Влијанието на пивото врз здравјето: Како се создал митот за пивскиот стомак

Фото: Unsplash
364

Пивото е меѓу петте најпопуларни пијалаци во светот. Со оглед на тоа дека повеќе од 90 отсто од неговиот состав е вода, лесно можеме да го сметаме како дневен придонес за внесот на течности. Често може да се слушне дека консумацијата на пиво може да предизвика „пивски стомак“, да придонесе за опуштање и да го стимулира производството на мајчиното млеко и да го зајакне доенчето. Дознајте што од наведеното е вистина

Чесите се шампиони по бројот на литри пиво што се консумираат годишно. Тие пијат во просек по 156 литри годишно. Пивото е производ од вриење на посебно подготвен раствор од никнат јачмен со пивски квасец, на кој се додава хмељ за да се постигне подобар вкус и мирис. Со оглед на тоа дека повеќе од 90 проценти од пивото е вода, тоа лесно може да се смета за дневен придонес во внесот на течности.

Пивото не содржи масти, има малку протеини, а јаглехидратите главно доаѓаат од јачменот. Оние кои пијат пиво често ја оправдуваат љубовта кон пивото со посочување на тоа дека тоа им обезбедува важни витамини од групата Б. Навистина, квасецот одговорен за ферментација произведува витамини од групата Б кои остануваат во пивото. Витамините од групата Б кои се присутни во пивото се фолна киселина, Б12, Б1, Б2, Б3 и витамин Б6. Некои од витамините од оваа група се застапени во еден литар пиво во количина што ги задоволува дневните потреби.

Состојки за пиво
Пивото содржи и бројни минерали и елементи во трагови. Нивната количина зависи од потеклото на суровините, начините на подготовка и процесот на производство. Временските услови и составот на почвата на која се одгледува јачменот и хмељот играат голема улога во минералниот состав на пивото. Присуството на минерали како што се железо, хром, бакар, силициум, натриум и калиум е секако добра карактеристика. Односот на натриум и калиум е особено поволен, што е предуслов за рамнотежа на течностите во телото и спречување на зголемување на крвниот притисок.

Содржината на силициум е особено важна затоа што ретко го наоѓаме овој минерал толку добро застапен во храната, а добро позната е улогата на силициумот во одржувањето на здравјето и убавината на кожата и силните коски. Овој алкохолен пијалак содржи и цел спектар на биолошки активни супстанции од растенија, особено хмељ и јачмен. Меѓу овие фитохемикалии се полифенолите, познати по нивната антиоксидантна активност и како чувари на срцето и крвните садови. Но, најмногу надеж будат ксантохумол, фитохемикалија од хмељот која е горчлива и ароматична супстанца во пивото и има антиканцерогени ефекти, а истовремено придонесува и за заштита од губење на коскената маса, особено кај жените.

Дали пивото дебелее?

Често може да се слушне верувањето дека пиењето пиво предизвикува „пивски стомак“. Покрај тоа што овој урбан мит ги интригира луѓето, бројни научни студии со години се занимаваат со оваа тема. Во угледното списание Nutrition Reviews, беше објавена збирка од сите истражувања кои се занимаваа со внесот на пиво и неговата поврзаност со поголем обем на половината и дебелината. Тие разгледаа 35 набљудувачки и 12 експериментални студии. Истражувањата покажаа дека нема докази за ова кога станува збор за умерено консумирање на пиво.

Од друга страна, кај популацијата која консумира повеќе од 1 литар пиво дневно или повеќе од 4 литри неделно, најверојатно има акумулација на килограми во пределот на половината и вишок килограми воопшто, особено кај мажите. Имено, популационите студии спроведени во Германија, Велика Британија и САД, каде што просечната потрошувачка на пиво е висока, покажале дека оние луѓе кои пијат повеќе од 1 литар пиво дневно во просек имаат поголема тежина. Меѓутоа, истата поврзаност главно не била утврдена кај жените, веројатно затоа што жените воопшто ретко пијат големи количини пиво.

