Позитивните ефекти од MIND диетата се забележани и кај помлади и кај постари возрасни лица, покажувајќи дека никогаш не е предоцна да се започне со здрава исхрана за да се зачува здравјето на мозокот.
Луѓето над 45 години кои ја следеле таканаречената „MIND диета“ имале значително помал ризик од развој на болеста во споредба со оние кои се хранеле на други здрави начини.
MIND е кратенка за медитеранска-DASH интервенција за одложување на невродегенеративни болести.
Оваа диета ја комбинира медитеранската исхрана, богата со овошје, зеленчук и здрави масти, со DASH диетата, позната по намалувањето на крвниот притисок, која вклучува интегрални житарки, млечни производи со ниска масленост и посно месо.
Научниците истакнуваат дека MIND диетата става акцент на храна за која е докажано дека го штити здравјето на мозокот, како што се темнозелен лиснат зеленчук, бобинки, јаткасти плодови и маслиново масло.
Студија од Универзитетот Хаваи во Маноа покажала дека учесниците кои постојано ја следеле диетата MIND на почетокот на студијата имале девет проценти помал ризик од развој на деменција, а уште поголемо намалување на ризикот – околу 13 проценти – било забележано кај оние кои се идентификувале како Афроамериканци, Латиноамериканци или белци.
Луѓето кои постепено ја усвоиле диетата MIND – дури и ако на почетокот не ја следеле доследно – имале 25 проценти помал ризик од развој на деменција во споредба со оние кои на крајот се откажале.
Добрите резултати биле забележани и кај помладите и кај постарите учесници, што укажува дека никогаш не е предоцна да се усвојат поздрави навики во исхраната кои го заштитуваат мозокот.
Д-р Сонг-Ји Парк, вонреден професор на Универзитетот Хаваи во Маноа, изјавила: „Наодите од нашата студија ја поддржуваат идејата дека здравите навики во исхраната во средниот и доцниот животен век и нивното подобрување со текот на времето може да ја спречат Алцхајмеровата болест и сродните деменции“.
„Ова сугерира дека никогаш не е предоцна да се усвојат здрави навики во исхраната за да се спречи деменција“.
Истражувачите ги проучувале навиките во исхраната на повеќе од 90.000 Американци на средна и постара возраст, следејќи ги од 1990-тите години па наваму. Повеќе од 21.000 луѓе развиле Алцхајмерова болест или сроден вид деменција во текот на годините на следење.
„Откривме дека заштитната врска помеѓу здравата исхрана и деменцијата била најсилна кај оние кои се идентификувале како Афроамериканци, Латиноамериканци и белци, но не била толку изразена кај Азиските Американци и покажала послаб тренд кај домородните Хавајци“, вели д-р Парк.
Наодите биле презентирани на годишниот состанок на Американското диететско здружение во Орландо, Флорида.
Во моментов, 55 милиони луѓе ширум светот имаат деменција. До 2050 година, тој број ќе се зголеми на 139 милиони. На секои три секунди, едно лице во светот развива деменција, а 75 проценти од случаите на деменција ширум светот се непрепознаени и недијагностицирани. Во 40 проценти од случаите, деменцијата може да се одложи или спречи. Просечното времетраење на Алцхајмеровата болест и постдијагностичката нега е од осум до 12 години.
Алцхајмеровата болест, најчестата форма на деменција, е поврзана со акумулација на протеини наречени амилоиди во мозокот. Иако експертите сè уште не се целосно сигурни како точно овие протеини доведуваат до смрт на мозочните клетки, истражувањата се во тек. Болеста најчесто се манифестира преку губење на меморијата, намалена концентрација и тешкотии при извршување на секојдневните, рутински задачи.
Претходните истражувања ја поврзаа диетата MIND со помал ризик од когнитивен пад, што може да доведе до развој на деменција.
Диетата MIND е прогласена за најлесна диета за следење и е на врвот на најздравите диети, заедно со медитеранската. При спроведување на планот, важно е да се придржувате до неколку главни принципи. Треба да јадете најмалку три порции интегрални житарки, салата и друг зеленчук дневно, а за ужина да јадете јаткасти плодови што е можно почесто. Секој втор ден треба да јадете половина чаша мешунки. Исто така, двапати неделно, треба да имате пилешко на вашето мени, половина чаша бобинки, по можност боровинки, и барем еднаш неделно да јадете риба за вечера. Маслиновото масло треба да се користи како примарно при подготовката на оброци.
Покрај исхраната, здравјето на мозокот може дополнително да се одржува преку редовна физичка активност, квалитетен сон и нега на оралното здравје.