Како какао… Во помалку од 30 грама содржи 3 пати повеќе железо од препорачаната количина

Фото: Unsplash
593

Какаото, познато и како „храна на боговите“, ги штити срцето, крвните садови и мозокот! За ефикасно користење на какаото за крвната слика, избегнувајте го во комбинација со млеко и млечни производи. Имено, калциумот ја намалува апсорпцијата на железото, па иако сме навикнати да пиеме какао во комбинација со млеко, за да го зголемите железото, избегнувајте ги овие две состојки заедно.

Какаото најчесто го поврзуваме со детството кога уживавме да го пиеме за појадок или пред спиење. Сепак, за да зборуваме за здравствените придобивки од какаото, мора да се фокусираме на вистинското какао без додаден шеќер.

Органското какао и здравјето имаат многу заедничко. За почеток, да се вратиме назад во времето. Какаото било особено ценето во времето на ацтечкиот крал Монтезуме и бил пијалак на елитата.
Латинското име на какаото значи „храна на боговите“. Иако во тоа време немало научни истражувања за придобивките од какаото, неговата (здравствена) вредност била многу добро проценета.

Какао од плод до какао путер
Многу луѓе се изненадени кога ќе видат како изгледа какаото во неговата оригинална форма кога е свежо набрано од дрвјата. Тој е во облик на јајце, тежи околу половина килограм и е долг околу 30 цм. Кога ќе се отвори, какаото е всушност бело со до 60 семки.

Токму семките или зрната се користат за преработка на какаото, каде еден од најважните чекори е изборот на квалитетни зрна. Кога ќе се соберат и одберат најквалитетните зрна, следува процес на сушење со цел да се стимулира ферментацијата на природен начин, со помош на сонце и листови од банана.

Имено, зрната какао се оставаат на сонце покриени со листови банана. Се разбира, зрната треба да се исчистат од мембраната и другите потенцијални нечистотии. Следниот чекор е пржење, при што се развива познатиот вкус на чоколадо.

Потоа печените зрна се кршат со дробилка и се добива какао во прав. Потоа следи мелење на какао масата на толку мали честички што може да се екстрахира какао путерот и какао масата да остане во течна форма.

Така, на крајот се добиваат два производа за чоколадо и тоа какао маса и какао путер, при што првиот е во цврста, а вториот во течна форма. За да се произведе чоколадо, постои процес на кончирање и темперирање, а квалитетот на чоколадата зависи од должината на процесот на кончирање.

Самото какао се создава со мелење зрна какао кои поминале низ процесот на печење и одвојување на путерот од какао. Таквото чисто какао има горчлив вкус, а токму оваа горчина ни зборува за неговите здравствени придобивки.

Какао за здравје
Благодарение на антиинфламаторните и антиоксидантните состојки како што се флаванолите, какаото и здравјето се неразделни концепти. Меѓу другото, какаото:

го штити кардиоваскуларниот систем и срцето
ја подобрува активноста на мозокот
го намалува ЛДЛ холестеролот
го намалува крвниот притисок
го поттикнува зголемувањето на HDL холестеролот
помага во регулирање на шеќерот во крвта благодарение на минералот хром
богато е со магнезиум и железо.

Какаото како лек во народната медицина секако може да го носи тоа име, но имајте на ум дека не можеме да ѝ припишеме лековити својства на ниту една храна.

На пример, ако генерално се храниме лошо, но редовно консумираме какао, за жал, какаото не може да ги отстрани последиците од лошите навики во исхраната и начинот на живот.
Сепак, какаото без шеќер секако може да стане дел од урамнотежена исхрана и на тој начин да помогне во одржувањето на нашето здравје и спречување на болести поврзани со кардиоваскуларниот систем. Изберете здрав пијалак од какао направен од органско какао без шеќер.

За анемија, но во правилна форма

Покрај неговите својства против слободните радикали, какаото е одличен избор на храна за луѓето кои страдаат од недостаток на железо. Какаото за анемија е многу добар избор бидејќи содржи три пати повеќе железо од препорачаната количина во помалку од 30 грама.

Меѓутоа, за ефикасно користење на какаото за крвната слика, избегнувајте го во комбинација со млеко и млечни производи. Имено, калциумот ја намалува апсорпцијата на железото, па иако сме навикнати да пиеме какао во комбинација со млеко, за да го зголемите железото, избегнувајте ги овие две состојки заедно.

Во тој случај, одговорот на прашањето како да се конзумира какао е да се пие на празен стомак во комбинација со вода или со некој растителен напиток како на пример, од овес, ориз или друг пијалак од растителна основа по ваш избор, но без додаден калциум.

Ако го пиете со вода, веројатно ќе треба да се навикнете на горчливиот вкус. Но, во тој случај додадете малку мед или засладувач по ваш избор. Ако не можете да пиете какао на празен стомак, тогаш пијте го помеѓу главните оброци.

Важно е да избегнувате кофеин и млечни производи најмалку еден час по конзумирање на какаото со цел да се зголеми железото. Исто така, железото подобро се апсорбира на празен стомак. Добрата вест е дека какаото содржи витамин Ц, кој помага во апсорпцијата на железото.

За учење и подобро расположение

Понатаму, сигурно ве советувале да јадете чоколадо додека сте учеле. Секако, предност во овој случај треба да се даде на темното чоколадо богато со какао, поточно чоколадо со 70% или повеќе какао. Млечната чоколада, која првенствено содржи шеќер и на тој начин ја поместува содржината на какаото, може да има спротивен ефект.

Коцка или две темно чоколадо додека учите е одличен одмор од учењето, но и одличен метод за подобрување на активноста и концентрацијата на мозокот. Имено, какаото ја подобрува циркулацијата, што му овозможува на мозокот да добие подобар проток на крв и повеќе кислород. Освен тоа, магнезиумот делува и против замор, а какаото го содржи во поголеми количини.

Какаото е одлично и за подигнување на расположението бидејќи благотворно делува на хормоните на среќата. Покрај тоа, хормоните на среќата допамин и серотонин се природно присутни во какаото. Иако се охрабрува консумацијата на темно чоколадо, сепак треба да вклучите повеќе органско какао без шеќер во вашата исхрана.

Чоколадото е преработена намирница


Додека органското какао без шеќер е единствена состојка со релативно зачуван состав, чоколадото сепак е преработена намирница бидејќи поминува низ неколку чекори во процесот на производство и содржи други состојки.

Секоја храна што доаѓа со список на состојки на задната страна спаѓа во преработена храна, што често значи помал дел од хранливата вредност. Тоа не значи дека не треба да јадете темно чоколадо, но самото какао без шеќер е посебна намирница поштедена од прекумерна обработка.

На крајот на краиштата, какаото е богато со влакна и протеини, важни макронутриенти кои поголемиот дел од населението не ги консумира доволно.