Бататот како превенција и како лек за најтешките болести
Слаткиот компир е добар за здравјето бидејќи има помалку јаглехидрати и калории од обичниот компир. Исто така има и повеќе витамин А и корисни антиоксиданти.
Веројатно го знаете советот дека во вашата чинија треба да има што повеќе шарен зеленчук. Еден вид зеленчук што можете да го додадете е слаткиот компир, познат и како батат.
Покрај тоа што е многу вкусен, слаткиот компир е многу добар за здравјето.
Батат – нутритивен профил
Сите видови компири се здрави и добри за здравјето, но слатките компири – портокалови, жолти и црвени – имаат помалку јаглехидрати и помалку калории од обичните компири. Исто така, имаат повеќе витамин А, антиоксидант кој е важен за имунитетот, кожата и видот“.
Само еден сладок компир задоволува повеќе од 100% од препорачаната дневна доза на витамин А.
Слаткиот компир е богат со витамини Ц и Б6 кои се важни за мозокот и нервниот систем. Исто така е добар извор на калиум и магнезиум кои го одржуваат здравјето на срцето така што го регулираат крвниот притисок.
Покрај тоа, еден сладок компир има 4 грама растителни влакна кои се важни за одржување на тежината и го намалуваат ризикот од хронични болести како што се дијабетес тип 2 и висок холестерол.
Содржина на јаглехидрати во слаткиот компир
Слаткиот компир има повеќе јаглехидрати од другиот зеленчук што не содржи скроб, како брокулата и слично.
Околу 65 грама сладок компир содржи 13 грама јаглехидрати, а исто толку брокула содржи само 3 грама јаглехидрати.
Но, можеби токму тоа е причина зошто треба да се јаде сладок компир. Слаткиот компир може да ни даде повеќе енергија од другиот зеленчук и затоа е одличен за напорните денови.
Без разлика за каков зеленчук станува збор, ако не е пржен, здрав е и корисен, а тоа се однесува и на бататот.
Зошто слаткиот компир е добар за здравјето? Кои се неговите лековити својства?
Слаткиот компир се препорачува за најтешки болести, било како превенција, било како лек. Треба да се нагласи дека како дел од менито на источните народи забележал високо ниво на имунитет и заштита од болести.
Некои од болестите кај кои делува слаткиот компир се: срцеви заболувања и инфаркт, васкуларни заболувања, висок крвен притисок, дијабетес, рак,воспаленија и чести инфекции, дури и неплодност.
Слатки компири – начин на консумирање
Кога купувате слатки компири, треба да ги купите оние кои имаат најинтензивна боја бидејќи овие слатки компири се поздрави, тврдат некои истражувања. Слаткиот компир не треба да се лупи бидејќи е најздрав со кора. Повеќето антиоксиданти се наоѓаат во кожата на слаткиот компир.
Може да се вари, да се пече, да се пржи и да се подготви на многу други начини. Не ја губи својата хранлива вредност поради изложеност на топлина. Можете да го зготвите и потоа да направите пире, сос, напиток, супа и слично.
Можете да додадете мед и лешници и да уживате во него како десерт. Но, важно е да не се превари бидејќи тоа може да ја намали нивната хранлива вредност. Исто така, се препорачува да јадете по еден сладок компир со големина на тупаница секој ден.
Исто така, ако сакате да го добиете целиот витамин А што го нуди слаткиот компир, спојте го со малку маснотии во форма на маслиново масло, со авокадо, пекан ореви или лешници.