Што смеат да јадат дијабетичарите?

Фото: Unsplash
706

Имам дијабетес! Што можам да јадам? Тоа е често прашање на луѓе кои заболеле од оваа болест. А одговорот е: во основа СЀ, бидејќи ниту дијабетес тип 1, ниту тип 2 немаат посебен облик на исхрана. Но тоа не значи дека треба да удрите на храна богата со масти и шеќери

По дијагнозата на дијабетес тип 1 или 2, многу луѓе се чувствуваат несигурни и не знаат што можат и што не можат да јадат. Ако сте во раните фази на дијабетес тип 2, здравата исхрана и доволно вежбање може дури и да го одложат почетокот на болеста. Долгите прошетки се добар почеток.

Иако ниту дијабетес тип 1, ниту тип 2 немаат посебен облик на исхрана, не значи дека треба да удрите на храна богата со масти и шеќери. Нездравата исхрана богата со масти и шеќери ќе има негативно влијание врз вашето здравје, бидејќи нивото на шеќер во крвта едноставно ќе експлодира, додека здравата и урамнотежена исхрана ќе ви помогне полесно да го контролирате нивото на шеќер во крвта и да ја спречите настанатата штета.

Бидејќи постојано слушаме за урамнотежена исхрана, пред сè треба да разбереме која храна се претвора во шеќер и зошто заради тоа треба да ја намалиме консумацијата на таа храна. На поедноставен начин може да се каже дека јаглехидратите и скробот се претвораат во шеќер, но на телото му се потребни за производство на енергија, па никој не може без консумирање на јаглехидрати. Она што е сè уште важно, особено за дијабетичарите, е како да се распредели внесот на јаглени хидрати во текот на денот и да не се прескокнуваат поединечните оброци.

Неопходно е да се имаат три оброци дневно, а не само еден или два обилни оброци, бидејќи на тој начин избегнувате големи флуктуации на нивото на шеќер во крвта, бидејќи не го храните организмот наеднаш со големи количини јаглехидрати, а на тој начин и со шеќер.

Обидете се да јадете домашна храна што е можно почесто, бидејќи точно ќе знаете што има во оброкот и ќе ги почувствувате количините на одделни компоненти.

Јадете во согласност со дијабетесот. Само променете го составот на менито, јадете свесно и прошетајте после јадење.

Најдобрите „супер намирници“ препорачани за лица со дијабетес

Ако сте слушнале за супер храна, знаете и зошто е толку здрава за јадење, како и зошто се смета за толку важна во вашата секојдневна исхрана.

Суперхрана е храна богата со хранливи материи, која се смета за особено корисна за здравјето и благосостојбата на телото; мора да биде богата со растителни влакна, да има голема количина на минерали, протеини и витамини, да содржи високо ниво на антиоксиданти, да биде нискокалорична, да помогне во спречување на кардиоваскуларни болести и други состојби, а исто така и да е лесно достапна.

Друга од повеќекратните предности што можеме да ги најдеме е тоа што тие се многу здрави за луѓето со дијабетес, бидејќи содржат мал дел од јаглени хидрати, помагаат во стабилизирање на нивото на гликоза во крвта и имаат низок гликемиски индекс.

Вклучувањето на овие исклучително здрави намирници во вашата исхрана ќе ви помогне да ги задоволите вашите нутритивни потреби и да го намалите ризикот од развој на компликации од дијабетес, како што се дијабетско стапало и срцеви заболувања.

Наведените намирници не се единствените што можете да ги јадете, туку тие се оние кои можат да ви помогнат да го подобрите целокупното здравје повеќе од другите.

Црвено овошје и дијабетес
Меѓу најпознатите се боровинките, калинките, малините и капините. Доволно е да се земаат во мали количини секој ден за да се спречат коронарните заболувања поради нивната висока антиоксидантна моќ.

Домати и дијабетес
Богат со ликопен, доматот е моќен природен антиоксидант, па помага во грижата за срцето, намалувањето на холестеролот и триглицеридите во крвта, како и во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања. Содржи малку јаглехидрати и има низок гликемичен индекс.

Лосос и дијабетес
Има високо ниво на Омега 3, помага во намалување на холестеролот кој ги затнува артериите, а во исто време го подига нивото на ХДЛ – добриот холестерол.

Мешунките и дијабетесот
Нивната висока содржина на влакна обезбедува 1/3 од дневните потреби во количина од само 1/2 шолја, а истовремено се извонреден извор на протеини кои можат да го заменат црвеното месо, но без заситени масти, со што се спречуваат кардиоваскуларни болести.

