Како помагаат таблетите со јод при нуклеарна катастрофа?

Фото: Unsplash
203

Калиум јодидот може, доколку се внесе во организмот околу времето кога лицето е изложено на радиоактивен јод, да ја блокира или намали акумулацијата на радиоактивен јод во тироидната жлезда.

Во екот на воената криза во Украина и веста дека Русија го подига нивото на подготвеност на своето нуклеарно оружје, многу граѓани станаа свесни за потенцијалната опасност од нуклеарна катастрофа. Затоа не е чудно што на Интернет и во аптеките се зголеми интересот за намирници кои би можеле да бидат корисни во оваа ситуација, а една од нив е калиум јодид.

Дознајте повеќе како калиум јодид помага во ситуации на нуклеарни катастрофи и кој е правилниот начин да се користи.

Јод – радијација


Во случај на детонација на нуклеарно оружје, се јавува изложеност на радиоактивни изотопи на јод, стронциум, цезиум и многу други. Честичките можат да се населат на земја, на кожата и облеката. Јодот е специфичен по тоа што може да се вгради во тироидната жлезда бидејќи е потребен за нормално функционирање на тироидната жлезда.

Вдишување на контаминиран воздух или консумирање на контаминирана храна и вода доведува до внатрешна изложеност на радиоактивен јод кој претставува ризик за тироидната жлезда.

Опасности од изложеност на радиоактивен јод:

хипотироидизам
акутен тироидитис
бенигни јазли на тироидната жлезда
постои и зголемена шанса за рак на тироидната жлезда.
Калиум јодидот може, доколку се внесе во организмот околу времето кога лицето е изложено на радиоактивен јод, да ја блокира или намали акумулацијата на радиоактивен јод во тироидната жлезда.

Калиум јодид или таблети калиум јодид – за што се користат и кога се штетни?
Важно е да се нагласи дека не сите луѓе имаат иста потреба од заштита на тироидната жлезда. Новороденчињата, малите деца и децата под 18 години, како и бремените жени и доилките се изложени на најголем ризик за некои од опасностите од изложување на радиоактивен јод. Тоа се групи во кои тироидната жлезда е многу ранлива бидејќи е многу активна и помала по површина, па и помалите концентрации на радиоактивен јод ќе имаат влијание на тој орган.

Треба да се биде свесен и за влијанието на стабилниот, т.е. нерадиоактивен јод, кој кај новороденчињата може да има и негативен ефект бидејќи ја блокира самостојната функција на тироидната жлезда. Овој ефект станува помал колку е детето постаро.

Возрасните помлади од 40 години имаат низок ризик од некои од опасните ефекти на радиоактивниот јод, но бидејќи несаканите ефекти на калиум јодид во оваа група се многу ретки, доколку е потребно, се дава модифицирана доза на таблети со јод и на оваа група луѓе.

Возрасните постари од 40 години имаат многу мала или никаква шанса за потенцијално штетните ефекти на радиоактивниот јод. Нуспојавите на стабилниот јод се зголемуваат со возраста, така што профилаксата со калиум јодид (таблети јодид) не е индицирана за оваа група на луѓе, освен ако вдишените дози на радиоактивен јод не ги надминат концентрациите што би ја загрозиле нормалната функција на тироидната жлезда.

Предупредувања за земање таблети калиум јодид на своја рака

Контраиндикации за земање на калиум јодид се:

позната алергија на јод или на која било од помошните состојки во лекот
херпетиформен дерматитис
хипокомплетен васкулитис
хипертироидизам.

Несаканите ефекти на калиум јодид се:

аритмија
конфузија
вкочанетост на рацете
општа слабост
алергиска реакција
главоболка
депресија
ангиоедем
бронхоспазам
гушавост
хипертироидизам
хипотироидизам
гадење
дијареа
повраќање
стомачна болка.

Додатоците во исхраната кои содржат јод таблети или капки јод (капки калиум јодид) немаат никаков ефект во случај на нуклеарна катастрофа, поради фактот што земањето јод пред потенцијалната катастрофа нема никакво заштитно влијание.