Време е за пиперки: ги штитат срцето, белите дробови и се добра превенција од рак на хранопроводникот и желудникот

Фото: Unsplash
247

Истражувањата покажаа дека пиперката има одредени антиканцерогени својства, а особено се истакнува во превенцијата на рак на хранопроводникот и желудникот, а докажано е дека го намалува ризикот од рак на простата.

Нема многу зеленчуци што може да се видат во толку различни бои и нијанси како пиперките кои се богати со многу хранливи материи и се исклучително силен чувар на здравјето и борец против многу болести.

Иако во денешно време пиперките се достапни во текот на целата година, летото е нивната вистинска сезона на зреење и токму тогаш тие имаат најдобар вкус и содржат најмногу хранливи материи. Најздрави и највкусни се оние со светли и живи бои, нивната кожа треба да биде цврста и компактна, а стеблото зелено – ова е знак дека се свежи. Затоа при купувањето треба да внимавате да не се збрчкани и да немаат меки делови или други оштетувања. Колку што е можно, изберете пиперки кои не се хемиски третирани за да бидете сигурни дека ќе му ги обезбедите на вашето тело нивните здравствени придобивки.

Пиперките може да се користат свежи, сушени или конзервирани и во која било форма се многу корисни за организмот, а долга е листата на болести на кои делува. Сепак, најдобри и најздрави се свежи, необработени термички.

Што содржат пиперките?

Каротеноидите, кои се одговорни за светлите бои на пиперките, му обезбедуваат на телото силна заштита од оксидативно оштетување предизвикано од слободните радикали. Истражувањата покажаа дека ликопенот и бета-криптоксантинот од пиперките го подобруваат здравјето на срцето и белите дробови, додека лутеинот и зеаксантинот го штитат здравјето на очите. Тие се одличен извор на витамин Ц, па поради неговата висока концентрација се препорачуваат како задолжителен додаток во исхраната за зајакнување на имунитетот. Благодарение на изобилството на витамин Ц и бета-каротен, тие можат да обезбедат висококвалитетна заштита од развој на катаракта. Истражувањата покажаа дека луѓето кои јаделе поголеми количини зеленчук, вклучително и пиперки, имаат значително помал ризик од развој на катаракта. Овој зеленчук ги штити и очите од макуларна дегенерација, која е главната причина за слепило кај возрасните, поради високата концентрација на каротеноиди лутеин и зеаксантин.

Пиперките се добар извор на витамин Е, на кој му се припишуваат антиканцерогени својства, а се богати и со други хранливи материи корисни за здравјето. Меѓу најважните се издвојува витаминот К кој игра значајна улога во градењето на коските, витамините Б1 и Б2 се одговорни за производство на енергија, а од минерали имаат најмногу калиум, фосфор и железо.

Пиперките како афродизијак

Исто така, се верува дека пиперката, особено лутата пиперка, е совршен афродизијак бидејќи буди расположение и страст, а тоа се припишува на фактот што лутата пиперка ја забрзува циркулацијата на крвта. Зачинетиот вкус на пиперките се должи на состојката наречена капсаицин. Колку повеќе капсаицин има една пиперка, толку е полута. Капсаицинот има антисептично дејство и го спречува развојот на бактерии во дигестивниот систем.

Пиперките како антидепресив

Состојките на пиперката делуваат на нашето тело како ефикасен антидепресив и штитат од ефектите на стресот, ја ублажуваат несоницата, лошото расположение и летаргијата. Делуваат и како антисептик, диуретик, ефикасни се во лекувањето на авитаминоза, алергија, анемија, астма, атеросклероза, ангина пекторис, срцев удар, астма, хипертензија, дијабетес, кашлица, импотенција, опаѓање на косата, остеопороза, отежнато мокрење, ревматизам , хемороиди. Истражувањата покажаа дека пиперката има одредени антиканцерогени својства, а особено се истакнува во превенцијата на рак на хранопроводникот и желудникот, а докажано е дека го намалува ризикот од рак на простата.