Сливите се вистинска ризница на антиоксиданти кои ги штитат клетките во телото од оштетување (а со тоа и од канцерогени промени) и имаат антиинфламаторно дејство. Некои студии покажале дека само една слива содржи иста количина антиоксиданти како и една шака боровинки.
Сливите се едни од најраспространетите овошни дрвја во светот. Како и другите плодови со семки, како што се кајсиите, праските, црешите и бадемите, тие припаѓаат на родот Prunus од семејството Rosaceae. Постојат повеќе од 2.000 познати видови на овие овошни дрвја, кои се разликуваат по изгледот на дрвото и по големината, бојата и обликот на плодот. Најраспространети се оние со тркалезни и овални плодови, а во однос на бојата, преовладуваат виолетови, сино-црни, црвени и жолти сорти.
Најпознати се европската слива (Prunus domestica) и јапонската слива (Prunus salicina), кои се одгледуваат исклучиво поради нивните вкусни плодови. Ова вкусно овошје е богато со витамин Ц, а содржи и значителни количини на витамини од групата Б, како и витамини Е и К. Изобилството на витамин А често се споменува бидејќи се богати со бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А кога е потребно. Тие исто така содржат многу калиум и фосфор, како и железо, калциум, магнезиум, бакар итн.
Сливите го штитат здравјето на срцето
Ако вашата исхрана се состои од овошје и зеленчук, антиоксидантите што ги содржат можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок, а сливите ќе бидат многу корисни ако страдате од хипертензија. Според студиите, консумирањето сливи е поврзано со намалување на нивото на шеќер во крвта и на лошиот холестерол. Бидејќи овие две состојби водат до срцеви заболувања, контролата на холестеролот ќе обезбеди поздраво срце.
Имаат антиинфламаторно дејство
Сливите се вистинска ризница на антиоксиданти кои ги штитат клетките на телото од оштетување (а со тоа и од канцерогени промени) и имаат антиинфламаторно дејство. Некои студии покажале дека само една слива содржи иста количина антиоксиданти како и една шака боровинки. Меѓу антиоксидантите што се наоѓаат во сливите се растителниот пигмент антоцијанин (кој им ги дава на сливите црвената и сино-виолетовата боја) и кверцетинот и катехинот, кои припаѓаат на групата флавоноиди. Катехинот е моќен антиоксидант кој го има во изобилство и во зелениот чај.
Помагаат во контролата на шеќерот во крвта
Една студија, објавена во списанието Critical Reviews in Food Science and Nutrition, открила дека сливите даваат чувство на ситост, што значи дека ќе јадете многу помалку, а намалениот внес на храна обезбедува полесна контрола на тежината, но исто така го спречува развојот на дебелина, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања. Ова можеби може да се објасни со фактот дека сливите не предизвикуваат зголемување на шеќерот во крвта и инсулинот.
Ја зајакнуваат меморијата
Антиоксидантите не се единствените придобивки од сливите, а според една студија, тие имаат својства за подобрување на меморијата. Истражувањето разгледало 73 стручни текстови кои откриваат дека сливите можат да ја подобрат меморијата. Бидејќи овие студии не прават разлика дали станува збор за сушени или свежи сливи, потребни се повеќе истражувања. Сливите се полни со антоцијанини, антиоксиданти од флавоноидната група што им го дава нивниот син, црвен или виолетов пигмент, а оваа состојка е поврзана со меморијата.
Можат да го подобрат здравјето на коските
Студиите врз животни откриле дека консумирањето сливи може да има позитивен ефект врз густината на коските и може да го спречи губењето на коските. Ова е особено важно како што старееме, бидејќи густината на коските се намалува и постои поголем ризик од остеопороза.
Сливите можат да помогнат при запек
Ова не е толку изненадување, но сепак е важно да се напомене. Во овој случај, не е важно каков вид сливи ќе изберете, но изгледа дека сувите сливи сепак имаат малку повеќе влакна и можат да помогнат побрзо.
Како да изберете сливи и како да ги чувате?
Изберете сливи со петелки, цврсти и неоштетени, малку меки на допир (но не премногу меки!).
Чувајте колку што можете да изедете зрели сливи на собна температура во еден ден, а остатокот чувајте го во фрижидер. Ставете ги во хартиена или пластична кеса и можат да траат неколку дена во фрижидер. Сливите што сте ги чувале во фрижидер ќе бидат сочни и слатки ако ги оставите на собна температура пред јадење.