Дали е здраво денот да се почне со чашка ракија на празен стомак?

Иако истражувањето потврдило дека умерените количини на алкохол влијаат на проширување на крвните садови и со тоа ја подобруваат циркулацијата, а количините до 10 г го намалуваат нивото на лош холестерол, прашањето е дали секој ден навистина треба да се почне со една лута.

0
1109

Многу луѓе велат дека единствениот лек што го користат во животот е чашка ракија на празен стомак, веднаш штом ќе се разбудат. И тие веруваат дека алкохолот е универзален лек.
Нашиот народ е длабоко убеден дека домашната ракија е „лек за сè“, затоа се верува, но и се практикува денот да се почне со една чашка лута. Исто така е точно дека многу кардиолози и интернисти на своите пациенти честопати им препорачуваат по една домашна наутро.

А што вели науката?

Досега, истражувањата покажале дека умерените количини на алкохол можат да влијаат на проширувањето на крвните садови и со тоа да ја подобрат циркулацијата, како и дека количините до 10 г алкохол го намалуваат нивото на лош холестерол и ја зголемуваат концентрацијата на добриот.

Не е докажано дека штети

Заблуда е дека мала чаша ракија ги шири артериските крвни садови наутро. Досега се направени сериозни тестови, разни студии за влијанието на алкохолот врз миокардот, срцевиот мускул. Студиите не докажаа дека мала количина алкохол штетно влијае на срцевиот мускул. Но, сѐ повеќе од тоа, и ако се пие алкохол секој ден, и тоа како лошо влијае на срцевиот мускул, објаснуваат кардиолозите.

Луѓето со ангина пекторис често практикуваат по една чашка ракија наутро токму под тој изговор – проширување на крвните садови.

Алкохолот има свој метаболизам. Кога се пие, тој се распаѓа во дигестивниот тракт, доаѓа до депозит на маснотии и липиди во срцето, односно, во срцевите влакна и со тоа силата на срцето станува сè помал. Со текот на времето, кај луѓето кои се навикнати на пиење, тоа секојдневно се рефлектира на работата на срцевиот мускул. Сепак, не е докажано дека мала чашка ракија наутро штетно влијае на срцевиот мускул. Но, само една чашка!

Кардиолозите истакнуваат дека студиите покажале дека луѓето кои пијат алкохол во умерени количини го намалуваат ризикот од страдање од срцеви заболувања, мозочен удар или карцином, во споредба со апстинентите или со оние кои претеруваат со силни пијалоци. На пример, луѓето кои повремено или умерено консумираат алкохол имаат помала веројатност да страдаат од кардиоваскуларни болести, срцеви удари, срцева слабост, висок крвен притисок и мозочен удар.

Кои се умерените дози?

Кога велиме „умерено“ консумирање, пиење алкохол, лекарите истакнуваат дека тоа значи еден или два пијалоци на ден кои содржат до 10 гр алкохол. На пример, кригла пиво од 3,5 дл, чаша вино од 1,5 дл или чашка жесток пијалок од 0,3 дл. Поради физичката конституција, стапката на ресорпција и метаболизмот на алкохолот, лекарите потенцираат дека мажите можат да пијат по два пијалоци на ден, а жените само по еден.

Фото: Pixabay