„Нашиот производ е месо, ги има истите атрибути, само се произведува на поинаков начин“, изјавил за Ројтерс коосновачот и главен извршен директор на компанијата Redefine Meat, Ешчар Бен-Шитрит, додавајќи дека капацитетот за производство оваа година ќе достигне повеќе од 15 тони дневно.
Израелската компанија Redefine Meat склучи партнерство со увозникот Giraudi Meats за да ја поттикне европската дистрибуција на неговите парчиња стекови „New Meat“ произведени на 3Д принтери.
Оваа старт-ап компанија која собра 170 милиони долари во серијата А на финансирање оваа година, работи со големи печатачи за месо во своето седиште јужно од Тел Авив и во нова фабрика во Холандија, надевајќи се дека ќе ги воспостави своите производи како алтернатива на конвенционално произведеното месо.
Раната возбуда за алтернативите за месо од растително потекло, кои се сметаат за подобри за животните и за животната средина, се намали бидејќи загриженоста за инфлацијата и рецесијата натера некои потрошувачи да се вратат на поевтините производи од животинско месо, додека недостигот на персонал ги погоди синџирите за брза храна, кои се важен продажен канал за плескавици од растително потекло.
Со седиште во САД, Beyond Meat (BYND.O) ги намали изгледите за продажба, иако прехранбениот гигант Nestle (NESN.S), помалку изложен на ресторани за брза услуга, рече дека интересот на потрошувачите за неговите алтернативи за месо од растително потекло е сè уште силен.
Израелскиот старт-ап Redefine Meat комерцијално го лансираше своето 3Д печатено растително Ново месо.
Физичките атрибути на 3Д испечатеното растително веганско месо произведено од израелската старт-ап компанија „Redefine Meat“ се споредуваат со традиционалното месо.
„Нашиот производ е месо, ги има истите атрибути, само се произведува на поинаков начин“, изјави за Ројтерс коосновачот и главен извршен директор Ешчар Бен-Шитрит, додавајќи дека капацитетот за производство ќе достигне повеќе од 15 тони дневно оваа година.
„Фактот што нашите производи сега ги продава Giraudi Meats, истите луѓе кои продаваат висококвалитетно месо, покажува дека тие не се компромисни вегански производи“, вели тој.
Бен-Шитрит вели дека прифаќањето на нивните стекови од готвачите во скапите ресторани го докажува нивниот квалитет.
Со помош на Giraudi, тие ќе ги лансираат своите производи во рестораните и месарниците во Франција овој месец, потоа во Италија, Грција и во Шведска подоцна оваа година, а следната година во уште десетици земји.
Нашето ново месо моментално е достапно во Израел, Британија, Холандија и Германија во речиси 1.000 ресторани кои во моментов плаќаат околу 40 долари за килограм стекови од Редефин Меат, вели Бен-Шитрит.
Нивните поголеми парчиња алтернативно месо се покомплицирани за производство и сè уште се развиваат.
„Го зголемуваме капацитетот. Секоја серија што ја правиме е пет пати поголема од претходната серија. Значи ги менуваме… машините, протокот и ги менуваме и атрибутите на производот“, вели тој.
Израелскиот стартап „Редефин Меат“ во вторникот ги прошири своите активности во Европа каде се надева дека ќе стигне до илјадници ресторани до крајот на следната година и за прв пат ги сервира своите цели растителни парчиња алтернативно месо.
3Д печатената замена за говедско месо била претставена во Израел, како и во Германија, Холандија и во Велика Британија. Мешавината од протеин од соја и грашок, наут, цвекло, хранливи квасци и кокосови масти, имитира бифтек.
Компанијата, која досега работеше со околу 150 ресторани во Израел, вели дека намалувањето на цената ќе ја прошири привлечноста на алтернативните месни производи кои главно беа ограничени на јадења од мелено говедско месо, вклучувајќи хамбургери и колбаси.
Конкуренцијата е веќе висока, со играчи меѓу кои и калифорнискиот Beyond Meat (BYND.O) и Impossible Foods и шпанскиот Novameat.