Зошто треба почесто да јадете инчуни?

Фото: Pexels
445

Само неколку инчуни се доволни за да им додадете вкус на сосовите, салатите, сендвичите, тестенините или пицата, а исто така носат и бројни здравствени придобивки во форма на есенцијални масни киселини, протеини и други хранливи материи.

Мала риба, голем вкус. Со овие зборови би можеле да ги опишеме инчуните кои е секогаш практично да ги имате во својата кујна. Тие се толку интензивни што можат речиси веднаш да ја подигнат секоја храна во која ќе се додадат – било да се тоа пици, сендвичи, сосови за тестенини или салати. Сепак, не го делат сите истото мислење, главно поради силниот, интензивен и остар вкус, што за многумина ги прави непривлечни.
Но тоа е вистинска штета, бидејќи овие мали сребрени рипчиња доаѓаат со мноштво здравствени придобивки кои го вклучуваат нивниот потенцијал да го намалат ризикот од кардиоваскуларни проблеми и да го одржат здравјето на срцето, коските и забите, како и да помогнат во губење на тежината, меѓу другото. Тие исто така можат да бидат богати со омега-3 масни киселини, протеини и разни хранливи материи, што ги прави многу корисни за здравјето.
Токму затоа, без разлика дали се вашиот прв избор или не, препорачливо е да ги вклучите во исхраната, но како и сè друго – умерено, бидејќи можат да имаат потенцијални несакани ефекти доколку претерате. Проверете неколку причини зошто треба почесто да јадете инчуни, како и кои се нивните недостатоци.

Тие се богати со омега-3 масни киселини
Инчуните може да бидат богати со омега-3 масни киселини, еден вид витална масна киселина која може да помогне да се намали ризикот од срцеви заболувања и когнитивни проблеми. Истражувањето објавено во „Advances in Nutrition Journal“ наведува дека омега-3 масните киселини можат да помогнат во губењето и одржувањето на тежината, да го зајакнат имунитетот и да го одржат здравјето на очите, меѓу другото.

Не постои специфична граница на дневна потрошувачка за омега-3 масни киселини, меѓутоа, според Европската агенција за безбедност на храна, може да се консумираат најмалку 250-500 милиграми комбинирани EPA и DHA, двете главни компоненти на омега-3 масните киселини, дневно. Американското здружение за срце, исто така, советува да вклучите две порции масни риби, како што се инчуни, секоја недела или да земате додаток на рибино масло како замена за да ги задоволите вашите потреби за омега-3 масни киселини.

Се вели дека инчуните се богат извор на омега-3 масни киселини, а секои 60 грама инчуни обезбедуваат речиси 951 милиграм есенцијални масни киселини. Тоа значи дека е доволно да се изеде една конзерва инчуни за да се задоволат неделните потреби во исхраната за омега-3 масни киселини.

Можат да го подобрат здравјето на срцето

Во извештајот од 2013 година објавен во Nutrition Journal, тим од израелски истражувачи откриле дека инчуните може да содржат високи количини на полинезаситени масти, што може да го намали присуството на ЛДЛ (лош) холестерол.

Тие исто така можат да помогнат во намалување на ризикот од атеросклероза, срцеви и мозочни удари, а може да содржат ниацин и селен, кои помагаат да се намали ризикот од коронарна срцева болест.

Богати се со протеини
Според една студија објавена во Diabetes Educator Journal, храната богата со протеини може да помогне во нормализирање на нивото на шеќер во крвта. Протеините помагаат и при слабеење и спречуваат мускулна дегенерација. Според USDA, една порција инчуни може да содржи 13 грама протеини. Ако ги јадете заедно со мешунки, грав или друга храна богата со протеини, можете да ги задоволите дневните потреби за протеини.

Можат да помогнат во негата на кожата
Додавањето инчуни како редовен дел од вашата исхрана може да помогне во одржувањето на здрава кожа, како и да се спречи појавата на брчки поврзани со предвремено стареење. Тие исто така можат да помогнат во заштитата од изгореници од сонце.

