Заборавената житарка е ризница на здравјето: Го намалува холестеролот, добра е за дијабетичари и не содржи глутен

Фото: Freepik
83

Кардиолозите ја препорачуваат како храна што треба да се јаде што почесто бидејќи е полна со калиум, кој помага во борбата против срцевите заболувања, го нормализира крвниот притисок и ги зајакнува крвните садови.

Оваа житарка некогаш често се користела, но и покрај многуте придобивки, денес е донекаде заборавена и заменета со некои нови, модерни намирници.

Ова е голема штета со оглед на бројните предности што ни ги нуди оваа лесно сварлива житарка.
Таа е една од ретките житарки кои не содржат глутен, што е од големо значење бидејќи многу луѓе се алергични на него.

Исто така, содржи многу витамини и минерали како што се калциум, калиум, јод, магнезиум, витамини А, Е и Б, но содржи и железо и влакна.
Просото содржи клучни амино киселини кои помагаат во изградбата и регенерацијата на мускулите и клетките на кожата.

Исто така, богато е со јаглехидрати кои полека се варат, па брзо ни дава чувство на ситост и помага во процесот на слабеење.

Оваа житарка содржи и природни масти кои се неопходни за апсорпција на витамини, вклучувајќи каротин и витамин Д.

Кардиолозите го препорачуваат како храна што треба да се јаде што почесто бидејќи е полна со калиум, кој помага во борбата против срцевите заболувања, го нормализира крвниот притисок и ги зајакнува крвните садови.

Таа е една од најдобрите намирници за чистење на бубрезите, но и при појава на камења или песок во бубрезите. Позитивно делува на уринарните инфекции и го поттикнува излачувањето на урината.

Истражувањата сугерираат дека вклучувањето на просото во вашата исхрана може да помогне во намалувањето на нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ) и да го подобри целокупното здравје на срцето.

Просото е добар извор на влакна, особено растворливи влакна, кои можат да помогнат во намалувањето на нивото на ЛДЛ холестеролот.

Растворливите влакна создаваат гел во цревата што го врзува холестеролот, спречувајќи го да се апсорбира во крвотокот. Ова го намалува количеството на холестерол во телото, што е корисно за здравјето на срцето.

Освен што го намалува ЛДЛ холестеролот, просото може да придонесе и за зголемување на нивото на добриот холестерол (ХДЛ), кој помага да се отстрани вишокот холестерол од телото.

Просото има низок гликемиски индекс, што значи дека полека се разградува и се апсорбира од телото. Ова може да помогне да се стабилизира нивото на шеќер во крвта, што е важно за луѓето кои се изложени на зголемен ризик од кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2.
Поради значајниот процент на железо, просото може да се користи и за превенција на анемијата.

Можете да го сварите во два ипол пати повеќе течност, вода или растително млеко.

На крајот додадете мелени бадеми, суви брусници и свежо цеден сок од портокал.

Секако, можете да го направите и во солена верзија, со печурки, домати, тиквички или нешто друго по ваш избор.