Зошто не треба да ја завиткувате храната во алуминиумска фолија кога готвите?

Фото: Freepik
6.178

Ако планирате да ја подготвите храната за ручек или за вечера во алуминиумска фолија, имајте предвид дека тоа може да биде опасно за вашето здравје

Ако печете риба на скара, зеленчук или подготвувате парче месо за ручек или вечера, голема е веројатноста дека храната ќе ја завиткате во алуминиумска фолија. Она што можеби не го знаете е дека дел од фолијата ќе заврши во вашиот оброк – а тоа може да биде лошо за вашето здравје.

Иако готвењето храна во алуминиумски тенџериња или тави не е лоша работа, проблематично е да ја завиткате храната директно во фолија и да ја ставите во рерна. Ова особено важи за кисела или зачинета храна која се подготвува на високи температури.

Алуминиумот и здравјето
Човечкото тело може многу ефикасно да излачи мали количини алуминиум. Ова значи дека минималната изложеност на алуминиум не е проблем: Светската здравствена организација воспостави безбеден дневен внес од 40 милиграми на килограм телесна тежина дневно. Значи, за лице кое тежи 60 килограми, дозволениот внес би бил 2400 милиграми.

Но, повеќето луѓе се изложени и внесуваат многу повеќе од препорачаниот безбеден дневен внес. Алуминиумот го има во пченката, кашкавалот, солта, билките, зачините и чајот. Алуминиум сулфат, кој се добива од алуминиум, се користи како коагулант за време на процесот на прочистување на водата за пиење.

Научниците истражуваат дали прекумерната изложеност на алуминиум претставува закана за здравјето на луѓето. На пример, високи концентрации на алуминиум се откриени во мозочното ткиво на пациентите со Алцхајмерова болест.

Алуминиумот исто така носи и други здравствени ризици. Истражувањата покажаа дека високиот внес на алуминиум може да биде штетен за некои пациенти со заболувања на коските или оштетување на бубрезите. Исто така, ја намалува стапката на раст на човечките мозочни клетки.

Избегнувајте фолија при готвењето
Со оглед на сите овие ризици, важно е да се одреди концентрацијата на алуминиум за време на готвењето. Садовите се склони кон оксидација, создавајќи инертен слој што спречува алуминиумот да навлезе во храната. Проблемот е што кога ќе ги исчистите садовите по готвењето, тој слој се троши и алуминиумот може да навлезе во храната. Ова лесно може да се избегне: кога ќе добиете нови алуминиумски садови, зовријте вода во нив неколку пати додека основата не стане мат. Ова создава природна оксидација која го спречува испирањето. Можеби изгледаат поубаво кога се исчистени и сјајни, но мат-базата е подобра за вашата храна и вашето здравје.

Но, готвењето храна во фолија е друга приказна. Алуминиумската фолија е за еднократна употреба и нема да можете да го создадете тој инертен слој пред да ја користите. Истражувањето на Гада Басиони, професор и раководител на Катедрата за хемија на Универзитетот Аин Шамсје, покажа дека навлегувањето на алуминиум во храната за време на процесот на готвење на храната завиткана во алуминиумска фолија е над дозволената граница поставена од Светската здравствена организација.

Алуминиумот е поверојатно дека ќе истече во храната, и тоа на повисоки нивоа, во кисели и течни прехранбени раствори како што се сок од лимон и домати отколку во оние што содржат алкохол или сол. Нивото на истекување се зголемува уште повеќе кога се додаваат зачини во храната зготвена во алуминиумска фолија. Сè што е кисело предизвикува особено агресивен процес кој ги раствора слоевите на алуминиумот во храната.

Ова истражување сугерира дека алуминиумската фолија не треба да се користи за готвење. Наместо тоа, препорачуваме да користите стаклени или порцелански садови кога подготвувате печени јадења. Безбедно е да се завитка ладна храна во фолија, но не на подолго бидејќи храната има рок на траење и затоа што алуминиумот од фолијата ќе почне да истекува во храната во зависност од состојките, пишува Iflscience.