Вашето тесто ќе нарасне и без прашок за пециво: Само една лажичка од овие состојки прави чуда

Фото: Unsplash
244

Навидум едноставна состојка од вашата кујна може да игра клучна улога во постигнувањето на совршена воздушеста текстура на вашиот колач – под услов да се користи правилно

Почнавте да го подготвувате вашиот омилен колач и на средина од мешањето на состојките сфативте дека немате прашок за пециво? Не грижете се, оваа леста незгода не мора да ги уништи вашите десерти.

Решението веројатно е веќе во вашиот фрижидер или во кујнските фиоки. Со помош на основни состојки и едноставни хемиски реакции што секој може лесно да ги примени, вашите колачи ќе бидат меки, лесни и воздушести како и обично.

Прашокот за пециво за нараснување тесто содржи сода бикарбона (база) и кисела компонента (како винска киселина). Кога ќе дојде во контакт со течност, се јавува хемиска реакција што ослободува меурчиња на јаглерод диоксид. Овие меурчиња се задржуваат во структурата на тестото, создавајќи лесна и воздушеста текстура. Од друга страна, содата бикарбона делува исклучиво како база и не е доволна сама по себе – за да се предизвика истиот ефект, потребно е додавање на кисела состојка, пишува Real Simple.

Сода бикарбона и сок од лимон
Една од најбрзите и најефикасните замени за прашок за пециво е комбинацијата од сода бикарбона и свеж сок од лимон. Лимонската киселина од сокот веднаш реагира со содата, создавајќи ги потребните меурчиња. За секоја лажичка прашок за пециво што е наведена во рецептот, користете четвртина лажичка сода бикарбона и половина лажичка сок од лимон.

Клучот за успех е брзината. Измешајте ја содата бикарбона со сувите состојки, а сокот од лимон со влажните состојки. Штом ќе ги споите двете смеси, реакцијата започнува. Затоа е клучно веднаш да го ставите тестото во загреаната рерна. Овој метод е идеален за рецепти каде што благата, освежителна цитрусна нота нема да смета на вкусот, како што се пандишпан колачи со лимон или едноставни мафини.

Сода бикарбона и јогурт
Друг сигурен метод вклучува употреба на јогурт. Млечната киселина во обичниот, незасладен јогурт делува како совршен активатор за сода бикарбона.

За да замените една лажичка прашок за пециво, измешајте четвртина лажичка сода бикарбона со сувите состојки и додадете околу 120 мл јогурт во влажните состојки. Бидејќи додавате значителна количина течност, ќе треба да го прилагодите рецептот со намалување на другата течност (како млеко или вода) за истата таа количина.

Како и со сокот од лимон, тестото треба да се испече веднаш по мешањето. Јогуртот не само што помага при нараснувањето, туку му дава и богата, влажна текстура, што го прави одличен избор за палачинки, вафли и разни видови брзи лебови.