Причината за оваа придобивка се повторно омега-3 масните киселини кои ги има во инчуните. Студијата од 2011 година објавена во списанието Experimental Dermatology Journal споменува дека земањето додатоци со комбинација на DHA и EPA – две омега-3 масни киселини со долг синџир – може да има потенцијал да ја намали чувствителноста на кожата на штетните УВ зраци. Друга студија објавена од тим американски и канадски истражувачи покажала дека потрошувачката на омега-3 масни киселини во исхраната резултирала со намалување на појавата на акни. Омега-3 масните киселини исто така можат да помогнат како одличен лек за сува кожа и за чешање на кожата предизвикана од сериозни кожни проблеми како што е псоријазата.

Можат да ви помогнат да ослабнете


Инчуните се вид на морска риба која може да биде богата со протеини и нискокалорична, што ги прави идеални за луѓето кои се обидуваат да изгубат тежина. Извештајот објавен во американскиот весник за клиничка исхрана заснован на диетална риба, која е главна компонента на диетата за слабеење, покажа дека зголеменото ниво на протеини во рибата може да ви помогне да се чувствувате сити, што пак го спречува прејадувањето. Покрај тоа, го потиснува производството на грелин (хормон на глад).

Можат да го подобрат здравјето на коските
Витамините, протеините и минералите кои се наоѓаат во инчуните може да обезбедат многу здравствени придобивки, вклучително и помагање за градење силни коски и спречување на остеопороза и други заболувања на коските. Калциумот и витаминот А кои се наоѓаат во инчуните, исто така, можат да помогнат во борбата против губењето на коскената маса. Калциумот е исто така составен дел од заштитата на забите од слабеење и одржувањето цврсти заби.

Можат да помогнат во обновувањето на ткивата и клетките

Одамна е познато дека инчуните богати со протеини се добри за функционирањето и ефикасноста на клеточниот метаболизам и обновувањето и повторното растење на сврзното ткиво. Храната со висок процент на протеини, исто така, може да помогне во губење на тежината, одржување на нивото на шеќер во крвта и изградба на коски, мускули, ‘рскавица и ткиво. Генерално, инчуните може да бидат одличен поттик за способноста на вашето тело да се лекува.

Можат да го подобрат здравјето на очите

Инчуните може да бидат богати со витамин А, кој го подобрува здравјето на очите. Истражувачкиот извештај објавен во International Journal of Ophthalmology and Eye Science покажал дека сосот од риба или сосот од инчуни, кој претежно се консумира во азиската кујна, може да има потенцијален заштитен ефект против прогресијата и сериозноста на глаукомот. Може да спречи и макуларна дегенерација, како и катаракта, така што вклучувањето на инчуни во вашата исхрана е добро и за вашите очи.

Богати се со железо
Инчуните може да бидат богати со железо. Според американското Министерство за здравство, на секои 20 грама свежа риба како инчуните придонесуваат за околу 12 отсто од дневниот препорачан внес на железо за мажи и 5 отсто за жени. Познато е дека железото го подобрува снабдувањето со кислород низ телото и ја зголемува циркулацијата на крвта во телото. Исто така, може да им помогне на клетките да направат повеќе енергија и да им помогне на белите крвни зрнца да ги убијат бактериите, со што го штитат телото од инфекции.

Потенцијални несакани ефекти од инчуните

Анисакијаза: Оваа болест е паразитска инфекција предизвикана од јадење сирова морска храна. Симптомите може да вклучуваат гадење, повраќање, дијареа или стомачни грчеви. Затоа се препорачува добро да се измие и исчисти рибата пред да се готви и консумира.
Висок крвен притисок: Студијата објавена во Journal of Food Safety покажа дека солењето или маринирањето на инчуните ги деактивира или убива бактериите. Од друга страна, конзервираните инчуни се богати со натриум и прекумерното внесување може да го зголеми крвниот притисок предизвикувајќи срцеви заболувања.
Невротоксин: Домоичната киселина, која се акумулира во цревата на инчуните, е опасен невротоксин. Така, внесувањето цели инчуни може да предизвика амнезично труење, форма на труење со школки.