LDL или „лошиот холестерол“ и го зголемува нивото на HDL или „добриот холестерол“, што значи дека ризикот од кардиоваскуларни болести може потенцијално да се намали.

Докажано е дека сокот од домати помага и за обновување на мускулите после вежбање.

Студијата на грчките научници покажала дека спортистите земале енергетски пијалак или сок од домати после напорни вежби.

Оние кои пиеле сок од домати имале побрзо закрепнување на мускулите и намалени маркери на воспаление во крвта.

Варениот сок од домати ги штити нашите клетки, а мажите од рак на простата

Ликопенот е најзастапениот антиоксидант во варениот сок од домати и му помага на телото да се бори против „слободните радикали“ – соединенија кои ги напаѓаат и оштетуваат клетките во телото. Ликопенот е уште поефикасен кога се варат доматите бидејќи топлината ги разградува дебелите клеточни ѕидови на овошјето и го прави ликопенот подостапен за телото.

Ликопенот во варениот сок од домати може да помогне во спречување на рак на простата.

Имаше неколку експерименти за мерење на ефектите на сокот и пастата од домати врз ракот на простата, кој е втора водечка причина за смрт кај мажите во западниот свет.

Професорот Ричард ван Бримен од Државниот универзитет во Орегон прв го забележал потенцијалот на ликопенот откако ги анализирал истражувањата на уролозите.

Тој открил дека мажите кои консумираат најмногу ликопен во форма на варен сок од домати, доматно пире или преку свежи домати имаат најмала инциденца на рак на простата.

Во експериментите на професорот ван Бриман, група мажи со ризик од рак на простата консумирале ликопен преку храната три недели.

По тој период, забележано е зголемување на нивото на ликопен во крвта и простатата и намалување на оксидативниот стрес (оштетување на клетките и ДНК кое може да доведе до рак). Податоците од истражувањето исто така сугерираат дека ликопенот може да им користи на жените кои имаат рак на дојка.