Брокулата има многу здравствени придобивки, ама и две маани

Фото: Unsplash
767

Брокулата помага при замастен црн дроб, спречува рак, штити од деменција и го продолжува животот, но има и два негативни несакани ефекти. Сепак, премалку за да се откажете од сите нејзини здравствени придобивки

Брокулата е полна со витамини, минерали, антиоксиданти и растителни влакна и навистина е тешко да се најде нешто негативно за неа, бидејќи таа е суперхрана што го одржува здравјето. Полна е со витамини, минерали, антиоксиданти и растителни влакна, а добра е за срцето, мозокот, коските, имунолошкиот систем и здравјето на цревата. Покрај тоа, можете да ја додадете во вашата исхрана на различни начини. Има некои непријатни нуспојави од јадењето на оваа храна, но не вреди заради нив да се избегнува. Ова се несаканите ефекти од јадење брокула што треба да ги знаете:

Може да предизвика надуеност

Знаеме дека овој зеленчук има бројни здравствени придобивки, но има и непријатна нуспојава, особено кога се консумира сиров, а тоа се гасовите. Можеби и самите сте го доживеале тоа.

Извештајот објавен во списанието Gastroenterology & Hepatology детално ги опишува различните предизвикувачи на надуеност. Според извештајот, брокулата, како и сите зеленчуци од ова семејство, кељ, карфиол и зелка, навистина може да предизвика гасови во вашето тело. Но, знаете ли зошто? Полн е со рафиноза, шеќер составен од три сахариди, галактоза, гликоза и фруктоза, кој патува несварен низ вашето тенко црево додека не го ферментираат бактериите во дебелото црево, што произведува гас метан.

Зеленчукот богат со растителни влакна (каква што е и брокулата), содржи и глукозинолати, сулфурни соединенија кои цревата ги разградуваат во гас водород сулфид кој мириса на расипани јајца.

Доколку сакате да ја избегнете оваа непријатна нуспојава, можете едноставно да ја сварите брокулата бидејќи тоа го забрзува процесот на разградување кој се јавува во цревата. И постепеното додавање на повеќе влакна во вашата исхрана може постепено да ги намали симптомите, според Меѓународната фондација за гастроинтестинални нарушувања.

Може да влијае на тироидната жлезда

Овој зеленчук припаѓа на категоријата намирници кои се нарекуваат гоитрогени. Моли Хембри, член на Одборот на медицински експерти, вели дека гоитрогените намирници содржат соединение наречено гоитрин, кое може да ја попречува синтезата на тироидните хормони, а брокулата е една од нив. Но, не грижете се, со термичка обработка на овој зеленчук се ублажува тој ефект.

Може да го намали воспалението

Ова е исклучително важно! Имено, воспаленијата во нашиот организам се одговорни за формирање на рак, но и за многу хронични болести. Со јадење брокула, можете да го намалите нивото на Ц-реактивен протеин (CRP) во крвта, што е маркер за нивото на воспаление. Вашиот лекар може да нареди CRP тест на крвта за да го одреди ризикот од развој на коронарна артериска болест, стеснети артерии.

Студијата објавена во International Journal of Food Sciences and Nutrition го проценува влијанието на консумирањето брокула врз пушачите. Веќе по 10-дневно консумирање на 250 грама брокула, нивото на CRP во плазмата на пушачите се намалило во просек за 48 отсто, а нивото на фолати и лутеин се зголемило за 17 отсто, односно 29 отсто.

Може да спречи болести на крвните садови

Доколку барате зеленчук кој ќе ви помогне да спречите болести на артериите и вените, ви препорачуваме брокула и прокељ. Студијата објавена во British Journal of Nutrition покажала дека поголемата потрошувачка на ваков зеленчук е поврзана со помалку тешки васкуларни заболувања. Истражувачите ги проучувале податоците од 684 постари Австралијки, а оние кои јаделе најмногу брокула и прокељ имале помала веројатност да имаат акумулација на калциум во аортата, што е знак за болест на крвните жили.

Помага при замастен црн дроб

Замастен црн дроб се развива кога телото произведува премногу маснотии, односно повеќе од пет проценти од масата на црниот дроб или не ги метаболизира доволно ефикасно мастите. Вишокот масти се складира во клетките на црниот дроб, каде што се акумулира и предизвикува замастен црн дроб.

Не треба да сте хепатолог за да разберете дека брокулата е подобар избор од бонбоните или пицата. Дополнително, важно е да се има предвид дека стандардната западна исхрана, која е богата со заситени масти и шеќер, го зголемува ризикот од развој на безалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD), која може да напредува во цироза и рак на црниот дроб.

Ако го зголемите внесот на брокула, поголема е веројатноста да консумирате помалку слатка, масна храна која може да го оштети вашиот црн дроб. Но, брокулата може да обезбеди повеќе бенефити отколку само да ја замени нездравата храна: студија за глодари објавена во The Journal of Nutrition покажа дека глувците на западна исхрана ги намалуваат триглицеридите на црниот дроб и ризикот од рак на црниот дроб по само шест месеци примање додатоци од брокула.

Може да го намали ризикот од рак

Потребни се повеќе истражувања, но многу студии на луѓе и животни покажале дека секојдневното консумирање на овој зеленчук го намалува ризикот од рак на простата, дебелото црево, белите дробови и дојката, според Националниот институт за рак.

Може да ја задржи острината на умот

Веројатно не размислувате многу за внесот на витамин К, еден од помалку познатите антиоксиданти, но можеби ќе сакате да почнете да размислувате за витаминот кој се наоѓа во зелениот зеленчук. Студијата од 2015 година објавена во списанието Nutrients открила поврзаност помеѓу повисокиот внес на витамин К и когнитивната функција кај луѓето над 65 години. Други студии сугерираат дека антиоксидативните ефекти на сулфурните соединенија во брокулата и другите зеленчуци може да штитат од деменција и мозочен удар.

Може да ви помогне да живеете подолго

Покрај сите веќе наведени позитивни ефекти на брокулата, важно е да се нагласи дека таа навистина може да го продолжи вашиот животен век. Имено, таа е извор на нискокалорични диететски влакна, кои се исклучително важни за функционирањето на нашиот организам. Мета-анализата на опсервационите студии во The Lancet открила пад од 15-30 проценти на смртноста од сите причини и намалена инциденца на срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес тип 2 и рак на дебелото црево кај луѓето кои јаделе многу влакна во споредба со оние кои речиси воопшто не ги внесувале.