Богат е со растителни влакна, витамини и минерали кои помагаат да се создаде чувство на ситост и да се забрза метаболизмот.
Нападите од глад можат да нè фатат во најнеочекуваните моменти и може да бидат доста тешки за игнорирање. Наместо да се прејадувате со нездрава храна, размислете за модри патлиџани, особено ако се обидувате да ослабнете.
Овој зеленчук е вистинска нутритивна бомба која помага и при слабеење. Богат е со растителни влакна, витамини и минерали кои помагаат да се создаде долготрајно чувство на ситост и да се забрза метаболизмот.
Рецептите што ги предлагаме ќе го задоволат вашето непце и ќе ви помогнат да ја постигнете идеалната фигура.
Дали навистина помага при слабеење?
Модриот патлиџан може да биде вреден додаток на програмата за слабеење благодарение на неговиот нутритивен профил. Неговата висока содржина на растителни влакна игра важна улога во неговиот позитивен ефект врз слабеењето, според студија објавена во Iranian Journal of Basic Medical Sciences.
Влакната ви помагаат да се чувствувате посити и посреќни подолго време, што ви помага да консумирате помалку калории со намалување на желбата за храна и спречување на прејадување. Покрај тоа, влакната во модриот патлиџан го подобруваат варењето и го поттикнуваат здравјето на цревата, што може да помогне во одржувањето на здрава тежина.
Се прашувате како да подготвите модри патлиџани?
Еве неколку вкусни рецепти што истовремено ќе ви го олеснат и побрзото слабеење.
Модар патлиџан на скара
Состојки:
1 голем модар патлиџан, 2 лажици маслиново масло, 1 лимон (сок и кора), 1 лажица сечкани свежи билки (оригано, мајчина душица и магдонос), сол и бибер по вкус
Подготовка:
Исечете го модриот патлиџан на парчиња со дебелина од околу 1 см.
Премачкајте го со маслиново масло и сок од лимон, потоа зачинете го со сол и црн пипер.
Печете на скара на средна температура 5 до 7 минути од секоја страна, или додека не омекне и лесно не порумени.
Посипете со сечкана кора од лимон и свежи билки непосредно пред сервирање.
Печен модар патлиџан
Состојки: 1 голем модар патлиџан 2 лажици маслиново масло, 2 лажици таан (паста од сусам), 1 лажица сок од лимон, 1 чешне лук (згмечено), 2 лажици вода, сол и црн пипер по вкус
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200°C.
Исечете го модриот патлиџан на половина по должина и засечете го месото за да создадете решеткаста шема.
Премачкајте со маслиново масло, зачинете со сол и црн пипер.
Печете 30 до 40 минути или додека не омекне.
Додека модриот патлиџан се пече, измешајте ги таанот, сокот од лимон, лукот, водата, солта и црниот пипер за да направите сос. Ако е премногу густ, додадете уште малку вода.
Прелијте го подготвениот сос врз печениот модар патлиџан пред сервирање.
Модар патлиџан, домат и кари
Состојки: 1 голем модар патлиџан (исечен на коцки), 1 кромид (исечкан), 2 ситно сечкани чешниња лук, 1 прстофат рендан ѓумбир, 1 конзерва доматно пире, 1 лажичка кари во прав, 1/2 лажичка куркума во прав, 1/4 лажичка кајенски пипер (по желба), 1 лажица маслиново масло, сол и црн пипер по вкус, свеж коријандер за декорација
Подготовка:
Загрејте го маслиновото масло во голем тава, додадете го кромидот и пржете додека не омекне.
Додадете ги лукот и ѓумбирот и пржете уште 1 минута.
Додадете кари во прав, куркумата и кајенскиот пипер (доколку користите), пржете уште 30 секунди.
Додадете ги доматите и модриот патлиџан, сол и црн пипер по вкус.
Покријте и гответе 20-25 минути или додека модриот патлиџан не омекне.
Декорирајте со свеж коријандер пред сервирање.
Модар патлиџан печен во рерна
Состојки: 1 голем модар патлиџан, 1 белка од јајце, 1/2 чаша презла (по можност интегрално), 1/4 чаша рендан пармезан (по желба), 1 лажица маслиново масло, сол и бибер по вкус
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 °C
Излупете го модриот патлиџан и исечете го на стапчиња како помфрит.
Изматете ја белката во сад.
Во друг сад, измешајте ги презлата, пармезанот (доколку користите), солта и биберот.
Потопете ги стапчињата модар патлиџан во белката, а потоа извалкајте ги во смесата од презла.
Ставете ги на плех за печење и попрскајте ги со маслиново масло.
Печете 20-25 минути или додека стапчињата не поруменат и не станат крцкави.
Модар патлиџан со наут
Состојки: 1 голем модар патлиџан (исечен на коцки), 1 конзерва наут (исцедете го и исплакнете го), 1 сечкан кромид, 2 сечкани чешниња лук, 1 конзерва сечкана доматна пулпа, 1 чаша зеленчукова супа, 1 лажичка ким, 1/2 лажичка кајенски пипер, 1/4 лажичка прав од црвен пипер (по желба), 1 лажица маслиново масло, сол и бибер по вкус
Подготовка:
Загрејте го маслото во голем тава, додадете го кромидот и пржете додека не омекне.
Додадете лук и пржете уште 1 минута.
Додадете ким, чили пиперка и слатка црвена пиперка (доколку користите) и пржете уште 30 секунди.
Додадете домати, зеленчукова супа, модар патлиџан и наут. Зачинете со сол и црн пипер по вкус.
Откако ќе зоврие, намалете ја температурата и варете на тивок оган 25 до 30 минути, или додека модриот патлиџан не омекне.
Полнет модар патлиџан со киноа и зеленчук
Состојки: 2 средни модри патлиџани, 1 чаша варена киноа, 1/2 чаша сечкан зеленчук (пиперки, тиквички, кромид), 1/4 чаша доматно пире, 1/4 чаша рендана моцарела (по желба), 1 лажица маслиново масло, сол и црн пипер по вкус
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190°.
Исечете го модриот патлиџан на половина по должина, извадете го месото оставајќи раб дебел 1 сантиметар.
Исечкајте го „месото“ кога ќе го извадите.
Загрејте го маслото во тава, додадете го сечканиот модар патлиџан, зеленчукот и доматното пире и гответе додека не омекне.
Додадете ја варената киноа, додадете сол и црн пипер по вкус.
Наполнете ги половините од модар патлиџан со подготвената смеса од киноа.
Поросете со моцарела (доколку користите).
Печете 20-25 минути или додека сирењето не се стопи.