Како и речиси секоја храна, премногу карфиол во исхраната може да има скриени ризици за одредени луѓе или несакани ефекти.
Карфиолот е богат со витамин Ц и витамин К, нискокалоричен e и богат со влакна. Освен со витамините Ц и К, богат е и со витамини од групата Б, витамин К, фолна киселина и калиум. Хранливата вредност на карфиолот најдобро се задржува ако се вари на пареа и со кратка термичка обработка, во споредба со готвењето во зовриена вода.
Кој треба да избегнува карфиол во исхраната?
Карфиолот е зеленчук богат со супстанции наречени глукозинолати кои се добри за спречување на рак. Тие го спречуваат оштетувањето на клетките, но имаат и антиинфламаторно, антивирусно и антибактериско дејство. Сепак, овој зеленчук не им се препорачува на луѓе со одредени здравствени проблеми.
Како и речиси секоја храна, премногу карфиол во исхраната може да има скриени ризици за одредени луѓе или несакани ефекти, од кои некои се потенцијално сериозни, а некои се само малку здодевни и непријатни. Експертите наведуваат дека постојат групи на луѓе на кои не им се препорачува да консумираат премногу карфиол:
– Не се препорачува за лица со хипотироидизам повеќе од 2 пати неделно бидејќи влијае на производството на тироидни хормони.
– Луѓе кои примаат антикоагулантна терапија бидејќи таа е богат со витамин К
– Луѓе со дигестивни проблеми бидејќи карфиолот може да предизвика гасови и да ја наруши работата на цревата
– Луѓе со нарушена бубрежна функција поради високи нивоа на калиум.
Зошто овој зеленчук не се препорачува за луѓе со нарушувања на тироидната жлезда
Апсорпцијата на јод е главната причина зошто не се препорачува за луѓе со нарушена функција на тироидната жлезда. Премногу крстовиден зеленчук во исхраната, како што е карфиолот, може да ја наруши или попречи апсорпцијата на јод. Карфиолот содржи цијаногени глукозиди, молекули слични на шеќер кои ја блокираат апсорпцијата на јод во процесот на варење.
Со оглед на тоа што јодот игра суштинска улога во функционирањето на тироидната жлезда, а ниското ниво на јод може да доведе до хипотироидизам, многу е важно луѓето со проблеми со тироидната жлезда да внимаваат на количината на карфиол во исхраната.
Покрај тоа, понекогаш, кога некое лице има ниски нивоа на јод, тироидната жлезда почнува да се зголемува така да може да зароби повеќе јод – состојба позната како гушавост.
Ендокринолозите потсетуваат дека хипотироидизмот, кој се карактеризира со намален метаболизам, чувствителност на студ, сува коса и кожа, отежнато размислување и зголемување на телесната тежина, може да се појави доколку луѓето консумираат премногу ваков зеленчук во исхраната.