Некои истражувања сугерираат дека постои можност, особено црната пластика да содржи ниски нивоа на токсични хемикалии, вклучувајќи средства за забавување на пламенот, кои можат да се пробијат во храната за време на готвењето.
Неодамнешните научни истражувања открија загрижувачко присуство на токсични хемикалии во црниот пластичен кујнски прибор и опрема, како што се тенџериња за готвење, шпатули и чинии. Особено е важно присуството на забранети бромирани средства за забавување на пламенот, како што е декабромодифенил етер (декаБДЕ), кои се поврзани со сериозни здравствени ризици.
Истражувањето, објавено во списанието „Chemosphere“, анализирало 203 производи од црна пластика, вклучувајќи 109 кујнски помагала. Резултатите покажале дека 85 проценти од тестираните примероци содржеле бромирани средства за забавување на пламенот, вклучувајќи декаBDE, кој е забранет во САД и ЕУ поради неговата токсичност.
Највисоки концентрации на овие хемикалии се пронајдени во чинии за суши (до 18.600 ppm) и во кујнски шпатули. Иако математичка грешка во таа високопрофилна студија ги навела авторите да издадат корекција, авторите останале на својот заклучок. Имено, имало грешка во пресметката на проценетата дневна изложеност, која првично била преценета, авторите на студијата нагласуваат дека присуството на овие супстанции во производите што доаѓаат во контакт со храна останува загрижувачко.
Како настанува контаминација?
Црната пластика често доаѓа од рециклирани електронски уреди како телевизори и компјутери кои содржат средства за забавување на пламенот за заштита од пожар.
За време на рециклирањето, овие токсични адитиви завршуваат во новите производи, вклучувајќи го и кујнскиот прибор.
Како функционираат овие опасни хемикалии?
Бромираните средства за забавување на пламенот се поврзани со голем број здравствени проблеми, вклучувајќи хормонални нарушувања, невролошки нарушувања, репродуктивни проблеми и зголемен ризик од рак.
Иако концентрациите на овие супстанции во некои производи се под официјалните безбедносни граници, експертите предупредуваат дека кумулативната изложеност, особено кај чувствителни групи како што се децата и бремените жени, може да има долгорочни последици.
За да го намалите ризикот од изложеност на токсични хемикалии од црна пластика, заменете ги црните пластични кујнски прибори со оние направени од не’рѓосувачки челик, дрво или силикон. Исто така, избегнувајте загревање храна во пластични садови, особено во микробранова печка. Редовно проверувајте ја состојбата на кујнските прибори и заменете ги доколку се оштетени или истрошени. Дознајте за потеклото на производите и изберете ги оние од реномирани производители кои транспарентно го наведуваат составот на материјалите.