Нема здраво-нездраво, слушајте ја својата интуиција

Фото: Unsplash
283

Многумина се потпираат на советите на самопрогласени „експерти“ за тоа како, кога и што да јадат, наместо да го слушаат своето тело, интуицијата и медицински заснованите информации.

Колку пати во животот сте држеле диета? И која била причината за тоа? Сакавте да ослабнете, да ги средите вашите навики или пак имавте здравствена причина?

Диетата може да биде меч со две острици. Некои од нив можат да ви помогнат да ја намалите несаканата тежина, други да ви го подобрат здравјето, додека некои можат повеќе да ви одмогнат отколку да ви помогнат.

Како одговор на рестриктивните диети кои не се одржливо решение и честопати доведуваат до „јо-јо“ ефект, во последните неколку години стана популарна интуитивната исхрана.

Каква е оваа исхрана и зошто може да биде добра опција за вас, можете да прочитате во продолжение.

Што е интуитивна исхрана?
Интуитивната исхрана не е класична диета, туку начин на исхрана кој се потпира на човечката интуиција и знаење за сопственото тело и гладта.

Ако сакате да јадете интуитивно, знајте дека нема класични правила и нема забранета храна. Ваквиот начин на исхрана ве учи дека вие сте единствената личност која знае што и колку да јаде. Треба добро да го слушате вашето тело и да му го дадете она што го сака.

Интуитивната исхрана има за цел да промовира здрава исхрана, здрав начин на живот, како и здрав однос кон храната и физичкиот изглед. Секако, оваа диета е и против опседнатоста со здрава храна.

А главната идеја зад оваа исхрана е да јадете кога сте гладни и додека не се почувствувате сити. Како што е кажано, изгледа премногу едноставно и како нешто што веќе го знаете. Но, бидејќи живееме во свет во кој рестриктивните диети се популарни, а гладувањето поради наметнатиот стандард на изглед и убавина е нормална појава, понекогаш забораваме што е всушност храната и како треба да ја јадеме.

Едноставно кажано, храната е горивото што го движи човечкото тело, а со правилна употреба на храната, можеме да бидеме и здрави и силни и да изгледаме добро. За жал, многумина се потпираат на советите на многу самопрогласени „експерти“ за тоа како, кога и што да јадат, наместо да го слушаат своето тело, интуицијата и медицински заснованите информации.

Што значи интуитивна исхрана?
За да можете да ја активирате вашата интуиција и да го практикувате овој начин на исхрана, треба да заборавите на сè што досега сте слушнале и научиле за храната и диетите. И најважно е да ги научите разликите помеѓу два вида глад: физичка и емоционална.

Физичка глад – Овој тип на глад е биолошка потреба на секој човек и се јавува со цел да се надополни организмот со потребните хранливи материи. Физичката глад настанува постепено и може да ја препознаете ако ви се „превртува“ желудникот, ви „грчат“ цревата, се чувствувате уморни и сте малку раздразливи. Гладот ​​исчезнува кога јадете храна.
Емоционална глад – Овој вид на глад е поттикнат од емоции. Тоа значи дека можеби сте гладни затоа што сте тажни, осамени или ви е здодевно. Вообичаено, емоционалната глад бара слатки, брза храна и нешто што ќе ве утеши. А последиците кои настануваат по задоволувањето на емоционалната глад се чувството на вина и незадоволството од самите себе.

Клучни принципи на интуитивна исхрана
За да запловите во водите на интуитивната исхрана што е можно полесно и да ги искусите нејзините позитивни аспекти, треба да ги следите клучните принципи:

 1. Отфрлете го менталитетот на класичните диети
  Заборавете на рестриктивните диети кои промовираат нездрави навики и ве спречуваат да јадете кога сте гладни.
 2. Почитувајте ја својата глад и не плашете се од неа
  Гладот ​​е нормален биолошки феномен и не треба да се плашите од него или да го игнорирате. Јадете кога сте гладни, не гладувајте бидејќи тоа може да доведе до прејадување подоцна.
 3. Помирете се со храната
  Храната не е ваш непријател и не треба да се плашите од неа. Нема добра или лоша храна, но има храна која може да му помогне или да му одмогне на вашето тело.
 4. Почитувајте ја вашата ситост
  Исто како што вашето тело ви кажува кога му треба храна, ќе ви каже и кога му е доволно. Слушајте ги сигналите што ви ги испраќа телото и не се прејадувајте.
 5. Сакајте ја храната и научете да уживате
  Кога уживате во храната и правите посебен настан од оброкот, нема да имате потреба да се прејадувате. Јадете го она што ви е вкусно и она што ви се допаѓа. Не јадете „од нозе“, туку седнете и одвојте онолку време колку што ви е потребно за да го изедете оброкот во мир.
 6. Најдете начин да ги изразите своите чувства без да користите храна
  Емоционалното прејадување за многумина е начин да се справат со своите чувства. За да престанете да го правите тоа, најдете нешто што ќе ја замени храната во таа равенка. Кога чувствувате потреба од храна за да се утешите, наместо тоа, прошетајте, медитирајте или разговарајте со пријател. Ако не можете сами да се справите со ова, добар начин е со помош на психотерапија.
 7. Почитувајте го вашето тело
  Наместо да го критикувате, обидете се да го видите вашето тело од поинаква перспектива. Обидете се да разберете колку е добро, убаво вашето тело, низ што сте поминале со него и разберете дека нема ништо лошо во тоа како изгледате.
 1. Редовно вежбајте
  Физичката активност е исклучително важна и може многу да ви помогне во борбата против емоционалното прејадување. Префрлете го фокусот од губење на несаканите килограми на тоа колку вежбањето ви помага да имате повеќе енергија и да се чувствувате посилни и поживи.
 2. Почитувајте го вашето здравје
  Храната што ја јадете треба да биде вкусна и да ви се допаѓа, но важно е и да се чувствувате добро после оброк. Изберете храна која позитивно влијае на вашето здравје и престанете да ги консумирате оние намирници после кои не се чувствувате добро.

Заклучок
Ако сакате да јадете интуитивно, треба да престанете да се осудувате себеси и вашите избори кога станува збор за храната. Станете свесни за вашите шаблони и сменете ги доколку не ви носат добро.

Запомнете дека е подеднакво важно како јадете, како и што јадете и слушајте го вашето тело кога ви кажува како се чувствува и што сака, а што не. На тој начин ќе развиете здрав однос со храната, но и со телото.