Факт е дека пивото има слична енергетска вредност како млекото и нема скриени соединенија кои би поттикнале зголемување на телесната тежина или формирање на пивски стомак. Прекумерното внесување на било каква храна или пијалак доведува до акумулација на масно ткиво и ја загрозува витката линија. Причината за евентуалната склоност кон дебелеење кај оние кои пијат пиво може да лежи во фактот дека со пивото понекогаш се претерува затоа што се смета за „течна храна“, а познато е дека течните калории не даваат исто чувство на ситост како цврстата храна. Понатаму, научно е докажано дека навиките во исхраната на оние кои пијат пиво се помалку во согласност со препораките за исхрана.

Иако тоа не е правило, страствените пивопијци треба да обрнат повеќе внимание на конзумирањето овошје, зеленчук и на квалитетот на мастите во исхраната и да уживаат помалку во грицките, пржената и мрсна храна, колбасите и брзата храна. Постоењето на „пивски стомак“ е последица не само од количината на пиво или кој било друг пијалак или храна што ги консумираме, туку и од нашиот начин на живот. Не постои механизам кој би влијаел на складирање на масти во пределот на стомакот поради консумирање пиво. Со други зборови, ако ги следите препораките, нема ризик од зголемување на телесната тежина или појава на стомак.

Како пивото влијае на здравјето?

Здравствените власти наведуваат дека пивото помага да се релаксира менталната напнатост и да се има добар сон. Умерено консумирање пиво – не повеќе од едно мало пиво дневно за жени и две мали пива за мажи – придонесува за исхраната, има релаксирачки ефект и може да помогне при несоница. Покрај содржината на алкохол, се верува дека за овој ефект е одговорен и хмељот, кој со векови се користи како природен седатив. Неколку научни студии укажуваат на благотворното дејство на умерената консумација на пиво во превенција од кардиоваскуларни болести, а се разгледува и позитивен ефект врз малигните заболувања, симптомите на менопаузата, остеопорозата и дијабетесот.

Пивото содржи бројни заштитни материи, на пример ферулинска киселина и полифеноли, со докажано хемопревентивно дејство, што укажува на потенцијалот за заштита од малигни заболувања. Претходно споменатата супстанција, ксантохумол, ги потиснува молекулите во телото кои ја катализираат прогресијата на ракот. Хумулон, горчлива супстанца од хмељ, ја попречува ангиогенезата (формирање на нови крвни садови), што се поврзува со прогресијата на туморот.

Дополнително, ксантохумол ја штити коскената маса и може да придонесе за спречување на остеопороза. Истражувањата покажуваат позитивен ефект на ксантохумолот врз диференцијацијата, созревањето и правилниот развој на остеобластите (клетките кои градат коски). За ефектот на оваа супстанца придонесува и содржината на силициум, кој игра важна улога во градењето на коските и одржувањето на силата. Пивото се истражува како потенцијална помош за превенција од дијабетес, невродегенеративни болести, деменција, а неодамнешните истражувања го поврзуваат консумирањето пиво со долговечноста.

Пиво за доилки, да или не?

Уште на почетокот на 20 век, народната медицина ги охрабрувала доилките да пијат пиво за „да го поттикнат производството на млеко и да го зајакнат доенчето“. Во народот и денес пивото е познато како пијалак за поттикнување на лактацијата, а модерната наука потврдила дека пивото го поттикнува производството на пролактин – хормон важен за производство на мајчиното млеко. Меѓутоа, денес се смета дека препораката за пиење пиво за доилките не е оправдана затоа што алкохолот се излачува во млекото и во исто време го менува вкусот на млекото, па доенчето на крајот пие помалку млеко.

Интересно, студиите покажале дека доенчињата пијат повеќе млеко кога мајката пие безалкохолно пиво во споредба со алкохолното пиво. Умерени количини пиво со малку алкохол или без алкохол може да бидат корисни. Ако ги земеме предвид сите овие добри точки, се чини дека умереното консумирање пиво може да има корисен ефект врз здравјето. Треба да се нагласи дека клучниот збор е „умерено“, што значи 3-6 дцл пиво дневно за мажи и до 3 дцл пиво дневно за жени!