Авокадото, на пример, е едно од овошјата со најмногу придобивки и, поради оваа причина, во последниве години стана многу модерно, достигнувајќи голема слава. Сепак, меѓу неговите недостатоци е неговата висока цена.
Слаткиот компир може да се консумира на повеќе начини бидејќи е многу разновиден. Во светот на храната, има многу работи што треба да се земат предвид за да се развие комплетна и балансирана исхрана. Мора да почнеме со запознавање на својствата и хранливите материи на храната што ја јадеме редовно.
Авокадото, на пример, е едно од овошјата со најмногу придобивки и, поради оваа причина, во последниве години стана многу модерно, достигнувајќи голема слава. Сепак, меѓу неговите недостатоци е неговата висока цена. Многу луѓе не сметаат дека вреди да се трошат толку пари за него со оглед на тоа што постои друго прифатливо решение со многу корисни својства за нашето тело – слаткиот компир. Ова го покажа анализа спроведена од Универзитетот во Навара, која ги потврдува исклучителните својства на овој корен.
Додека авокадото чини околу 300 денари за килограм (кога повеќе, кога малку помалку), слаткиот компир обично може да се најде за околу 160-180 денари за килограм.
Слаткиот компир содржи најмногу калиум
Слаткиот компир е една од намирниците со најмногу калиум. Содржи 542 милиграми од оваа хранлива материја на 100 грама. Покрај тоа, тоа е храна која практично нема масти. Всушност, има до 15 пати помалку масти од авокадото, што го прави полесна опција. Точно е дека мастите во авокадото се здрави, но во некои диети кои имаат специфични цели можеби ќе биде потребно да се намалат, а слаткиот компир е одличен за ова. Слаткиот компир е исто така богат со антиоксиданти. Тие помагаат да се заштити телото од болести, па затоа редовното консумирање може значително да ни помогне.
Како дополнителен бонус, слаткиот компир е многу разновиден во кујната и може да се јаде на многу различни начини. Најпопуларните начини се печен, варен, за десерти или како пире; што му помага добро да се прилагоди на повеќе рецепти и преференции на потрошувачите.
Други карактеристики на слаткиот компир
Слаткиот компир е роден во Централна и Јужна Америка, иако неговото производство значително се зголеми поради растечката потрошувачка. Покрај тоа, слаткиот компир има повеќе варијанти. Меѓу нив, бел, портокалов и виолетов, секој со различни вкусни карактеристики и нијанси.
Сепак, на нутритивно ниво, тие се многу слични. Покрај горенаведените својства, слаткиот компир е богат со јаглехидрати, влакна, витамин А или бета-каротен, витамин Ц и минерали како што се калиум и манган.
Исто така е признат како корисна храна во дигестивниот процес. Иако слаткиот компир сега е достапен во супермаркетите преку целата година, ако сакате да го изберете најдобриот, важно е да знаете дека нивната вообичаена сезона на берба и потрошувачка е во текот на есента. Иако се доста евтини, можно е надвор од ова време од годината, нивната цена малку да се зголеми.