Збогатете го утринското кафе со овие 5 хранливи состојки

Фото: Unsplash
216

Кафе и печурки? Звучи неверојатно, но печурките имаат антивирусни, антиинфламаторни својства и го зајакнуваат имунитетот. Богати со антиоксиданти, печурките имаат антиканцерогени ефекти врз глувците, а други студии на глувци сугерираат дека печурките можат да спречат болести на црниот дроб. Може да помогнат и при дигестивни проблеми

Милијарди луѓе дневно – од Азија до Америка – го започнуваат своето утро со овој ароматичен и енергетски напиток. Иако самото кафе има неколку здравствени придобивки, можете да ги „удвоите“ ако додадете – не шеќер – туку витамини, антиоксиданти и други нутритивни состојки.

Избравме 5 хранливи состојки кои ќе бидат одлични во комбинација со кафе. Ќе ве освежат и ќе го направат вашиот напиток поздрав.

Цимет за здраво срце

Поросувањето на утринското кафе со малку цимет му дава на вашиот омилен напиток силна (и вкусна) доза на антиоксиданти. Циметот се користи илјадници години и како зачин и како лек. Зачинот е полн со заштитни соединенија и има една од најголемите антиоксидантни активности меѓу зачините.

Според студијата спроведена на глувци, циметот може да ги заштити срцето и мозокот. Студијата сугерира дека исто така може да го намали ризикот од рак и да го зајакне имунолошкиот систем.

Измешајте 1/2 лажичка цимет во шолја кафе или сварете го кафето заедно со 1 лажичка цимет.

Кафе со ѓумбир против болки во мускулите

Ако ставате ѓумбир само во ретки случаи, на пример, кога правите супа, пропуштате еден куп здравствени придобивки. Еден од најлесните начини да се постигне таа цел? Поросете малку во кафето и добијте зачинета ароматична шолја кафе.

Ѓумбирот со векови е вообичаен лек за мачнини. Содржи моќни антиоксиданти и антиинфламаторни соединенија. Ѓумбирот исто така може да ја намали болката во мускулите, да го намали холестеролот, да го помогне варењето, но и да ги ублажи топлите бранови во менопауза.

Во шолја кафе додадете 1 лажичка ѓумбир во прав.

Совет: Дали имате свеж ѓумбир во фрижидер? Изрендајте го ситно, а потоа замрзнете го во поединечни дози, спремни за мешање во кафето.

Зајакнување на имунитетот со печурки

Кафе и печурки? Тоа! Звучи неверојатно, но кафето може да има изненадувачки здравствени придобивки. Печурките имаат антивирусни, антиинфламаторни својства и го зајакнуваат имунитетот. Богати со антиоксиданти, печурките имаат антиканцерогени ефекти врз глувците, а други студии на глувци сугерираат дека печурките можат да спречат болести на црниот дроб. Може да помогнат и при дигестивни проблеми поради нивните пробиотски својства.

Кафе со куркума за подобро варење

Дали сте слушнале за лате со куркума? Ако не сте, обрнете внимание. Овој златно обоен зачин е популарен со добра причина. Многу од неговите здравствени придобивки доаѓаат од соединението куркумин, кое има силни антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Овој антиоксидант поттикнува детоксикација на црниот дроб, помага при варење, па дури и може да помогне во лекувањето на депресијата.

За да ги зголемите здравствените придобивки од куркумата, поврзете ја со прстофат црн пипер. Пиперот ја подобрува биорасположивоста на куркумата, што го прави зачинот поефикасен во помали дози.

Балансирајте ги хормоните со мака
Коренот мака традиционално се користи за зголемување на плодноста и се покажа дека има ефект врз балансирањето на хормоните во истражувањето врз стаорци. Исто така е испитан за зголемување на спортските перформанси, нивото на енергија и сексуалниот нагон.

Покрај тоа, ова растение содржи над 20 аминокиселини (вклучувајќи осум есенцијални амино киселини), 20 масни киселини во слободна форма и е богато со протеини и витамин Ц.

За оптимални придобивки за здравјето, ставете 1 до 2 лажички мака во прав во вашето кафе.

Совет: За да го продолжите рокот на траење на маката во прав, чувајте ја во фрижидер.