Покрај тоа што е исклучително добра за лекување на чир на желудникот, сувата кора од калинка служи и за лекување на дизентерија, дијареа, наводно и за воспалено слепо црево (без операција), за салмонелоза.
Хипократ знаел за уникатните својства на исушената кора од калинка пред 2.500 години. Успешно користел лушпа за лекување на дизентерија. Позитивна реакција се појавувала веќе после 5 часа. Кората од клинка ќе помогне при сите стомачни инфекции и ќе ослободи од маките со цревата. Внимателно излупете ја кората, исушете ја и чувајте ја во домашната аптека за секој случај.
Покрај тоа што е исклучително добра за лекување на чир на желудникот, овој рецепт служи и за лекување на дизентерија, дијареа, наводно и за воспалено слепо црево (без операција), за салмонелоза.
Рецепт за чај од сушена кора од калинка
Односот на исушена кора од калинка и зовриена вода е 1:20, во претходно загреана топла шолја ставете 10-12 грама сушена кора од калинка и прелијте ги со 200 мл зовриена вода. Покријте ја и оставете да отстои половина час. После тоа можете да го консумирате чајот.
За лекување на чир на желудникот, чир на тенкото црево, колитис (воспаление на дебелото црево), цревна дисбактериоза, потребно е да се консумира сушена кора од калинка на следниов начин:
По стоење од 25-30 минути можете да го пиете. Во текот на денот, испијте половина (90-100 мл) на 4 пати, во приближно еднакви делови и приближно еднакви временски интервали, значи по 20-25 мл.
Почнете да го консумирате наутро на празен стомак, по будењето, а последната, четврта доза, пред спиење. Не треба да се пие секој ден, туку секој втор ден – 1, 3, 5, 7… Тоа е доволно за целосно излекување.
Доколку сакате да продолжите со третманот, поради безбедно заздравување на чир на желудникот, тоа можете да го направите по пауза од 7 дена после првиот третман. За време на лекувањето – не смеете да пиете алкохол.