Зошто се вели, здрав како дрен?

Фото: Скриншот/Јутјуб
179

Редовното консумирање дренки може да помогне во намалување на крвниот притисок и холестеролот, а со тоа го намалува ризикот од срцеви заболувања.

Дренката е овошје кое често се занемарува, но неговата хранлива вредност и здравствените придобивки никогаш не треба да се потценуваат.

Ова овошје нуди богатство од витамини и минерали и се користи во традиционалната медицина, а сè повеќе и во модерната исхрана. Овие мали, силно црвени плодови, иако е исклучително здраво, дури неодамна се здоби со популарност како суперхрана.

Во овој текст ги истражуваме сите придобивки од дренката и како да го вклучите во вашата исхрана.

Витамини и минерали

Во народната традиција често може да се слушне изреката „здрав е како дрен“, што дополнително ги истакнува неговите лековити својства.

Како што завршува сезоната на берба на дренки, идеално време е да се снабдите со ова хранливо овошје.

Дренката е одличен извор на витамини и минерали, особено витамин Ц, кој е клучен за зајакнување на имунолошкиот систем и синтезата на колаген, кој е важен за здравјето на кожата и зглобовите.

Покрај витаминот Ц, дренката содржи и значителни количини на витамини А и Е, кои се неопходни за зачувување на видот и заштита на клетките од оксидативен стрес.

Вистинско богатство
Ова овошје е и добар извор на калиум, кој го поддржува правилното функционирање на срцето и на мускулите и железо, кое е неопходно за транспорт на кислород во телото.

Дренката е богата со калциум и магнезиум, кои се неопходни за здравјето на коските и мускулите.

Плодот од дренка е многу сестран во готвењето; може да се конзумира свеж, но поради природната киселост често се преработува.

Популарни се џемовите, компотите и сирупите од дренка, а овие производи особено се препорачуваат за зајакнување на имунитетот во текот на зимата.

Покрај тоа, дренот може да се суши и да се користи како здрава ужина или додаток во салати и смути. Во многу традиции, особено во Франција и Италија, виното и желето се прават од дренка, а незрелите плодови се чуваат во солена вода како маслинки.

Дренката нуди бројни здравствени придобивки

Поддршка за имунолошкиот систем: високата содржина на витамин Ц помага да се зајакне отпорноста на телото.
Антиоксидантна заштита: антоцијаните и танините, присутни во дренот, делуваат како моќни антиоксиданти и можат да го намалат ризикот од хронични болести.
Здравје на срцето: редовното консумирање дренки може да помогне во намалување на крвниот притисок и холестеролот, а со тоа се намалува и ризикот од срцеви заболувања.
Здравје на дигестивниот систем: танините во дренката може да ги намалат гастроинтестиналните проблеми како што се дијареа и воспаленија.
Здравје на уринарниот тракт: Некои истражувања сугерираат дека дренката може да помогне во спречување на инфекции на уринарниот тракт благодарение на нејзините антимикробни својства.