Зошто треба да пиеме вода после кафе?

Фото: Pixabay
492

Освен што на многумина кафето ни е дел од дневната рутина затоа што не буди и ни ја подобрува концентрацијата, тоа има и нуспојави. Токму заради нив, важно е да се пие со чаша вода

Шолја свежо сварено кафе е првиот утрински избор за многумина.

Поради високата содржина на кофеин, тоа ни помага да се разбудиме, не закрепнува, ја зголемува ефикасноста и концентрацијата и ни помага подобро да се фокусираме на задачите.

Но, кафето има и нуспојави: го дехидрира телото, се појавуваат дамки на забната глеѓ, а може да предизвика и нагло зголемување на крвниот притисок. За да се заштитите од овие непријатни последици, доволно е да испиете чаша вода после кафето. Еве како функционира и зошто е важно.

Традицијата на пиење кафе со разладена вода ни доаѓа од земјите на Истокот, каде што постои со векови. Луѓето уште од дамнина пиеле вода, пред сè, за да го осетат подобро вкусот на кафето: ако после секоја голтка се исчистат рецепторите со вода, кафето ќе добие поизразен вкус. Сега секој нутриционист ќе ве советува да пиете вода со кафе од сосема различни причини.

Прво, кофеинот има силно диуретично дејство, кое во голема мера го дехидрира телото.

Дехидрацијата може да доведе до многу непријатни последици, па затоа е неопходно со посебно внимание да се следи нивото на течности во организмот. Ако испиете чаша вода веднаш по кафето, ја враќате рамнотежата на водата и го намалувате ризикот од дехидрација. Запомнете дека оваа чаша не треба да биде дел од вашиот дневен внес на течности, т.е. ако пиете два литри вода дневно, тогаш треба да додадете уште една чаша на секоја шолја кафе.

Второ, кафето е богато со растителни бои кои можат да ја променат бојата на забната глеѓ, особено со честа консумација. Тука повторно доаѓа на помош водата. Со плакнење на талогот од кафето со вода, ја спречуваме реакцијата на интеракцијата помеѓу киселините на кафето и забната глеѓ. Во исто време, не треба да ги миете забите веднаш по кафето – тоа може да биде небезбедно за здравјето на забите.

Покрај тоа, кофеинот може драматично да го зголеми крвниот притисок, што е генерално непријатно, па дури може да биде опасно за луѓето кои страдаат од хипертензија. Водата го разредува кафето, со што се намалува оптоварувањето на срцето и крвните садови, а ризикот од остар скок на притисокот е намален речиси на нула.