Индиската храна е на врвот од листата на „среќни“ јадења

Фото: Unsplash
258

Одредени истражувања покажуваат дека некои видови храна предизвикуваат поголемо чувство на среќа кај луѓето, па согласно со нив, една германска компанија за испорака на храна составила топ-листа од 5 „најсреќни јадења“.

Германската компанија за испорака на храна „Лиферандо“ (Lieferando) спровела анкета на 2.158 испитаници во текот на 2020 година и ги анализирала нивните чувства и емоции кон храната што им била испорачана. Тие ги следеле нивните реакции пет минути пред испораката на храната и пет минути по јадењето, задржувајќи се на 11 различни видови храна.

Ова се петте јадења коишто предизвикуваат најмногу среќа кај луѓето:

5. Кинеска храна

Истражувањето покажало дека храната од кинески ресторан ги прави луѓето 58 отсто посреќни. Разновидноста на понуди е она што ја прави кинеската кујна толку привлечна.

4. Тајландска храна

Според испитаниците, испораката од тајландски ресторани за храна го зголемува чувството на среќа за 64 отсто.

3. Хамбургери

Оваа храна е популарна ширум целиот свет, а ова германско истражување наведува дека откако ќе изедат хамбургер, луѓето се чувствуваат 70 отсто посреќни отколку пред да го добијат сендвичот.

2. Суши

Иако сушито не им се допаѓа на сите, оние кои сакаат сирова риба, чувствуваат зголемување на среќата за 73 отсто по јадењето, се вели во истражувањето.

1. Индиска храна

На врвот на оваа листа е индиската храна и таа, според оваа студија, ги прави луѓето најсреќни – 83 отсто повеќе. Здравите состојки кои се користат во оваа кујна го подобруваат расположението, здравјето и помнењето.