Како треба да изгледа исхраната за синдромот на нервозни црева?

Фото: Unsplash
2.023

Кога станува збор за синдромот на нервозни црева, исхраната треба да вклучува целосна, необработена храна – вклучувајќи доволно влакна, толерантни овошје и зеленчук, чисти протеини, здрави масти и вода.

Синдромот на иритабилно црево е многу често пореметување кое влијае на варењето, особено попречувајќи ја нормалната функција на дебелото црево.

Симптомите на синдромот на нервозно дебело црево обично вклучуваат запек, дијареа, гасови, надуеност и абдоминална болка.

Причини за оваа состојба може да бидат: лоша исхрана, недостаток на влакна, стрес, инфекции, хормонални промени, слаба подвижност на цревата, дигестивни проблеми како што се промени во цревниот микробиом, преосетливост на храна и генетика.
Кога станува збор за синдромот на нервозни црева, исхраната треба да вклучува целосна, необработена храна – вклучувајќи доволно влакна, толерантни овошје и зеленчук, чисти протеини, здрави масти и вода.

Ако имате синдром на нервнозни црева, вашата исхрана мора да се прилагоди на симптомите
и предизвикувачите на оваа состојба.

Важно е да се елиминираат воспалителната и алергенската храна за да се помогне
заздравување на гастроинтестиналниот тракт.

Можеби ќе треба да ги елиминирате кофеинот, алкохолот, глутенот, млечни производи, зачинета храна и одредени видови јаглехидрати.

Која е најдобрата храна за синдром на нервозни црева?

  • Домашна супа од коски – ова ќе му обезбеди на телото пролин и глицин кои создаваат колаген и можат да помогнат да се подобри интестиналната пропустливост
  • Сурова култивирана млечна храна – пробиотската храна како кефир и јогурт може да помогне во заздравувањето на цревата и да се балансира микрофлората. Исто така, кога купувате млечни производи, побарајте сурови, органски производи од козјо млеко или млечни производи кои не содржат А1 казеин
  • Чист протеин – недостатокот на протеини е чест кај луѓето со цревни заболувања, затоа обидете се да јадете доволно протеини.
  • Свеж сок од зеленчук – се додека сокот од зеленчук не ја влошува дијареата, зеленчукот може да помогне во обезбедувањето критични електролити
  • Зеленчук на пареа – Скробниот зеленчук кој се готви на пареа лесно се вари и е важен дел од исхраната за синдром на нервнозни црева.
  • Здрави масти – Силно се препорачува консумирање здрави масти во умерени количини, како што се жолчки од јајце, лосос, авокадо, ги путер и кокосово масло.
  • Овошје – консумирањето овошје во умерени количини, околу една порција рано во денот, обично е добро за оние кои се борат со нервозни црева.

Што можете да пиете ако имате синдром на нервозни црева?

Прво и основно, водата за пиење е приоритет. Хидратацијата е клучна за одржување на вашиот дигестивен систем „подмачкан“ и здрав, затоа обидете се да пиете околу една чаша вода на секои два часа или уште повеќе ако сте жедни. Избегнувајте кофеин (дозволена е една шолја дневно), бидејќи кофеинот може да го стимулира дигестивниот тракт и да ја влоши дијареата или грчевите.

Доколку забележите дека ниту една шолја кафе не е добра за вашите црева, целосно исклучете го кафето.

Која храна може да биде поттик за синдром на нервозни црева?

  • Конвенционални млечни производи – Пастеризираната млечна храна може да биде тешко сварлива и може да ги влоши дигестивните симптоми.
  • Глутен – храната без глутен може да ги подобри симптомите на цревните заболувања. Ако се сомневате дека глутенот придонесува за појава на симптоми, избегнувајте ја сета храна со глутен или житарки како пченица, јачмен и ‘рж.
  • Житарици (ако не можете да ги поднесете) – Секој вид цело зрно содржи фитинска киселина и скроб кои можат да ја иритираат цревната слузница и да предизвикаат цревни проблеми
  • Шеќер и рафинирано брашно – Бактериите се хранат со шеќер и шеќерите негативно влијаат на имунолошката функција.
  • Секој потенцијален алерген – Дијареата може да се должи на преосетливост на храна; вообичаени виновници се глутенот, јаткастите плодови, школките и млечните производи.
  • Зачинета храна – Топлата и зачинета храна може да предизвика влошување на симптомите
    киселини / рефлукс на киселина и синдром на нервозни црева
  • Храна која предизвикува гасови – Газираните и алкохолните пијалаци, кофеинот, суровото овошје, млечните производи и одредени зеленчуци како што се зелката, брокулата и карфиолот може да ги влошат гасовите.

Кога имате дијареа, обидете се да вклучите храна како што се: банани, ориз,
пире од компири, едноставно варено пилешко или месо, јогурт и овесна каша.

Ако имате запек, јадете бобинки, сокови од зеленчук, чиа и ленено семе, варен зелен зеленчук, артичоки, слатки компири и тиквички.