Здрава замена за помфрит: Има двојно повеќе влакна од морковите, богат е со хранливи состојки и витамини

Фото: Принтскрин
162

Најчесто бараме замена за помфрит од здравствени причини, за разновидна исхрана или за внесување повеќе хранливи материи. Имаме рецепт за „лажен“ помфрит кој го оправдува сето тоа.

Можеби ќе ни треба замена за помфрит во различни ситуации, во зависност од здравствените, диететски, кулинарски или практични причини. Најчесто бараме замена за помфрит од здравствени причини, за разновидна исхрана или за внесување повеќе хранливи материи.

Слаткиот компир, морковите, тиквичките, целерот, но и пашканатот обично се користат како замена за помфрит.

Пашканатот често останува во сенка на својот „роднина“, магдоносот

Пашканатот е многу здрав зеленчук кој често останува во сенка на својот „роднина“ – магдоносот. Во споредба со неговиот сроден морков, пашканатот содржи двојно повеќе влакна и има специфичен слатко-орашест вкус.

Пашканатот содржи повеќе јаглехидрати од исклучително здравиот морков, па во време кога шеќерот не беше широко достапен, овој коренест зеленчук се користел за засладување на разни јадења. Богат е со хранливи материи, добар е за супи, чорби, сосови, но и како замена за помфрит. Пашканатот има речиси иста количина калиум како бананите и е богат со витамин Ц, фолна киселина и манган, кој игра важна улога во регулирањето на шеќерот во крвта и функцијата на мозокот. Исто така, содржи витамини К и Е, тиамин, витамин Б6, магнезиум, фосфор и цинк, како и вредни антиоксиданти, меѓу кои се издвојуваат полиацетилените, за кои е докажано дека имаат антиканцерогено дејство. Повеќето коренести зеленчуци, вклучувајќи го и неправедно запоставениот пашканат, се достапни во текот на целата зима и во раната пролет, што е вистинско време да ги користите што е можно почесто во подготовката на јадења.

Пашканатот можете да го користите за правење супи, чорби и сосови, може да се пече во рерна, а е одличен и варен и како добра замена за пире од компири.

Пирето од пашканат ќе биде воздушесто благодарение на содржината на скроб, а ќе има и помал гликемиски индекс, повеќе влакна и помалку калории, како и сосема нов и интересен вкус.

Пашканат како замена за помфрит

Можете да користите пашканат за да направите „лажен“ помфрит, кој ќе има богата арома на јаткасти плодови, донекаде потсетува на карамела, и ќе оди одлично со зимски сосови и чорби.

1. Исечете го пашканатот на стапчиња, прелијте го со маслиново масло, сол и бибер.

2. Печете ги стапчињата 20 до 25 минути во рерна претходно загреана на 230°C додека не омекнат и не станат крцкави на рабовите.

3. Конечно, можете да ги посипете печените стапчиња со свежи билки како рузмарин или босилек, како и со ситно рендано сирење.