Агруми и дијабетес
Портокалот, лимонот и грејпфрутот се карактеризираат со тоа што се богат природен извор на витамин Ц, моќен антиоксидант кој помага да се спречи оштетувањето на слободните радикали кои можат да предизвикаат рак, а истовремено го намалуваат ризикот од смрт поврзана со кардиоваскуларни болести и мозочен удар.

Јаткасти плодови и дијабетес
На пример, бадемите и оревите обезбедуваат многу минерали и витамини. Тие содржат фосфор, магнезиум, калиум, витамини од Б-комплексот и витамин Е, кој помага во одржување на доброто кардиоваскуларно здравје. Неговиот заситувачки ефект помага во контрола на тежината.

Темно зелен зеленчук и дијабетес
Брокулата, спанаќот, блитвата, меѓу другото, се одличен извор на влакна, имаат малку калории и голема хранлива вредност поради нивното богатство со витамини, особено А, Ц, комплексот Б, Е и К и минерали, особено калциум, железо, магнезиум, калиум. Зелениот лиснат зеленчук се карактеризира со содржина на филохинон, главен извор на витамин К, кој директно учествува во згрутчувањето на крвта.

Чиа семе и дијабетес
Високата содржина на есенцијални масни киселини, како што е омега 3, е важна за превенција од кардиоваскуларни болести, како и добар извор на влакна, подобрување на нивото на гликоза и холестерол во крвта. Доволна е една лажичка дневно.

Киноа и дијабетес
Ова семе е извор на протеини со висока биолошка вредност и есенцијални масти. Иако е богато со јаглехидрати кои даваат голем придонес за енергијата, се смета за храна со низок гликемичен индекс поради високата содржина на влакна.

Шпаргла и дијабетес
Шпарглата е многу здрав зеленчук. Содржината на антиоксидантот наречен глутатион, кој игра клучна улога во намалувањето на ефектите од стареењето и многу болести, вклучувајќи дијабетес, срцеви заболувања и рак, е исто така особено висока.

Според истражувањето објавено во British Journal of Nutrition во 2012 година, шпарглата може да помогне во одржувањето на нивото на шеќер во крвта и да го зголеми производството на инсулин. Друга предност на овој зеленчук е неговата содржина на фолати. Американското здружение за срце препорачува да се јаде храна која содржи фолна киселина и други витамини Б за да помогне во намалувањето на нивото на хомоцистеин, фактор на ризик за коронарна срцева болест.

Какао и дијабетес
Полифенолите присутни во какаото имаат вазодилататорски ефект што помага да се намали крвниот притисок. Комбинацијата на овие флавоноиди заедно со друга компонента на какаото – теобромин, може да помогне во подигнување на добриот холестерол – HDL и намалување на лошиот холестерол – LDL.

Моркови и дијабетес
Без разлика дали се варени или сурови, морковите се здрав додаток на секој оброк кај дијабетес, бидејќи се со малку јаглехидрати. Морковите се познати и по нивната висока содржина на витамин А и антиоксидантот бета-каротен, неопходни за видот и имунолошката функција и може да помогне во спречувањето на развојот на некои видови на рак.

Лук и дијабетес
Лукот долги години е лек и зачин во кујната и често се користи за лекување на висок холестерол, срцеви заболувања, хипертензија и рак.

Лукот може да го забави развојот на атеросклероза – одредена форма на атеросклероза која може да доведе до срцеви заболувања или мозочен удар и може да го намали крвниот притисок.

Диња и дијабетес
Дињата е богата со здрави хранливи материи, како што е ликопен, соединение со антиоксидантно дејство кое се наоѓа и во доматите, што може да помогне во спречување на одредени видови на рак и оштетување на клетките поврзани со срцеви заболувања.

Од друга страна, дињата е одличен извор на витамините Ц и А, кои се корисни за очите.

Тиква и дијабетес
Тиквата е моќен сојузник против дијабетесот. Има ниско ниво на шеќер и богата е со витамини и минерали и е една од најефикасните намирници за контролирање на метаболизмот на шеќерот, а со тоа и за регулирање на нивото на шеќер во крвта и телесната тежина.

Освен исхраната, пешачењето или спортувањето од 30 до 60 минути секој ден, исто така ќе ви помогне да го контролирате шеќерот во крвта, бидејќи мускулите користат гликоза за време на физичките активности.

Покрај тоа, исто така е важно секојдневно да го мерите шеќерот во крвта и да ги земате лековите што ви ги препишал вашиот лекар, како и да посетите нутриционист за персонализирана проценка.