Јапонците „обучиле“ робот да лупи банана? Нека се јават кога ќе ги „научат“ да лупат компири

140

Интересно е тоа што Јапонците сега имат робот што може да излупи банана, ама би им симнале капа кога ќе успеат да ги обучат за лупење компири

Роботите во Јапонија во фабриките вршат едноставни задачи или им доставуваат храна на посетителите во ресторани, но научниците претставиле робот кој е способен да изврши деликатна задача, односно да излупи банана без да ја оштети внатрешноста на овошјето, пишува „Ројтерс”.

Иако роботот со две раце е успешен во само 57 проценти од слуачите, лупењето на банана укажува на иднината во која машините ќе вршат посуптилни операции од поместување на метални делови или испорака на кафе.

Видеото на научниците од универзитетот во Токио покажало како роботот ја фаќа и лупи бананата со двете раце за околу три минути.

Научниците Хичеол Ким, Јошијуки Охмура и Јасао Кунијоши “го тренирале” роботот користејќи процес на “длабоко учење на имитацијата” во која демонстрирале акција на лупење на банана стотина пати за да произведат доволно податоци за роботот да ги научи потезите и да ги реплицира. Во овој случај, успехот со бананата бил постигнат по повеќе од 13 часа тренинг.

Додека се уште е подложен на дополнителни истражувања, Кунијоши верува дека неговиот метод на тренинг на роботи може да ги научи роботите да прават различни едноставни задачи.

Се надева дека подобро обучените работи ќе ги ублажат јапонските проблеми со недостиг на работна сила.