Тајната на вареното вино како средство за настинка е во тоа што ја подига телесната температура и на тој начин му помага на телото да се избори со настинката.
Не е случајно тоа што варено вино се пие во зима.
Имено, познато е дека вареното вино ги ублажува симптомите на настинка, па традиционално се користи и за оваа намена. Тајната на вареното вино како средство за настинка е во тоа што ја подига телесната температура и на тој начин му помага на телото да се избори со настинката.
Покрај тоа, зачините додадени во вареното вино благотворно делуваат на организмот, оживувајќи го и забрзувајќи го процесот на закрепнување.
Познато е дека циметот има антимикробно дејство
Каранфилчето е антиинфламаторно и помага во намалување на болката
Лимонот и портокалот содржат витамин Ц и други вредни елементи
Кој зачин и да го додадете во вареното вино за настинка, од зачините кои ќе ги најдете во смесите кои се користат за варено вино, нема да погрешите бидејќи секој од нив има изразено позитивно влијание на имунолошкиот систем.
Рецепт за бело варено вино за настинка
Во тенџере ставете половина литар вино, половина литар вода, мешавина од зачини за варено вино (или барем цимет, каранфилче и анасон) и варете 10 минути. Тргнете го од оган и оставете да се излади на 70 степени. Во меѓувреме исцедете еден портокал и еден лимон и додадете го сокот во виното. Засладете со две лажици мед.
За разлика од „обичниот“ рецепт за варено вино, овде медот и сокот од цитрус се додаваат подоцна, по готвењето, за да се зачува што повеќе витамин Ц, за кој се знае дека се уништува од топлина, како и вредните материи во медот.
Рецепт за варено црвено вино за настинка
Во тенџере ставете половина литар вода и половина литар црвено вино. Додадете ја смесата од зачини за варено вино (каранфилче, анасон и цимет), додадете уште 5 зрна бибер и половина лажичка семки од кардамон. Гответе 10 минути, па тргнете го од оган. Се процедува и се додава свежо исцеден сок од еден портокал и еден лимон. Сè засладете со две лажици мед и послужете.
Треба да имате на ум дека колку поквалитетно и подобро вино изберете, толку подобро и поквалитетно ќе биде вареното вино. Не треба да претерувате со виното, бидејќи неумереноста има спротивен ефект, го отежнува и го забавува процесот на заздравување.
Вареното вино секако ќе има поинаков вкус од обичното вино и не може да се споредува. Вообичаеното вино и вареното вино се два различни производи и секој се користи во посебни прилики и со посебна намена.
Рецепт за варено вино без алкохол за настинка
Доколку сакате безалкохолна верзија на овој пијалок, наместо бело вино користете домашен сок од јаболко, а наместо црвено вино квалитетен сок од грозје. Користете ги сите останати зачини и принципот на подготовка како да правите варено вино за настинка.
Во тенџере ставете половина литар сок од јаболко или грозје, половина литар вода, мешавина од зачини за варено вино (или барем цимет, каранфилче и анасон) и варете 10 минути.
Се трга од оган, се ставаат две кесички маточина или чај од нане и се остава да отстои 10 минути покриено. Во меѓувреме исцедете еден портокал и еден лимон. Се процедува и се меша со сокот, се засладува со две лажици мед и се сервира.