Вертикална фарма произведува милиони килограми овошје: „Ова е иднината на земјоделството“

Фото: Plenty
272

Досега, комерцијалното вертикално земјоделство се фокусираше на зелена салата, но овој нов објект ги проширува можностите за тоа што може да се одгледува со тој метод.

Револуционерен чекор во одржливото земјоделство е направен со отворањето на првата голема затворена вертикална фарма за бобинки во светот.

Новиот објект во Ричмонд (Вирџинија, САД) ветува дека ќе го револуционизира производството на храна, нудејќи решение за глобалните барања за храна, а истовремено се занимава и со еколошки проблеми.

Фармата Пленти Ричмонд, поддржана од глобален тим на научници, е дизајнирана да произведува околу 1,8 милиони килограми јагоди годишно. Овие бобинки ќе се одгледуваат вертикално во кули високи 9 метри, користејќи само 3.700 m² површина.

Се очекува дека јагодите, произведени во партнерство со американската компанија Driscoll’s, глобален водечки производител на бобинки, ќе се најдат на полиците на продавниците на почетокот на следната година.

Позитивен пример
Досега, комерцијалното вертикално земјоделство се фокусираше на зелена салата, но овој нов објект ги проширува можностите за тоа што може да се одгледува со тој метод.

Со контролирање на температурата, светлината и влажноста во 12 простории за одгледување, фармата Ричмонд го подобрува растот на растенијата, па дури и ја подобрува ефикасноста на опрашување без потреба од пчели.

„Оваа фарма е позитивен пример во кој земјоделството не влијае на климата.

Тоа е кулминација на 200 истражувачки експерименти во изминатите шест години за да се усоврши одгледувањето на јагоди во затворен простор со вкус каков што имаат во екот на сезоната во текот на цела година“, тврди Арама Кукутаи, извршен директор на Plenty.

Вертикалното земјоделство нуди многу предности за животната средина.

Објектот во Ричмонд користи 97% помалку земја и до 90% помалку вода од традиционалното одгледување, со што се елиминира потребата од пестициди.

Контролираната средина и пократкиот синџир на снабдување, исто така, го намалуваат ризикот од патогени на културите.

Максимизирани приноси

Агрономот Пол Готје од Универзитетот во Квинсленд (Австралија) го истакна потенцијалот на вертикалното земјоделство, забележувајќи ги неговите енергетски предизвици, но и неговата способност да ги максимизира приносите:

„Моето истражување го турна производството на јагоди над очекувањата, тројно го зголеми приносот. Вертикалното земјоделство ни овозможува да го зголемиме производството на храна на начини кои претходно не сме ги имале.

Ако сакаме да го зголемиме производството на храна за 70% до 2050 година, треба да размислуваме поинаку“.

Фармата Ричмонд е прва од ваков вид, но таа претставува голем чекор кон иднината на глобалниот систем на храна преку одржливо, скалабилно и климатски отпорно земјоделство.

„Со комбинирање на нашата стогодишна стручност во одгледувањето и сопствените сорти со најсовремената технологија на Plenty, можеме да испорачаме постојан вкус и квалитет – сега одгледани локално.

Оваа нова фарма е силен чекор напред за нашите клиенти и потрошувачи“, заклучува Сорен Бјорн, извршен директор на Driscoll.