Заменете го обичното пире со пире од карфиол

Фото: Pixabay
148

Ако не сте знаеле, пирето од карфиол е популарен прилог во Полска! Па, ако ви е преку глава од обично пире од компири, пробајте го нашиот рецепт за пире од карфиол

Ако ви е веќе малку досадно класичното пире од компири, обидете се да го замените со оваа различна зеленчукова верзија, која е екстра кремаста и полна со вкус благодарение на павлаката и чедар сирењето.

Инаку, ако не сте знаеле, пирето од карфиол е популарен прилог во Полска!

Состојки:

1 карфиол (околу 600 гр.)

15 гр путер

40 гр кисела павлака

50 гр чедар

копар за посипување

маслиново масло, за сервирање

Подготовка:

Исечете ги цветовите од карфиол и стеблото на парчиња со големина на залак.

Варете на пареа 10 минути додека целосно не омекнат.

Сварениот карфиол ставете го во сад заедно со путерот и павлаката и измешајте со рачен блендер додека не се изедначи.

Потоа измешајте го сирењето, добро зачинете, посипете со копар и додадете малку маслиново масло.