Со додавањето на оваа состојка во готвените јадења ќе добиеме и поздрава варијанта на запршка, бидејќи не се користи брашно, но исто толку добро ќе го згусне и јадењето
Во денешно време многумина од нас избегнуваат бел леб и брашно. Ова не е чудно ако се знае дека оваа храна е вклучена во списокот на едно од трите бели зла, како што велат за белиот шеќер, брашното и солта. Во потрага по алтернативи за нивна замена, најдовме многу поздрави и повкусни намирници, а една од нив стана исклучително популарна како замена при подготовката на запршката.
Ако мислевте дека зборуваме за презли или компири, не сте во право! Зборуваме за црвена леќа.
Имено, според многу извори, црвената леќа е најдобрата замена за нездравото пржено брашно, а покрај бројните здравствени придобивки е лесно сварлива, нискокалорична и полна со растителни протеини. Исто така, важно е да се знае дека не треба да се кисне со часови пред да се готви, како што е случајот со наутот и потребни се само околу 15 минути за да се свари.
Како да ја користите?
Измијте ја црвената леќа во ладна вода за да ги отстраните нечистотиите и додадете ја во супи, грав или сосови што сакате да ги згуснете 15 до 20 минути пред крајот на готвењето. За време на готвењето, леќата ќе впие поголем дел од течноста како сунѓер, разградувајќи го и згуснувајќи го јадењето што го подготвувате. Ако запршката нема кремаста текстура по готвењето, слободно ставете сѐ во блендер неколку секунди.
Која количина е потребна?
Користете 100 грама сува црвена леќа на 500 милилитри течност. Количината на леќата ќе варира во зависност од тоа колку сакате да биде густ намазот. Леќата целосно ќе се распадне и нема да го преземе вкусот, но сепак ќе му даде на јадењето побогат вкус.
А сега основите, ако не сакате да ѝ дадете шанса на црвената леќа. Значи, како правилно да се направи запршка?
Малкумина знаат дека запршката всушност треба да се готви најмалку 20 минути и колкав е правилниот сооднос на брашно и маст. Иако запршката денес сѐ помалку се користи, сепак многу јадења се незамисливи без неа.
Запршката се подготвува од еднакви количини обично брашно и маснотии. За бели супи или сосови за кои е потребна светла запршка, се користи путер, маргарин или растителна маст, додека за јадења со потемно кафеава боја може да се користат масло или маст. Зачинот најчесто се додава во јадењето како последна состојка, а после него се додаваат само уште зачините.
Како да ја подготвите вистинската запршка?
Во тенџере на шпорет загрејте ја саканата количина на маснотии и додадете исто толку брашно. Кога брашното ќе почне да се пржи, запршката ќе се пени. За светло кафена боја, брашното не треба долго да се пржи за да остане бело. Но, за темна, брашното се пржи до златно кафеава боја, а потоа треба внимателно да се разреди со подготвената ладна течност. За да се избегнат грутките, течноста треба полека да се додава со постојано мешање со жица додека не се добие мазна смеса, која потоа се разредува до саканата густина. Секако, може да се користи и топла течност, но потоа мора побрзо да се измеша.
Брашното треба да се готви најмалку 20 минути, а за крем супи и сосови до половина час, за да се отстрани мирисот и вкусот на сировото брашно.
Количината на запршката зависи од видот на јадењето.
За запршка обично се користат 1-2 лажици масло, 1 лажица брашно и 2 лажички мелена пиперка (слатка или лута, по вкус). Сепак, за да бидете сигурни дека ја подготвувате вистинската количина на запршка, важно е да го земете предвид типот на јадењето што го подготвувате, бидејќи за некои јадења се потребни повеќе, а за некои – помалку маснотии и брашно. За супи треба да подготвите мешавина од 40 грама масти и 40 грама брашно, за многу ретки супи 10 грама помалку, а за обични сосови 30 грама масти и исто толку брашно.